Ronald de Jong jubileumDe organist van de Oude Kerk te Zoetermeer is 25 jaar in dienst van ‘zijn’ kerk. Als vakmusicus heeft Ronald een grote rol sinds hij in 1991 in Zoetermeer aan de slag ging. Zijn lessen muziektheorie aan het CKC hebben bij menig inwoner van Zoetermeer een blijvende indruk achtergelaten. Maar ook zijn privé-lespraktijk op het orgel van de Oude Kerk heeft al een grote stroom Zoetermeerders op weg geholpen om het orgel als muziekinstrument te beheersen en/ of hun spel te verbeteren.

Zondag 16 oktober is Ronald de Jong na afloop van de dienst, die helemaal in het teken van de muziek in de eredienst stond, toegesproken door zijn ‘baas’, ouderling-kerkrentmeester Taco Duijf. Hij kreeg daarna de erespeld wegens 25 jaar trouwe dienst opgespeld namens de Vereniging van Kerkrentmeesterlijk Bestuur in de Protestantse Kerk in Nederland. Zijn oud-leerling Iddo van der Giessen speelde vervolgens een compositie van Ronald de Jong, waarna handen geschud konden worden onder het genot van koffie, thee en lekkers.

 

Iedereen welkom op jubileumconcert

LBCD101 2Dit was het ‘interne kerkelijke’ feestje. Maar zaterdag 29 oktober is heel Zoetermeer welkom op het openbare feestje van Ronald de Jong: zijn jubileumconcert in de Oude Kerk, aanvang 15.00 uur. De toegang is gratis; uw waardering kunt u in de collecte tot uiting brengen. Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Concerten Oude Kerk Zoetermeer, waarvan Ronald adviseur is. Tijdens dit concert klinken werken van J.S. Bach, W.J. Mathias, H. Andriessen, F. Peeters, L. Vierne en 3 eigen composities van Ronald de Jong. Het concert wordt afgesloten met de specialiteit van Ronald: improvisatie.

Een feestje is niet compleet zonder een cadeau! Dat krijgt Ronald tijdens dit concert aangeboden uit handen van een andere Zoetermeerder. Lindenberg Productions uit Zoetermeer heeft Ronald voorgesteld om een cd met zijn eigen composities op te nemen, waarmee een wens van Ronald in vervulling kon gaan. In augustus is met de hulp van registranten een dubbel-cd opgeleverd. De titel is: “Fata Organa – Ronald de Jong speelt eigen composities op de orgels van de Oude Kerk en de Morgensterkerk in Zoetermeer”. Het Lohman-orgel in de Oude Kerk is een oer-Nederlands instrument uit 1839, dat door kenners wordt gerekend tot de top 10 van de Zuid-Hollandse dorpsorgels. Ronald kent dit orgel als geen ander na 25 jaar trouwe dienst! In de Morgensterkerk staat sinds 2004 een orgel van Engelse makelij uit 1880 met een totaal ander, romantisch klankkarakter. Sinds de renovatie van de kerkzaal in 2014 ‘klinkt’ het orgel daar een stuk beter dan voorheen.

De composities van Ronald de Jong kenmerken zich door een bijzondere aanpak, waarbij ritme een belangrijke rol speelt. Ds. Kees Wesdorp formuleerde het zo: “De kinderen kunnen er bij dansen; de ouderen doen dat niet zo gauw, zij springen innerlijk op bij het genieten van Ronalds toonkunst”. De cd bevat alle orgelcomposities van Ronald de Jong, die hij heeft geschreven in de afgelopen bijna veertig jaar. De cd wordt zaterdag tijdens het concert gepresenteerd door Piet Lindenberg. Het feestje eindigt met koffie, thee en sapjes met een hapje in het koor van de Oude Kerk, waar de jubilaris gefeliciteerd kan worden. De cd is ter plekke te koop en via www.lbcd.nl.

 

-advertenties-

-goede doel-