20161026 92596Woensdagochtend namen kinderen de plaats in van raadsleden in de Raadzaal van de gemeente, en voerden met elkaar debatten over voor hen belangrijke onderwerpen. De debatten zijn een initiatief van de gemeente, die kinderen meer wil betrekken bij de politiek. In totaal deden 81 basisscholieren mee aan de debatten.

Leerlingen van 3 basisscholen, Meester Verwers, De Piramide en De Tjalk namen het tegen elkaar op in het debat. Vragen die aan bod kwamen waren bijvoorbeeld: ‘Ook in de vakantie moet je naar school kunnen’ en ‘iedereen moet les krijgen in sociale media’. De leerlingen hadden de stellingen al op school besproken, maar kregen in de raadzaal pas te horen of ze vóór of tegen de stelling moesten zijn in het debat.

20161026 92600 20161026 92601

Juryleden uit de politiek beoordeelden de leerlingen op hun debat vaardigheden. Zo was Juliëtte Meurs-Troch, fractievoorzitter Zoetermeer Vooruit, één van de juryleden: "Het was een leuke en leerzame ochtend. Er zaten uitstekende debaters in de dop tussen waar ik nog wat van kan leren."

Er waren 6 rondes en een finaleronde tussen team 2 van de Piramide en team 2 van de mr. Verwers school. Team 2 van Piramide heeft uiteindelijk gewonnen.

-advertenties-

-goede doel-