Luud verhaak1

Afgelopen zaterdag 15 oktober was de open dag bij bakker Ammerlaan in Bleiswijk. Bezoekers konden deze dag tussen 10.00 en 15.00 uur terecht voor een tour door de bakkerij, demonstraties bijwonen en verschillende producten proeven.

Medewerkers van de bakkerij gaven demonstraties in het maken van onder andere pepernoten, chocoladeletters, speculaaspoppen en marsepein. Een van de medewerkers die demonstraties gaf, is de Zoetermeerder Luud Verhaak. Luud werkt 15 jaar in de bakkerij. ‘De open dag werd druk bezocht. De eerste bezoekers stonden er al om half tien’, aldus Luud. ‘Voor kinderen was er ook een hoop te doen. Zij konden zelf een stol maken en van alles proeven. Er was tevens een springkussen aanwezig’.    

 

Bak Am in Bleiswijk bakker met bezorgfietsBakker Ammerlaan in Zoetermeer
Tot 1978 was er maar één winkel in de Dorpsstraat van Bleiswijk. In de tweede helft van de zeventiger jaren groeide de wens van bakker Ammerlaan zich meer te richten op de winkelverkoop. In diezelfde tijd breidde Zoetermeer enorm uit. Vanaf 1974 werden de huizen van de wijk Buytenwegh gebouwd. Bakker Ammerlaan opende daar een winkel met een zogenaamde open bakkerij. Door een groot raam konden de voorbijgangers zien hoe het brood werd gebakken.

Drie jaar later volgde een winkel in het winkelcentrum van de nieuwe wijk de Leyens. Het was crisis. Veel huizen en winkels werden niet verkocht. Bakker Ammerlaan kon het eerste jaar samen met een supermarkt in het winkelcentrum terecht. De overige winkels waren eerst nog leeg, maar werden daarna bezet.

Bak Am in Zoetermeer Stadshart

 

Vanaf 1985 ook in het Stadshart

In het voorjaar van 1985 was de eerste fase van het Stadshart Zoetermeer gereed. De bakker begon daar een winkel met een croissanterie. De klanten konden hier heerlijke croissants met koffie bestellen. Later is deze winkel een paar keer verhuisd en sinds mei 2016 staat er in het Stadshart een prachtige winkel in de nieuwste stijl van bakker Ammerlaan. 

In de jaren die volgden opende bakker Ammerlaan nog meer winkels in Zoetermeer en werd de winkel in Buytenwegh gesloten. Bakker Ammerlaan heeft in Zoetermeer onder andere winkels gevestigd in wijk Seghwaert, de Dorpsstraat van Zoetermeer en in de wijken Palenstein en Meerzicht.

 

Tekst: Claudia Smit

Foto's: David Poldervaart van bakker Ammerlaan en de oude foto komt uit de 'Authentiek', speciale huis-aan-huis krant ter ere van het 120 jarig jubileum.

-advertenties-

-goede doel-