20161110 93046

Wethouder Vugs (midden) met de winnaars van de VIP-spelden

 

Wethouder Isabelle Vugs (D66, zorg) reikte afgelopen donderdag in het Stadstheater onder grote belangstelling vier VIP-spelden en drie gemeentelijke vrijwilligersprijzen uit. Om met het laatste te beginnen: het project Budget op Orde maken van Schuldhulpmaatje won de eerste prijs (1000 euro), zorgcoöperatie Wijzelf won de tweede prijs (500 euro) en Iedereen een maaltijd won de derde prijs (250 euro).

De Speldwinnaars waren de jonge vrijwilligers Anas Al Kattan (23) van Zoetermeer Actief en Marco Alibux (21) van Greg&Baud. De andere winnaars waren Casandra Milani,vrijwilliger van Zosamen en Koos Roest van Buddy Netwerk.

Nederlands

Vugs vertelde vol enthousiasme de verhalen over de vrijwilligers. “Anas is een voorbeeld van een jonge statushouder die zeer gemotiveerd is om te integreren in onze samenleving. Anas is pas kort in Nederland maar spreekt mensen in het Nederlands aan. Zijn kennis van fotobewerkingsprogramma’s deelt hij met collega-fotografen. Anas laat zien dat het met zijn goede wil haalbaar is om te integreren in de Nederlandse samenleving.” Anas, die in augustus 2015 uit Syrië vluchtte, werkt sinds september als vrijwilliger bij Zoetermeer Actief. Bij het opspelden van de zilveren speld, een ontwerp van Ton van der Spek, toonde hij zich trots en blij: “Ïk vind het erg fijn hier. Ik hou van Nederland.” Komende week leest u een interview met Anas op onze website.

Hierna was Marco Alibux (21) van Greg&Baud aan de beurt. Vugs motiveerde de keuze als volgt: “Marco begon op 15-jarige leeftijd bij de techniekgroep van dit amateurtheater. Hij heeft inmiddels een leidende rol binnen de afdeling techniek en hij begeleidt op zijn beurt weer 17 jongeren.”

Casandra Milani is vrijwilliger van ZoSamen. Dit is het loket voor informele zorg. Casandra werkt voor mensen met dementie. Vugs vertelt: “Casandra doet dit vrijwilligerswerk naast haar fulltime baan. Zo gaat zij op zondag met een mevrouw met dementie wandelen of samen een kopje koffie drinken. Hiervan genieten zij beiden.”

Koos Roest doet vrijwilligerswerk bij Buddy Netwerk. Vugs: “Hij betekent niet alleen veel voor zijn maatjes, maar gaat ook op zoek naar de mogelijkheden van de ander ondanks zijn of haar beperkingen.” Het credo van Koos is: “Ik heb een goed leven en ik wil graag iets terugdoen voor anderen die het net iets minder getroffen hebben.”

20161110 93008 20161110 93052
  De jury (bovenste rij) en de winnaars van de vrijwilligersprijzen.

Menselijke maat

Ook de drie genomineerde organisaties kregen uitgebreid lof toegezwaaid door de wethouder. Vertegenwoordigers van de organisaties mochten eerst een korte pitch houden, waarna de jury in beraad ging om de winnaar aan te wijzen. De winnaar van de eerste prijs was de Stichting Budget Op Orde Maken, een onderdeel van SchuldHulpMaatje. Zij zijn sinds december 2013 actief in Zoetermeer. Inmiddels zijn zij enorm gegroeid. Zo zijn er bijna honderd maatjes en werkt men samen met andere (vrijwilligers) organisaties. Ook werken zij samen met de gemeente.

De tweede prijs ging naar Wijzelf. Wijzelf helpt inwoners van Zoetermeer zelf het initiatief te nemen bij het regelen van betaalbare en betrouwbare hulp. Maar Wijzelf doet meer. Vugs: “Zij helpen barrières te overwinnen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Er kan sprake zijn van een opstap naar een betaalde baan of mensen een zinvolle rol op vrijwillige basis geven in de maatschappij.”

Winnaar van de derde prijs tot slot was de Stichting Iedereen een Maaltijd. Dit is een nog jonge organisatie in Zoetermeer. De bedoeling is dat meer mensen een gezonde maaltijd kunnen krijgen, juist als men niet aan kan kloppen bij de geëigende instanties. “Maar men gaat verder: maaltijden kunnen worden bezorgd, opgewarmd, er kan samen worden gegeten en men kan even samen afwassen. Er is sprake van een sociale insteek en menselijke maat,” besloot Vugs.

 DSC0314  DSC0337
 DSC0364  DSC0365
Foto's: Rob Verbunt  

Feest

Naast de uitreiking van de prijzen werd er op deze Zoetermeerse tweejaarlijkse Vrijwilligersfeestdag druk feest gevierd in de stad. Het Vip (Vrijwilligersinformatiepunt) voor vrijwilligers had tal van activiteiten rondom de Dorpsstraat georganiseerd, zoals kookworkshops bij El Pueblo en bij Kookstudio Bo &Ro, bloemschikken van De Nobel en handmassages. Er kon gratis koffie met gebak worden genoten bij 1892. Het was er razend druk. ’s Avonds waren er optredens in het Stadstheater. Volgens Marijke Puijk, consulent van het Vip, werden er overdag 600 vrijwilligers gefêteerd en ’s avonds 700. “Zo’n 40% van de Zoetermeerders is als vrijwilliger actief. Daar zijn we heel blij mee. Maar we hebben nog meer vrijwilligers nodig, vooral in de zorg. We hebben 350 vacatures. En daarbij gaat het niet om billen wassen, maar om het maken van een praatje of een wandelingetje. Met mensen in een verzorgingstehuis of thuis.” Het Vip hoopt meer jonge vrijwilligers te trekken. “Onder meer met de uitreiking van twee spelden speciaal voor jonge vrijwilligers hopen we dat te stimuleren”, aldus Puijk.

Tekst Christa van der Hoff

Foto’s Rita Soutendijk

Video: Fred Wolters, Wolters Producties

 

-advertenties-

-goede doel-