Een voedzame maaltijd en een beetje gezelschap. Het lijkt zo vanzelfsprekend maar invulling van deze eenvoudige levensbehoefte is niet voor iedereen weggelegd. Weinig mensen zijn zich van deze schrijnende toestand meer bewust, dan de Zoetermeerse Brenda Hartgring. Middels haar stichting 'Iedereen een Maaltijd' en met hulp van haar partner Erwin Postma en onmisbare vrijwilligers, zet zij zich in om hier verandering in te brengen.

 

foto streekblad"We krijgen nu de kans om onze droom waar te maken!" zo meldt de altijd al zeer sociaal ingestelde Brenda. "Wij hebben de mogelijkheid om per 1 januari 2017 een professioneel horecapand te huren in het Het Woonhart, het bekende Zoetermeerse woonwinkelcentrum. Deze voormalige lunchroom heeft een ruime open keuken, opslagruimte en een apart klantgedeelte. Hier vandaan kunnen we voortaan veel meer noodmaaltijden uitleveren".

Maar voor Brenda echt aan de slag kan in de nieuwe keuken moet de stichting eerst de  huur- en verbouwingskosten van 10.000 euro bij elkaar zien te krijgen. Dit is dan ook de reden dat Brenda een grootscheepse crowdfundactie is gestart. "Wij hopen vurig dat ons initiatief heel veel mensen direct aanspreekt en dat we dit bedrag op tijd bij elkaar hebben".

Met haar Stichting Iedereen een Maaltijd (IEM) voorziet Brenda al sinds juli 2015 zowel mensen die niet rond kunnen komen als mensen die geen tijd of inspiratie hebben om te koken, van een gevarieerde en gezonde maaltijd. "Toen wij zelf ons inkomen verloren en buiten bestaande regelingen vielen, ontdekten wij dat de keuze tussen toiletpapier en een gezonde voedzame maaltijd ineens reëel kan worden. Ik wilde hier voor anderen iets aan veranderen en besloot dit initiatief te nemen. Mensen die buiten die genoemde regelingen vallen (zoals zzp’ers) kunnen nu bij ons tot vier maanden lang een gratis maaltijd bestellen en afhalen. Dit bekostigen we door sponsors, donaties en de inkomsten van de betaalde maaltijden voor mensen die gewoon geen tijd of zin hebben om te koken."

 

Positieve response

Het aantal maaltijden dat zij per dag kan bereiden in haar eigen keukentje is echter beperkt, er is simpelweg niet genoeg ruimte om aan de groeiende vraag te voldoen. De overstap naar het restaurant in het Woonhart biedt nieuwe mogelijkheden om uit te breiden. Brenda hoopt met de crowd funding actie het benodigde bedrag op tijd bij elkaar te krijgen.
"De response vanuit de gemeenschap is nu al positief te noemen", zo vertelt Brenda verheugd. "De regionale ondernemers en particulieren reageren bijzonder welwillend op ons initiatief. Ik hoop dat mensen deze kans om op eenvoudig wijze bij te dragen aan een laagdrempelige actie met beide handen willen aangrijpen. Ze hoeven het ook niet voor niets te doen immers. Onze crowdfundactie kent diverse bijzondere tegenprestaties. Van gepersonaliseerde spreukentegels tot logo en bedrijfsvermelding op onze website. Het resultaat wordt in het nieuwe jaar tijdens een feestelijke bijeenkomst bekend gemaakt."

 

Nieuwe plannen al in de maak

Brenda's plannen stoppen hier echter niet. Een sociaal vernieuwend begeleidingsconcept is in de maak. "Hiermee willen we meer doen dan alleen een maaltijd aanbieden. We gaan naar de mensen toe, warmen het potje bij hen thuis op en houden ze tijdens het eten gezelschap. Ook hulp bij kleine huishoudelijke taken of indien nodig doorverwijzing naar de juiste administratieve instanties behoort tot de mogelijkheden. Op deze manier hopen we mensen uit hun sociale isolement te halen. Een fenomeen dat helaas ook hand over hand toeneemt. Maar eerst ons (afhaal)restaurant goed draaiende krijgen. Daarna kijken we verder", zo besluit ze haar verhaal.


Wie geïnspireerd is geraakt en een bijdrage aan dit mooie initiatief wil leveren kan via de website: www.iedereeneenmaaltijd.nl  en Facebook: “Iedereen Een Maaltijd” meer informatie inwinnen over donatie en sponsormogelijkheden. Doe mee en doneer, participeer of draag bij. Stichting Iedereen een Maaltijd gaat immers iedereen aan het hart.

 

Foto: Robbert Roos

-advertenties-

-goede doel-