IMG 3644Sterre Jongerius, Gert Jongerius met de winnaar en de overige finalisten van Heel Zoetermeer Bakt

Ruim dertig thuisbakkers hebben het afgelopen najaar meegedaan aan de wedstrijd ‘Heel Zoetermeer Bakt’, een initiatief van Jongerius Bakker. De taart van de winnaar van deze wedstrijd behoort sinds half november tot het assortiment van Jongerius Bakker.

De ingezonden taarten werden in de eerste ronde beoordeeld door een kleine jury bestaande uit bakkers van de regionale bakker zelf. Vervolgens werden de 15 beste taarten gekeurd door een 10-koppige consumentenjury. Zij kozen een top 5 die doorging naar de finale. Deze finale vond plaats op de Open Dag van de bakkerij, waar Gert Jongerius samen met chef patissier Willem Jan Teeuw de winnaar bekendmaakte: Erik Goemans met zijn speculaas-schuimtaart.

Daphne Jongerius, de 39-jarige (eerste vrouwelijke) directeur van Jongerius Bakker: “Bakker Jongerius is 115 jaar op de markt. Anno 2016 zijn er elf winkels: tien in Zoetermeer en één in Benthuizen. Bij Jongerius Bakker werken ruim 140 mensen, van wie een aantal een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Bakker Jongerius doet ook mee aan het programma ‘werken en leren’, met een stage voor geïnteresseerde jongelui.”

Sinds 2010 heeft Jongerius Bakker de service ‘Jongerius van gisteren’, brood van gisteren dat de volgende dag voor een laag bedrag wordt verkocht. Op die manier is de organisatie toegankelijk voor een breder publiek: mensen die niet veel te besteden hebben, kunnen zo toch brood van hoge kwaliteit kopen. Want het brood dat in Jongerius van Gisteren wordt verkocht, is nog heerlijk van smaak. Jongerius Bakker sponsort veel verenigingen en sportclubs. En sinds meer dan tien jaar levert Jongerius Bakker de overtollige producten, die na Jongerius van Gisteren toch nog over zijn, aan de Voedselbank.

Het vlaggenschip van Jongerius Bakker op broodgebied is het Monnikenbrood. In Rokkeveen en in het Stadshart kan men sinds kort ook terecht voor Prachtbrood, handgemaakt vloerbrood op basis van desem. Het is een broodlijn die eind 2015 is toegevoegd aan het assortiment. Het Prachtbrood-assortiment wordt gemaakt in de aparte bakkerij die in Rokkeveen onder hetzelfde dak zit als de winkel.

Jongerius Bakker opent regelmatig de deuren van de bakkerij voor haar klanten andere geïnteresseerden uit de regio, om te kunnen laten zien met hoeveel enthousiasme en zorgvuldigheid de bakkers te werk gaan. Zo kwamen op zaterdag 29 oktober meer dan 2.000 mensen af op de open dag en werd er enthousiast ingeschreven op de ‘Nacht van de Bakker’, de mogelijkheid om een nachtje mee te kijken in de ‘keuken’ van de bakkerij. Begin 2017 houdt de bakker weer een ‘Nacht van de Bakker’. Mocht u interesse hebben om hierbij aanwezig te zijn, dan kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Per editie worden tien mensen ingeloot.

 

Tekst: Frans Rijkaart

 

 

-advertenties-

-goede doel-