20161028 92655Op vrijdag 28 oktober werden de Maquettetafels in Oosterheem officieel onthuld en in gebruik genomen. Wethouder Robin Paalvast liep samen met wijkbewoners een route langs de drie maquettes die nu klaar zijn. De laatste maquette, het Stookhuis, werd meteen smakelijk in gebruik genomen!

Kunstenaar Alphons ter Avest heeft de bestaande maquette van Oosterheem opgedeeld in verschillende buurten. Elke buurt krijgt zijn deel van de maquette, geplaatst op een tafel van beton. De tafel is een trefpunt in de wijk, inwoners kunnen er hun eigen huis op terugvinden. De tafels zijn laag met een brede zitrand. Naast de tafel heeft elke maquette een opvallend herkenningspunt: het Klimhuis heeft de vorm van een kas, het Insectenhuis is een bijenkorf, het Vogelhuis een nestkast, het Stookhuis een fabriek. Naast een kunstzinnige waarde hebben de maquette tafels ook een gebruiksfunctie voor verschillende ‘bewoners’: een klimrek voor kinderen, nestkasten voor vogels, een nestplaats voor insecten en een oven voor pizza en brood die Zoetermeerders kunnen gebruiken tijdens een picknick. Het Klimhuis wordt begin volgend jaar geplaatst.

20161028 92652 20161028 92662

Bij de Maquettetafel met Stookhuis was een feesttent ingericht en stond SBS Master Chef kandidaat (en inwoner van Oosterheem) Christa Kersbergen te wachten met zelfgemaakte lekkere hapjes. Maar eerst mochten alle bewoners een stukje pizza proeven die ter plekke in de over bereid werd!

Aan elk ‘huis’ hebben inwoners van Oosterheem meegewerkt. De kinderen van de scholen De Oostwijzer en De Oranjerie werkten mee aan een nestkastenproject en aan het Insectenhuis. Voor gebruik van de oven, gebouwd samen met vrijwilligers, wordt een stookprogramma opgesteld, alle bewoners kunnen zich hiervoor inschrijven en de sleutel voor het Stookhuis ophalen bij de wijkpost.

route maquettetafels

-advertenties-

-goede doel-