outlet mallMeer dan tweehonderd Zoetermeerders bezochten gisteren in het stadhuis het ‘spreekuur’ van de gemeenteraad. Ze gaven hun visie over de komst van de Holland Outlet Mall (HOM). En er werden niet alleen maar complimenten uitgedeeld. Veel bezoekers zien de HOM niet zitten en vinden het belangrijk dat de gemeenteraad dat geluid hoort. Zeker omdat er 19 december besloten wordt over de komst van de Mall. Maar is dat wel zo? Waar moet de raad nu eigenlijk mee instemmen?

‘Gaat de Holland Outlet Mall door naar de volgende ronde?’ Dat is eigenlijk de centrale vraag die de gemeenteraad moet beantwoorden. Het college vraagt de raad letterlijk 'in te stemmen met de verdere uitwerking van het initiatief HOM'. De raad moet dus besluiten of de onderzoeken die de gemeente Zoetermeer heeft laten uitvoeren, genoeg zijn voor een volgende fase. Een fase waarin wordt onderhandeld over een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Zoetermeer en de initiatiefnemers van de HOM. In de samenwerkingsovereenkomst komen voorwaarden en voorbehouden te staan voor de komst van de Outlet. Een aantal daarvan staat al in het voorstel van het college. Zo stelt het college dat "het winkelaanbod in de HOM (oudere collecties en B keuze artikelen in de mode- en sportbranche) aanvullend moet zijn aan het winkelaanbod in de rest van de binnenstad (Stadshart en Dorpsstraat)”.

Verkeer en parkeren

Het college wil ook dat er in de samenwerkingsovereenkomst eisen worden gesteld aan de afhandeling van het verkeer. "Het verkeer moet goed blijven doorstromen en daarvoor moeten de bestaande, of in de toekomst op te treden knelpunten, in de verkeersstructuur worden opgelost. Ook moeten de verkeersstromen van HOM-bezoekers en wijkbewoners zoveel mogelijk van elkaar worden gescheiden,” aldus het college. Ook oplossen van het voorziene parkeerprobleem is een voorwaarde. "Er moet voldoende parkeergelegenheid zijn en er moet worden voorkomen dat HOM-bezoekers in de woonwijken parkeren. Gezien de uitstekende bereikbaarheid van de HOM (....) met het openbaar vervoer, dient het OV-gebruik ten behoeve van HOM-bezoek gestimuleerd te worden.”

Kosten

Hoe zit het met de kosten. "Het college heeft voorgesteld om de verdere uitwerking van het initiatief te gaan faciliteren,” vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Uitgangspunt bij dat vervolgtraject is dat de initiatiefnemers de kosten gaan betalen.” De kosten voor de periode, tot medio 2018 vallen uiteen in twee stappen: kosten voor het opstellen samenwerkingsovereenkomst (geraamd op € 560.000,-) en kosten voor de realisatieovereenkomst, voorontwerp bestemmingsplan en begeleiden ontwerpfase (afgerond € 1.700.000,-). "De bedragen voor beide stappen bevatten personele inzet en (externe) expertise zoals projectmanagement, juridische en plan-economische advisering, kostendeskundigheid en overige beleidsvelden zoals stedenbouw en verkeer, communicatie en samenspraak.” Het college wil dat de initiatiefnemers ook deze kosten voor hun rekening nemen. De uiteindelijke uitvoeringskosten zoals het aanpassen van de infrastructuur en wegen zijn op dit moment nog niet bekend. Pas bij het sluiten van de realisatieovereenkomst wordt exact duidelijk welke uitvoeringskosten er zijn en wie daarvoor verantwoordelijk is. Dit wordt dan eerst voorgelegd aan de gemeenteraad. Zij kunnen daar dan al dan niet mee instemmen. “Ook voor deze kosten geldt dat de gemeente ze gaat verhalen bij de initiatiefnemers,” aldus de woordvoerder.

Samenspraak

De gemeenteraad moet het college dus de opdracht geven te starten met het onderhandelen met de initiatiefnemers over een samenwerkingsovereenkomst en daarna een realisatieovereenkomst. Het gaat nu dus niet over een Ja of Nee voor de HOM, maar over een verdere uitwerking van de plannen. Uit de gesprekken tussen gemeente het initiatiefnemers komen dan weer voorstellen die het college vervolgens weer aan de gemeenteraad voorlegt. Ook volgen er nieuwe samenspraakrondes. Kortom: de gemeenteraad besluit 19 december niet over de komst van de HOM, maar of ze door wil naar een volgende ronde.

-advertenties-

-goede doel-