volle winkelwagenDe supermarktbonnen die de gemeente via Zoetermeerse hulporganisaties ieder jaar uitdeelt aan mensen die extra steun kunnen gebruiken, zijn voortaan het hele jaar te gebruiken. Tot nu toe waren ze alleen bruikbaar in de kerstperiode. Dat schrijft wethouder Taco Kuiper in een memo aan de gemeenteraad van Zoetermeer.

De gemeente Zoetermeer verstrekt sinds 2013 supermarktbonnen aan partners uit het Overleg Materiële Dienstverlening (OMD). Daarin zitten (naast de gemeente Zoetermeer) organisaties als de Voedselbank, Mensen in de Minima, Schuldhulpmaatje en Humanitas. Zij deelden de bonnen in de kerstperiode uit aan mensen die een steuntje in de rug konden gebruiken. De gemeente heeft nu in overleg met haar partners besloten dat de supermarktbonnen het gehele jaar kunnen worden gebruikt. Urgente situaties kunnen zich immers op ieder moment van het jaar voordoen.

Niet eerlijk

In de loop van de tijd - naarmate het verstrekken van de bonnen bekender werd - bleek dat veel Zoetermeerders en instanties die niet in het overleg met de gemeente zitten, de wijze van verstrekking van de bonnen niet eerlijk vonden. ”In reacties gaven mensen aan dat zij zich afvroegen waarom sommige mensen of instanties deze wel kregen en andere niet”, schrijft wethouder Kuiper. “Zoetermeerders vonden het niet terecht dat zij niet in aanmerking kwamen voor een bon, wanneer ze zelf hun problemen probeerden op te lossen. Instanties vonden de distributie niet eerlijk omdat zij de bonnen niet kregen, omdat ze geen onderdeel uit maakten van het OMD. Deze signalen hebben geleid tot een aanpassing van de distributie.”

Nieuwe werkwijze

Om willekeur tegen te gaan is voor de volgende maatwerk werkwijze gekozen. Verstrekking van de supermarktbonnen is ter beoordeling aan professionals en vrijwilligers op basis van onderling overeengekomen criteria en onderlinge toetsing (op schrijnende situaties en/of urgente nood). De uitgifte aan de partners vindt vervolgens plaats vanuit één centraal punt; de Stichting SunZ.

-advertenties-

-goede doel-