Met circa 10.000 nieuwe woningen in de komende 15 jaar wil het college in de Zoetermeerse woonbehoefte voorzien. Dat staat in de woensdag gepresenteerde bouwagenda. "Het ontwikkelen van de woningvoorraad in Zoetermeer is ontzettend belangrijk", vertelt wethouder Taco Kuiper. "Deze bouwagenda speelt in op nieuwe woonbehoeften en zorgt dat het draagvlak voor onze voorzieningen blijft groeien. De groei van het aantal inwoners is cruciaal voor het in stand houden van onze voorzieningen in de stad."

bouwkraanUit onderzoek is gebleken dat er in Zoetermeer jaarlijks vraag is naar ongeveer 700 woningen. Dit betekent een totale woningbehoefte van ongeveer 10.000 woningen in de komende 15 jaar. De bouwagenda brengt in kaart op welke locaties op korte termijn woningbouw te realiseren is, met oog voor het behoud van de groene kwaliteit van de stad en haar omgeving. Daarnaast worden andere mogelijkheden onderzocht, bijvoorbeeld transformatie van kantoren en bedrijventerreinen, zoals Dwarstocht en het Kwadrant. De belangrijkste ambities zijn: duurzaam bouwen en renoveren, betaalbare woningen voor iedereen, Zoetermeer levensloopbestendig maken en prettige en gewilde wijken.

Zoetermeer in ontwikkeling

Het woningaanbod in Zoetermeer blijft in beweging. Door de tijd heen veranderen er behoeften, krijgen gebouwen een andere functie, of maken plaats voor verbeterde panden. Deze beweging is een must om als stad aantrekkelijk te blijven. Zoetermeer ontwikkelt zich steeds meer tot een complete stad waar zowel jongeren, gezinnen en ouderen. als hoge en lage inkomensgroepen prettig kunnen wonen. Er is volgens het college vooral behoefte aan kleinere woningen voor starters of ouderen, sociale huur en woningen in het luxere segment.

Wethouder Taco Kuiper is enthousiast over de plannen: "Zoetermeer heeft nu geen grote lege bouwlocaties meer die ingevuld kunnen worden, in dat opzicht is de stad wel 'vol'. We gaan nu kijken naar mogelijkheden binnen de stad, zoals renovatie en transformatie van leegstaande kantoren. Zeker is wel dat dit niet ten koste mag gaan van het groen in de stad!"

-advertenties-

-goede doel-