Paspoort NLDe gemeente Zoetermeer stopt met het vragen om een kopie van het identiteitsbewijs bij aanvragen voor de Wmo. Het besluit is genomen naar aanleiding van vragen van Zó! Zoetermeer. De gemeente zal ook aan de Thuiszorgorganisaties melden dat het maken of opvragen van kopieën van paspoorten en rijbewijzen niet mag.

Carla Krullaars, raadslid van Zó Zoetermeer: "We zijn blij met de antwoorden van de gemeente, want thuiszorgorganisaties stuurden soms verschillende brieven naar de cliënten dat ze kopieën wilden hebben, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is. De organisatie moeten controleren of degene die zorg krijgt de juiste persoon is. Daarvoor moet bijvoorbeeld bij het eerste gesprek de cliënt zijn identiteitsbewijs laten en zien en de medewerker controleert dan of de foto en dergelijke klopt. En meer mag niet!” 

Voorkomen

De Gemeente Zoetermeer heeft toegezegd dat niet meer gevraagd zal worden naar een kopie van het identificatiebewijs en dat alle formulieren hierop worden aangepast. Verder zal zij alle aanbieders van zorg erop aanspreken en met hen regelen dat alle bestaande kopieën vernietigd moeten worden. Krullaars: "Wij raden alle mensen aan vooral op de website van de rijksoverheid te kijken wat daar staat bij 'hoe kan ik identiteitsfraude voorkomen'."

 

-advertenties-

-goede doel-