Zij wil mensen met schulden helpen hun leven weer op de rit krijgen. Wietske Romijn, moeder van drie kinderen en Zoetermeerse vertelt: "Het lijkt me heel vervelend om door welke reden dan ook in zo’n situatie te belanden. Ik vind het fijn om als maatje echte hulp te kunnen bieden. Als ik iemand help, ga ik naast diegene staan. Niet ik moet de schulden oplossen, dat moet de schuldenaar in principe zelf doen.”
Wietske heeft net als de andere SchuldHulpmaatjes allerlei manieren om die hulp, die zo keihard nodig is, te bieden. Die leerde ze in een driedaagse cursus. Wethouder Taco Kuiper (sociale zaken) reikt woensdagmiddag 2 november in de Rabobank aan de Eleanor Rooseveltlaan certificaten uit aan 21 nieuwe SchuldHulpmaatjes zoals Wietske. In totaal kent Zoetermeer er nu 91. “Wij zien een sterke toename van het aantal hulpvragen”, stelt Jan de Vries. Hij is coördinator van de Stichting SchuldHulpMaatje Zoetermeer. Sinds 2013 helpt de stichting mensen hun financiën weer op orde te brengen. In Nederland zijn naar schatting één miljoen huishoudens die door diverse oorzaken in de problemen dreigen te raken. Het gemiddelde schuldbedrag is 38.000 euro. “Hadden we in Zoetermeer over 2015 nog 117 meldingen van mensen die hulp vragen, in 2016 zijn dat er al 130”, licht De Vries toe.
Jongeren in de problemen
Opmerkelijk is, dat er een groei is van het aantal jongeren met schulden. De Vries kan nog geen aantallen noemen. Wel is de toename aanleiding voor de stichting om voor de SchuldHulpMaatjes-in-spe een extra cursusdag op poten te zetten over hoe zij om moeten gaan met deze jongeren. “Veel jongeren hebben te maken met hoge studieschulden”, legt De Vries uit. Een andere oorzaak voor de schulden in het algemeen zijn de ‘stinkend hoge huren’ in Zoetermeer.
Wietske gaat binnenkort aan de slag. Ze is gewapend met kennis over gedrag van mensen met schulden, van instanties die kunnen helpen en van regels op bijvoorbeeld het gebied van bewindvoering. “Je moet eerst een beeld hebben van wat er allemaal achter de voordeur speelt,” zegt ze. Eerst moet er orde komen in de chaos. “Daarna kunnen we samen kijken of iemand aangemeld kan worden voor de schuldhulpverlening van de gemeente. Iemand is dan na drie jaar via een strikt financieel beleid van zijn schulden af.”
Wietske helpt bij het maken van een budgetoverzicht en een aflossingsplan. Ze geeft handige tips voor het in balans brengen van de inkomsten en de uitgaven. Ze benadrukt dat ze naast de schuldenaar blijft staan, ook gedurende de drie jaar van de schuldsanering. “Ik ga niet op de stoel zitten van degene die in de problemen zit. Ik ga niet met diens DigiD aan de slag. Doel is dat iemand zelfstandig, zonder maatje verder kan als hij of zij uit de schulden is. De prioriteiten moeten de mensen zelf bepalen. Bijvoorbeeld wel of niet roken, wel of geen huisdieren.”
Waar hulp?
Wie in de problemen zit of dreigt te komen (“Het maakt daarbij niet uit of je een schuld van duizend euro hebt of van twee ton”, zegt De Vries) kan zich melden via de website www.uitdeschulden.nu. De hulpvraag wordt dan doorgesluisd naar Schuldhulpmaatje Zoetermeer. Vrijwilligers die SchuldHulpMaatje willen worden, kunnen zich melden bij Jan de Vries, tel.nr. 06 – 39405015.
Tekst Christa van der Hoff
Foto ……….