IMG 6367Op Eerste Kerstdag wordt Joanna Maria de Groot 100. Burgemeester Aptroot vond deze bijzondere verjaardag zo speciaal dat hij de 100-jarige met kerst een bezoek bracht om haar te feliciteren. De burgemeester bracht een mooi boeket bloemen mee voor de over-overgrootmoeder, die sinds vier jaar in het verpleeghuis Gondelkade in Zoetermeer woont.

Het grootste deel van haar leven heeft Annie in Lisse gewoond, vlak bij de Keukenhof. Ze had een broer en drie zussen. In 1940 – net vóór de oorlog – trouwde ze met Bert van der Aart. Ze kregen samen negen kinderen, waarvan twee dochters inmiddels zijn overleden. De honderdjarige is drie keer over-overgrootmoeder, 22 keer overgrootmoeder en 17 keer oma. Dit wil zeggen dat er foto’s gemaakt kunnen worden van vijf generaties.

Omdat mevrouw Van der Aart zo lang in Lisse heeft gewoond, gaat ze volgende week een paar dagen naar een hotel in buurtschap De Engel. Al meer dan honderd mensen hebben zich aangemeld om de honderdjarige te komen feliciteren. De eeuweling zegt zelf dat ze redelijk gezond is. Wel heeft ze sinds haar 37e jaar maar één nier.

Goede bekenden zeggen over Annie: “Jij bent zo evenwichtig.” Een van de negen kinderen van Annie en Bert is pastoor in Maastricht. Hij gaat een dezer weken met emeritaat, een moeilijk woord voor pensioen.

Zingen was een van de grote hobby’s van Annie. En haar man kon ook heel goed zingen. Bert was een bollenman. Dit vak heeft hij overgedragen op een van zijn zoons, die ook Bert heet. Voordat Annie naar de Gondelkade kwam, heeft ze een paar jaar in Limburg gewoond. Dat was op aandrang van een dochter die in dit mooie deel van Nederland woont.

Trots vertelt Annie nog dat ze alles zelf naaide en dat ze ook heel veel breide. En dat ze maar liefst 60 jaar lid is geweest van een rooms-katholiek koor in Lisse.

-advertenties-

-goede doel-