kaart-meerpolderDe filmwerkgroep van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer heeft een film gemaakt over het ontstaan en de drooglegging van de Zoetermeerse Meerpolder. De film is op donderdag 8 december en dinsdag 13 december te zien in het Dorpshuis van Stompwijk.

De Zoetermeerse Meerpolder is de oudste drooglegging van Zuid-Holland. Op 15 maart 1614 verleenden de Staten van Holland een vergunning om het Soetermeerse Meer droog te leggen. Er was behoefte aan meer land voor voedsel door de toenemende groei van de bevolking. Het droogmaken van dit meer duurde twee jaar. In 1616 was de klus geklaard.
Dit jaar besteedt het Comité Meerpolder (bestaande uit de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg, het Historisch Genootschap Oud Soetermeer en Floravontuur) aandacht het 400-jarig jubileum met een aantal feestelijke activiteiten.

Film
De avonden beginnen met een toelichting van historicus Ton Vermeulen over het ontstaan van de Zoetermeerse Meerpolder. Aansluitend wordt de film gedraaid. Kaartjes kosten €2,50,- en zijn vooraf en op de avond zelf te koop bij het Dorpshuis in Stompwijk. Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.

Meer informatie over de Zoetermeerse Meerpolder is te vinden op www.zoetermeer.nl/zoetermeersemeerpolder.

 

-advertenties-

-goede doel-