Geschubde inktzwamBuiten geurt en kleurt het najaar. Tussen bladeren op de grond kom je verrassende creaties tegen. In de herfst schieten ook de paddenstoelen de grond uit. Ze zijn er in allerlei variaties zoals glibberige gele trilzwammen, zwavelkopjes, inktzwammen en nog veel meer. Deskundige IVN gidsen willen u graag alles vertellen over de paddenstoelen in het Westerpark.

Er bestaan soorten (parasieten) die levend hout kunnen aantasten. Bijna altijd gaat het dan om bomen en struiken die al verzwakt zijn. Ook zijn er soorten die in symbiose leven met bomen en struiken (symbionten). De boom kan dan beter water op nemen en de paddenstoel krijgt in ruil suikers terug van de boom. Maar de meeste paddenstoelen zijn echte opruimers (saprofyten) van dood hout en afgevallen blad.

 

700 soorten in Zoetermeer!

Sinds 1997 heeft Zoetermeer een actieve paddenstoelenwerkgroep. Iedere eerste en derde donderdag van de maand worden de paddenstoelen in Zoetermeer geïnventariseerd. De teller staat nu op 700 soorten.

Zondag 6 november worden er twee excursies gehouden. Vertrek is om 13.00 uur en om 14.30 uur, verzamelen bij het Westpunt tegenover de natuurtuin.

Trek warme kleren en stevige schoenen/laarzen aan en neem een klein spiegeltje mee. Speciale paddenstoel zoekkaarten van het Westerpark zijn te koop zijn voor € 2.

Kijk voor meer informatie op www.ivnzoetermeer.nl

-advertenties-

-goede doel-