De Jeugdhulp valt in Zoetermeer duurder uit dan werd verwacht. Omdat er dit jaar al meer jeugdhulp is ingezet dan de verwachting was, en dan de bijdrage van het Rijk is, heeft de gemeente het Nederlands Jeugdinstituut gevraagd om onderzoek te doen. Vooral de wijken Seghwaert/Noordhove en Buytenwegh/ De Leyens springen er boven uit en verbruiken 20% meer jeugdhulp dan landelijk gemiddeld.

logo NJISinds 2015 is de jeugdhulp overgeheveld naar de gemeenten. Er zijn ook wijken waar er juist minder hulp werd ingezet dat verwacht, bv in de wijken Centrum en Oosterheem. De oorzaken van de hoge kosten aan jeugdhulp zijn nog niet duidelijk. Wethouder MariĆ«tte van Leeuwen: "We hebben het NJI gevraagd om te bekijken waar deze grotere inzet van jeugdhulp door veroorzaakt wordt. We gingen ervan uit dat vroege signalisatie in Zoetermeer  inzet van zwaardere hulp zou verminderen, maar dit blijkt tot nu toe niet zo te zijn. We gaan hard aan de slag om helder te krijgen wat er aan de hand is!"

Zoetermeer is een grote stad, aldus de wethouder, waar dit soort problemen bij horen. In Zoetermeer wonen ook relatief veel kinderen in een armoede situatie, 1 op de 8 kinderen in de stad heeft hiermee te maken. Mogelijk heeft dit te maken met de verhoogde behoefte aan jeugdhulp. De gemeente is in ieder geval niet van plan om het budget voor jeugdhulp te korten, voorlopig wordt op dezelfde voet doorgegaan. Actie wordt er echter al wel ondernomen: "We gaan de band tussen huisartsen en specialisten verbeteren, zodat de huisartsen beter kunnen doorverwijzen", aldus de wethouder.

-advertenties-

-goede doel-