De gemeente Zoetermeer vindt het belangrijk dat ook inwoners met een laag inkomen goed verzekerd zijn. Daarom biedt ze inwoners met inkomen lager dan 120% van de bijstandsnorm een collectieve zorgverzekering aan. De zorgverzekeraar en de gemeente Zoetermeer betalen mee. Maar is die verzekering ook echt voor iedereen het goedkoopst? Zoetermeer Actief zocht uit.

zorg stethoscoop"Voor 2017 kunt u kiezen uit verschillende polissen van twee zorgverzekeraars, Zorg en Zekerheid (ZZ) en Menzis. De verplichte basisverzekering is in elke polis opgenomen,” aldus de gemeente. In Nederland een basisverzekering verplicht. De overheid bepaalt wat er in het basispakket  zit. Het basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, psychiater, ziekenhuis of apotheek. Voor aanvullende zorg is een extra verzekering nodig. De ‘gemeenteverzekering’ kent "verschillende aanvullende verzekeringen en het is zelfs mogelijk het eigen risico van € 385 mee te verzekeren,” schrijft de gemeente op haar website.

Prima verzekeringen

Maar is de keuze voor een ‘gemeenteverzekering’ in alle gevallen verstandig? De zorgverzekeringen die de gemeente Zoetermeer aanbiedt, komen van Menzis en Zorg en Zekerheid. Het zijn prima verzekeringen met een uitgebreide dekking. Er worden veel zaken vergoed, ook zaken die niet iedereen nodig heeft of zal gebruiken. Daarom zijn de verzekeringen ook aan de prijs. Een voorbeeld. De goedkoopste verzekeringen van gemeente zijn 121,39 euro (Menzis) en 119,92 euro (Zorg en Zekerheid). Een gezonde vrouw van 25 die weinig gebruik maakt van de zorg, heeft niets aan de uitgebreide dekking van de ‘gemeentepolis’ en kan bij een andere verzekeringsmaatschappij al voor 105 euro terecht, inclusief tandartsverzekering. Dat is bijna 15 euro per maand (180 euro per jaar) goedkoper. Voor mensen met meer klachten of bijvoorbeeld kinderen met een beugel wordt de gemeenteaanbieding aantrekkelijker. Ze hebben baat bij de uitgebreidere vergoedingen en profiteren van de kortingen. Eigenlijk geldt: hoe meer klachten, des te aantrekkelijker de verzekering van de gemeente. Mensen die behoefte hebben aan veel zorg, zitten vast aan een dure verzekering. De collectieve verzekering geeft behoorlijke grote kortingen: op de goedkoopste polissen gemiddeld 25 euro, op de duurste ongeveer 45 euro.

Kiezen

Een collectieve zorgverzekering afsluiten via de gemeente Zoetermeer kan dus aantrekkelijk zijn, maar is dat niet per definitie. Wat is wijsheid? Op verschillende websites zoals www.zorgwijzer.nl, www.consumentenbond.nl, www.independer.nl en http://www.verglijkzorgverzekering2017.com/ is het mogelijk om zorgverzekeraars en hun zorgverzekeringen vergelijken. En een zorgpakket op maat samen te stellen. Er bestaan helaas geen neutrale vergelijkingssites. Het beste is om verschillende websites van zorgverzekeraars of vergelijkingssites te bekijken. Sommige sites bieden bijvoorbeeld kortingen en andere niet.

Overstappen

Iedereen die wil overstappen, moet zijn huidige zorgverzekering vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering afsluiten vóór 1 februari 2017. Dat kan via de website www.gezondverzekerd.nl/zoetermeer .

-advertenties-

-goede doel-