Het gebruik van STOP-formulieren helpt naar de mening van de burgemeesters van 28 gemeenten in de regio Den Haag niet om etnisch profileren tegen te gaan. Het gebruik daarvan leidt tot een ongewenste toename van de bureaucratie en tot een afname van de effectiviteit van het politiewerk. Daar is niemand bij gebaat: de politie niet, maar ook de burger niet.
Middels het STOP-formulier zou de politie, na elke aanhouding, een formulier moeten invullen met de reden van aanhouding en de etnische achtergrond van degene die aangehouden is. Op basis van hun kennis en ervaring maken agenten een inschatting van een situatie en handelen daarnaar. Dat betekent dat zij soms hulp verlenen en in andere gevallen optreden om orde te handhaven. Daartoe wordt een risico inschatting gemaakt, soms in een fractie van een seconde. Politiewerk betekent per definitie dat wordt geprofileerd. Maar dat is geen etnisch profileren, dat is professioneel profileren.
Verbeteringsslag
De 28 burgemeesters zijn blij dat de minister van Veiligheid en Justitie maatregelen heeft aangekondigd die tot doel hebben de professionaliteit en het vakmanschap van de politie te verbeteren. Het gaat daarbij om maatregelen die aansluiten bij de uitvoering van de politietaak. Het betekent niet dat de signalen genegeerd worden. Deze maatregelen worden echter in de juiste context, die van het professioneel profileren, geplaatst.
Burgemeester Aptroot van Zoetermeer: “De burgemeesters van de 28 gemeenten die deel uitmaken van de politie-eenheid Den Haag keuren etnisch profileren als enige en doorslaggevende factor vanzelfsprekend af. Tegelijkertijd vinden wij dat de discussie genuanceerd gevoerd dient te worden. Incidenten met etnisch profileren, hoe betreurenswaardig ook, moeten niet tot de norm worden verheven. Wij ondersteunen de door de minister van Veiligheid en Justitie aangekondigde maatregelen.”