IMG 9658

“Meeleven op alle levensmomenten vind ik fijn. Dat je als dominee mee mag leven op alle levensmomenten van mensen.” Aan het woord is Douwe Visser, die zondag afscheid heeft genomen van de baptistengemeente in Zoetermeer. De ruim 65-jarige Visser gaat met emeritaat. Douwe en zijn vrouw Tineke wonen sinds zeven jaar in Zoetermeer. Zo lang is hij ook predikant in onze stad geweest.

Hij komt uit de zorg. Van 1979 tot 12975 was Douwe stafmedewerker van Youth for Christ, een open jongerenorganisatie met een duidelijk christelijk karakter. In Middelburg, zijn geboorteplaats, heeft Douwe 12 jaar in een kindertehuis gewerkt. Daarna was hij leidinggevende in Hulst, Goes en Serooskerke. Douwe is altijd betrokken geweest bij jeugd en evangelisatie. Hij heeft heel wat keer het Flevofestival bezocht in de zomer.

Douwe en Tineke zijn bijna 45 jaar bij elkaar. Ze hebben drie zoons gekregen: een woont er in de Verenigde Staten, een is er overleden en de derde woont in Houten. Ze hebben drie kleinkinderen, een in de VS en twee in Houten. Douwe en Tineke zijn van plan in de buurt van Houten te gaan wonen. “Eerst moet het huidige appartement in Rokkeveen nog verkocht worden. Het staat al vier maanden in de verkoop. We gaan denk ik eerst huren”, zegt Tineke bij een minirondleiding in de flat. Dat Douwe pas laat dominee is geworden “hangt ermee samen dat ik een clubjesmens ben. Dominee zijn is vaak in je eentje. Dat heb ik ook wel ervaren.”

IMG 9880 IMG 9915

Douwe is lid van de samenspraakgroep van de gemeente voor contact tussen de gemeenteraad en de mensen in de wijken. De baptisten, die hun diensten houden in de Wijngaard, de r.k. kerk in Rokkeveen, ervaren de samenwerking met hun roomse broeders en zusters als een verrijking. Douwe is erg voor een federatie van kerken. Hij is ook voorzitter geweest van het Beraad van Kerken. De geloofsgemeenschappen in Zoetermeer streven ernaar een beetje zichtbaar te zijn in de samenleving. Voorbeelden hiervan zijn het herdenken van de gestorvenen bij de Watertoren, contacten met raadsleden, diaconale events, het verzamelen van kleding voor de gevangenis en meedoen aan de Voedselbank.

De baptistengemeente in Zoetermeer – een streekgemeente waartoe ook mensen uit Gouda, Bleiswijk, Bergschenhoek, Voorburg en Den Haag behoren – telt 110 à 125 volwassenen en 75 kinderen en jongeren. Van hen is de helft actief betrokken. Er is gemiddeld één huwelijk per jaar, twee opdragingen (in andere kerken heet dat de doop) en één afscheidsdienst.

Tekst: Frans Rijkaart

Foto's: Ernst van Erkelens,  ernst.vanerkelens.nl

-advertenties-

-goede doel-