Seventies kamer

Het Stadsmuseum Zoetermeer zoekt voor de nieuwe tentoonstelling ‘Toppers’ de volledige inrichting van een tienerkamer uit het begin van de jaren zeventig. In de tentoonstelling wordt een kamer van rond 1974 zo waarheidsgetrouw mogelijk nagemaakt, inclusief accessoires, posters aan de muur, muziek en tijdschriften.

Oranje en bruine bloemen op het behang, rieten stoelen, groene boekenplanken, een zitzak, een bureau met een typemachine, een gehaakt kleed op het bed en ribfluwelen kussens in een hoek: zomaar een aantal dingen uit een typische jaren zeventig tienerkamer. En natuurlijk een oranje pick-up om langspeelplaten mee te draaien. Aan de muur hingen posters van Queen, de extravagante basspeler Bootsy Collins, David Bowie, The Sex Pistols of The Police. In de kast hingen broeken met wijde pijpen en hippie-bloemenprints.
Een herkenbaar tijdsbeeld dat iets vertelt over een periode waarin veel gebeurde: de oliecrisis van 1973 (en 1979), de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975, de Lockhead-affaire (1976) en de tweede feministische golf met Moedermavo’s en ‘Baas in eigen Buik-acties’. De Bloemkoolwijken kwamen op, de alcoholcontrole met het blaaspijpje werd geïntroduceerd en sportwedstrijden werden voor het eerst opgeschrikt door streakers. Een roerige tijd, die voor velen herkenbaar in beeld wordt gebracht door alledaagse dingen van toen.


Heeft u, of kent u iemand die nog onderdelen, meubels en accessoires uit die tijd heeft? Laat het weten via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

-advertenties-

-goede doel-