zwembad keerpunt 2De gemeentelijke zwembaden de Driesprong en de Veur gaan niet open voor recreatieve zwemmers. Dat schrijft het college in een memo aan de gemeenteraad. “De bezetting van alle zwembaden is op dit moment zo hoog dat er op korte termijn in de gemeentelijke zwembaden géén ruimte voor recreatiezwemmen kan worden vrijgemaakt.”

In 2011 verkocht de gemeente Aquapark ’t Keerpunt. “Daardoor is er in Zoetermeer geen zwembad meer dat in uitstraling en functioneren expliciet gericht is op recreatief zwemmen. Geen van de baden heeft recreatieve voorzieningen als glijbanen, whirlpools en dergelijke”, aldus het college. “De gemeentelijke zwembaden de Driesprong en de Veur zijn geheel ingericht voor zwemonderwijs, doelgroep activiteiten en verenigingszwemmen.” En daarmee zitten de baden dus eigenlijk vol. “In de Driesprong bijvoorbeeld kan niet eerder dan met ingang van het seizoen 2017-2018 recreatiezwemmen plaatsvinden, mits met een externe zwemschool de huurovereenkomst wordt beëindigd.”

Kosten

Ook de kosten spelen een rol. “Op dit moment biedt alleen het 25-meterbad in het voormalige Keerpunt ruimte, te weten op zaterdagmiddag tussen 15.30 en 18.00 uur. Aan het huren van dit zwemwater zijn uiteraard ook kosten verbonden, die op dit moment worden geschat op € 10.000 per jaar. Over kaartverkoop en toezicht moeten verder nadere afspraken worden gemaakt. Het college meent dat deze beperkte mogelijkheid tot openstelling in relatie tot de te maken kosten onvoldoende tegemoet komt aan de wens uit de raad.”

Kansen en mogelijkheden

Toch ziet het college goede kansen om het aantal voorzieningen voor recreatief zwemmen in de stad op korte termijn te vergroten. Zo wordt gesproken met de exploitant van een waterattractiepark bijvoorbeeld aan de Noord Aa. Ook is het college in gesprek met de huurders van de Olympus (De Ballenbak) over de toekomst van dit gebouw. “Het gezamenlijk doel is om ervoor te zorgen dat zowel de Olympus als de Ballenbak voor Zoetermeer behouden blijven. In dat kader wordt mede gesproken over de mogelijke komst van een indoor waterspeelpark. Dit is vooral voor de jongste jeugd een welkome aanvulling “, aldus het college.

Tropisch zwemparadijs

Minder optimistisch is het college over de komst van een subtropisch zwemparadijs. “Als dat voor de gemeente budgettair neutraal moet verlopen, betekent dat dat er een marktpartij gevonden moet worden die belangstelling heeft om voor eigen rekening en risico een subtropisch zwemparadijs te bouwen en te exploiteren. Een dergelijke partij heeft zich de afgelopen jaren helaas niet gemeld”, schrijft het college in het memo aan de raad.

-advertenties-

-goede doel-