"De toren van de Oude Kerk in de Zoetermeerse Dorpsstraat moet zeer dringend worden gerestaureerd. Nog dit jaar wordt de toren voor een periode van circa zes maanden ingepakt door een gespecialiseerde restauratie-aannemer.” Dit zegt de voorzitter van de kerkenraad Taco Duijf in een gesprek met Zoetermeer Actief.

Oude Kerk Zoetermeer 1De Oude Kerk is een monument, het oudste nog in gebruik zijnde gebouw in de gemeente Zoetermeer. Op de zijkant van de toren staat het jaartal 1634. Het is dan ook niet vreemd dat de kerk aan restauratie toe is. "De houtconstructie van de bovenbouw van de toren is er het slechtst aan toe en moet worden vervangen,” vertelt Duijf. Die restauratie gaat veel geld kosten. "In elk geval zes ton. De helft komt van de gemeente Zoetermeer, de andere helft van de provincie. Om ook het metselwerk en het voegwerk van de toren toekomstbestendig te maken, zoeken we nog eens € 90.000.”

Aanbouw

Een kerk kost ook geld. Voor het verwarmen en verzekeren van het gebouw bijvoorbeeld al € 750 per week. Dat komt ruwweg neer op € 40.000 per jaar. Daarnaast huurt de Oudekerkgemeente, een gebouw aan de overkant van de Delftsewallen/Leidsewallen. Dit gebouw kost € 24.000 per jaar. Dat geld moet door steeds minder leden van de kerkgemeenschap worden opgebracht. "Het aantal (betalende) leden van de Oudekerkgemeente daalt eerder dan het stijgt,” aldus Duijf. “We zijn hardop aan het nadenken over een aanbouw aan de oostkant van het koor, op de rand van het oude kerkhof achter de kerk. We willen in de aanbouw voorzieningen treffen die het commercieel verhuren van de zaal voor trouwerijen en uitvaarten makkelijker maakt dan nu.” Het plan is om de aanbouw te financieren uit de voorhanden zijnde legaten.

 

Tekst: Frans Rijkaart

 

-advertenties-

-goede doel-