Jeroen brabander foto kunstfoyerHet werk van de kunstenaar Jeroen Brabander is van 27 augustus t/m 29 september te zien in het Terratorium in Zoetermeer. In veel schilderijen van Jeroen Brabander worden mens en dier als één surrealistisch wezen uitgebeeld.

"Kunst is er om mensen eventjes op het verkeerde been te zetten, uit hun comfortzone te trekken en te verbazen”, aldus Brabander. “Als mijn publiek langer dan tien seconden naar een doek kijkt is het geslaagd. Met surrealistisch werk probeer ik dat voor elkaar te krijgen.”

Plakboeken

“Veel van mijn beelden haal ik uit de plakboeken die ik in de loop der jaren heb gevuld met afbeeldingen die ik mooi vind en die mijn aandacht trokken, zoals gebouwen, landschappen, natuur en mensen”, vertelt Brabander. “Om die beelden heen verzin ik een scene. Ik wil een verhaal vertellen met elk werk. Ik suggereer graag dat er meer is dan we in eerste instantie zien. Wat dat is, mag de kijker bepalen. Het mogen geen hapklare brokken zijn.”

Ongemakkelijke sfeer

“Mijn inspiratie haal ik uit de boeken die ik lees, zoals die van Stephen King, de films die ik graag zie, van regisseurs als David Lynch en Harmony Korine en ook uit de muziek van bijvoorbeeld Björk en Spinvis. In mijn plakboeken zitten veel afbeeldingen van dierenkoppen, en tijdens het wordingsproces mengen dieren zich altijd met mensen. Het gaat vanzelf, en het lijkt wel of ik het niet in de hand heb. Vaak gaat er ook een soort niet te benoemen dreiging uit van mijn werk. Er hangt een ‘ongemakkelijke’ sfeer in de lucht. Met mijn donkere kleurgebruik probeer ik die spanning weer te geven.”


De expositie ‘Goedgemutst’ is van 27 augustus t/m 29 september gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur en op zondag 4 september van 13-17 uur. De kunstenaar is aanwezig op zaterdag 27 augustus, 10 september en 24 september van 13.30 tot 17.00 uur, adres: Dorpsstraat 12, toegang gratis. U vindt hier ook de TERRA ART SHOP, met betaalbare sieraden, designobjecten en kunst tot €200,-.

 

 

-advertenties-

-goede doel-