collage 3e kwartaalHet tweede kwartaal van 2016 begon met de Pokémonrage, de mishandeling van Jayden (5 jaar) en een enorme brand in Oosterheem. Dit is het Zoetermeer Actief jaaroverzicht 2016 deel twee van vier.

De links in dit jaaroverzicht verwijzen naar het artikel, waar vaak extra foto's, informatie en filmpjes te zien zijn.

 

Juli

logo cyclus afval scheidenOp 14 maart startten 423 deelnemers uit 11 gemeenten met de uitdaging om gedurende 100 dagen te proberen zo weinig mogelijk restafval te produceren. Doel is op deze manier te komen tot afvalpreventie en betere afvalscheiding. En daarmee een volgende stap te zetten richting een afvalvrije samenleving.

In juli kwam de uitslag van dit project. De deelnemers wisten in de projectperiode de hoeveelheid restafval met maar liefst 88% terug te brengen ten opzichte van het regionale gemiddelde. Tijdens 100-100-100 produceerden zij gemiddeld slechts 1,3 kilo restafval per huishouden per week.

 

200 Zoetermeerders naar Nijmeegse 4-daagse Drie Zoetermeerders naar Olympische spelen

 

 

voedselbankDe economie lijkt aan te trekken, maar veel Zoetermeerders plukken daar nog niet de vruchten van. In juli kwamen er schokkende cijfers naar buiten.

Steeds meer Zoetermeerders maken noodgedwongen gebruik van de Voedselbank. Dat blijkt uit het jaarverslag van Voedselbankuitdeelpunten in Zoetermeer over 2015. Vorig jaar steeg het aantal Zoetermeerse ‘klanten’ van de Voedselbank met maar liefst 5 procent. Het aantal uitgedeelde voedselpakketten ging met 7,5 procent omhoog naar 16.654.

Iedere donderdag reiken vrijwilligers van de Voedselbank 320 kratten voedsel uit aan stadgenoten die dat even niet zelf meer kunnen betalen. Ze doen dat vanuit zes uitdeelpunten.

 

 

 

Augustus

App DorpsstraatDe parkeerterreinen rondom de Dorpsstraat zijn een paar geleden voorzien van sensoren en digitale borden. Hierdoor is voor bezoekers aan de Dorpsstraat direct zichtbaar waar nog een vrije parkeerplaats beschikbaar is. Dankzij een app kunnen bezoekers nu al zoeken naar een  parkeerplaats terwijl zij nog onderweg zijn!

Primeur voor Zoetermeer

Als eerste gemeente in Nederland krijgt Zoetermeer de beschikking over deze app. Wethouder Marc Rosier: “Dankzij de app kunnen bezoekers makkelijker een parkeerplaats vinden. Daarnaast worden de plekken ook nog beter benut. Hierdoor wordt de Dorpsstraat nog beter bereikbaar”.

 

 

.

pokemon copyPokémon was dé rage in de zomer van 2016.
 
Wij hebben ze op een rijtje gezet: dit zijn de tien dingen die iedere Pokémon Go-speler uit Zoetermeer zal herkennen. 
 
 In Zoetermeer geen rare toestanden als in Kijkduin waar de spelers overlast gaven. Maar wel een ludieke actie van de gemeente om burgers bewust te maken van afval scheiden. Dit deden ze door een Pokémon Go fotowedstrijd te organiseren.

 

 

Veel reacties en emoties bij mishandeling 5-jarige

Op de social media kwam er een stroom van reacties op het bericht dat wij publiceerden over het jongetje Jayden die in een speeltuin werd mishandeld door een man.

Een jongetje van vijf jaar is tijdens het spelen in de speeltuin aan de Chrysantentuin in Seghwaert bij zijn keel gegrepen door een volwassen man. Het jochie zag dat de partner van de man zwanger was en zei: “Wat heb jij een dikke buik”. Hierop werd hij door de man om zijn nek gepakt en zo van de grond getild. Daarna is hij op de grond gesmeten. De politie kwam uiteindelijk en zei dat aangifte geen zin zou hebben. De recherche is later op die mening teruggekomen.

speeltuinJayden2

In reactie op deze publicatie hebben wij contact gehad met mensen rond de man die Jayden zou hebben mishandeld. Zij hadden een andere kijk op het incident. Wij hebben hun de ruimte gegeven om hun verhaal te doen, maar hier hebben zij na overdenking vanaf gezien.

In december lieten de ouders weten dat deze zaak nog steeds niet gesloten is.

 

De eerste Sweetlake Sensation Talent Joram blijft cool in de zomer

 

Het is één van de grootste branden in de Zoetermeerse geschiedenis, de brand van Palethandel Zoetermeer.

De pallethandel aan de Galvanistraat in Zoetermeer is tot de laatste pallet afgebrand in de nacht van dinsdag 26 op woensdag 27 juli. Ook de bomen naast het bedrijf zijn in vlammen op gegaan. De vlammen kwamen zo hoog dat ze tot in Den Haag te zien waren. Bewoners van Oosterheem moesten ramen en deuren gesloten houden vanwege de heftige rook. Honderden mensen kwamen naar de brand kijken.

Rond 02.40 uur in de vroege ochtend van woensdag 27 juli kwam de melding binnen van een brand bij de Pallethandel Zoetermeer.  Al snel werd duidelijk dat het een grote brand was. De vlammen en rook waren in de wijde omgeving te zien.

 

pallethandel 7  
"De vlammen waren in Den Haag te zien"   Korte film van de brand

 

September

 

Elk jaar organiseert één van Amerikaans grootste pruikenleveranciers een internationale pruikenstyle wedstrijd, de ‘Iron Wig’ competitie. Acht deelnemers over de hele wereld morgen strijden om de eer. Dit jaar was Alana van den Berg uit Zoetermeer één van hen.

 

Arda wigs 2016 Alana van den Berg

 

Alana begon tien jaar geleden met het maken van kostuums gebaseerd op strip- en game-figuren. Met haar kostuums nam ze deel aan nationale en internationale kostuumwedstrijden, waar ze ook in de prijzen viel. Alana trok de stoute schoenen aan en stuurde haar portfolio op. En die viel in de smaak: als eerste Nederlandse mocht ze meedoen aan de wedstrijd en werd tweede.

 

Lelijkste plek

'Zoetermeer opknappen meet Streetart', dat is het plan van de Zoetermeerse kunstenaar Tobias. Van de lelijkste plek naar een hypermoderne eyecatcher.

 

De nieuwe Eigenaar heeft al weer plannen voor de toekomst met dit gebouw en het door hem aangekochte gebouw ernaast.

 

Er is een nieuwe Zoetermeerse politieke partij opgericht door Juliette Meurs, voormalig LHN. Hilbrant Nawijn van de LHN was hierover verbaasd.

 

   
 Zo ziet Juliette haar vertrek  Zo ziet Hilbrand haar vertrek

 

 Koningin Maxima kwam naar Zoetermeer om het 10 jarig jubileum te vieren van Piëzo

 

   20160928 90857
   Voor vertrek nog een kindje gedag zeggen.

 

 Bekijk hier de eerste afleveringen van het jaaroverzicht: Eerste Kwartaal, Tweede kwartaal

Jouw Stad, Jouw Nieuws

Ook op onze site:

IMG_1005.jpg zomerwinter  kinderen-kinderatelier
Dé evenementen agenda       Het weer in Zoetermeer  Kinderfeestjes in Zoetermeer

Social Media

Zoetermeer Actief is meer dan alleen een nieuwssite. U vindt ons ook op:

* Facebook Zoetermeer actief

* Twitter

* Facebook Trendy Zoetermeer

* LinkedIn

* You tube

* Facebook Evenementen Zoetermeer

De redactie van Zoetermeer Actief dankt al haar medewerkers, samenwerkingspartners, sponsors & adverteerders en alle overige betrokkenen voor het in beeld brengen van het nieuws uit Zoetermeer dit jaar!

Tekst: Marinda Vis en Mark Neijssel
Ondersteuning: Tatum de Hulster
Fotocollage: André Bijkerk

-advertenties-

-goede doel-