logo kleur MOOI verbindt mensen1

Het MOOI Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI in 2016.


mooi kwartaal 1 

Januari 2016

20160202 76459

Certificaat voor Buurtvaders

Iemand aanspreken op zijn gedrag, een gesprek aanknopen, maar ook: weten wat je zelf op kan knappen en waar je hulp bij nodig hebt, van bijvoorbeeld handhaving of politie. De Buurtvaders hebben veel praktische zaken geleerd tijdens hun cursus sociale communicatie.

De Buurtvaders is een project van Stichting MOOI en bestaat uit een groep vaders in de wijk Buytenwegh, die elke week rondlopen in de wijk. Zo maken zij de wijk veiliger, houden de boel in de gaten en spreken jongeren die bijvoorbeeld overlast geven aan op hun gedrag. Eén van de buurtvaders: “We laten vaak de keuze aan de jongeren zelf, dat werkt het beste. We wijzen ze erop dat bv rotzooi achter laten niet mag, maar gaan er niet met een opgeheven vingertje naast staan.”

Zwerfvuilkanjers in Palenstein

Palenstein heeft sinds januari 2016 een team van Zwerfvuilkanjers. Basisschoolleerlingen vanaf groep 4 helpen eenmaal per twee weken de wijk schoon te houden onder professionele begeleiding van kinderwerker Anneke Janse.
Met het schoonmaken verdienen de kinderen individueel en in teamverband punten om leuke dingen te doen. Leren van elkaar, leren over de buurt en leren over het milieu is het motto. De eerste reacties van de kinderen, maar ook van de buurt: 'Leuk! Morgen weer?' De Zwerfvuilkanjers zijn tweemaal in de maand op woensdagmiddag actief in de wijk.
WP 20160128 001

IMG 20160218 143812

 

 

Buurtbemiddeling helpt in Zoetermeer bij het oplossen van problemen tussen buren. De buurtbemiddeling boekt in onze stad prima resultaten en werd onlangs door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid bekroond met een Plus-certificaat. Directeur Hans Roskam van Stichting MOOI kwam coördinator Mariëtte Knoop feliciteren met het behalen van het certificaat.

buurtbemiddelingMariëtte begeleidt als coördinator inmiddels al ruim 7 jaar de vrijwilligers die bij Buurtbemiddeling de gesprekken voeren met buren. “De benadering van mensen maakt heel veel verschil”, vertelt Mariëtte, “je moet eerst rustig contact leggen en nooit beginnen met ‘je moet...’ Wij willen de mensen juist laten nadenken over hoe het misschien anders zou kunnen.”

 

 Februari 2016

20160225 77844  20160211 76621 20160225 77809  20160215 77513

 

De bewoners van de Morgenster werden in het restaurant van het verpleeg- en verzorgingshuis geschetst en gefotografeerd door Jongeren van JijDoet. Ze maakten 'Sterren op het doek'.

Amateur kunstenaars hebben in twee uur schetsen gemaakt en foto's van de bewoners geschilderd. JijDoet begeleidde het hele proces. Hulp bij de bediening en muzikale omlijsting werd verzorgd door JijDoet jongeren die de formatie Just4us vormen. Met Just4us gaven de jongeren ook een spetterend optreden voor de bewoners.

JijDoet is een innovatief project van Stichting MOOI waarbij jongeren worden gestimuleerd om vanuit eigen initiatief iets te doen voor hun leefomgeving.

20160225 77800Speelmeer laat het sneeuwen

Speelmeer biedt kinderen in de vakanties de mogelijkheid om een hele dag lekker te spelen. Ook deze voorjaarsvakantie werd voor Speelmeer de sporthal De Veur omgetoverd tot een waar speelparadijs, met een winters tintje. Zo konden de kinderen glijden op een sleetje op de bobsleebaan, klimmen in een winters klimparcours en met warme chocomel weer een beetje opwarmen. Een aantal activiteiten waren naar binnen verplaatst vanwege de winterse buien buiten. 

Speelmeer is een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Zoetermeer, afdeling Groen Spelen Leren en Stichting MOOI.

20160211 76625'Speelgoedbank MOOI Zoetermeer' opende officieel op donderdag 11 februari, maar de Speelgoedbank maakte al eerder heel veel kinderen blij met mooi speelgoed! Met Sint en Kerst konden de vrijwilligers van de Speelgoedbank niet werkloos blijven toekijken. Dat de Speelgoedbank een uitkomst is voor veel gezinnen is wel gebleken: bij de opening waren er al 135 vaste klanten, die maandelijks nieuw speelgoed voor de kinderen mogen uitzoeken.

Iris Janse is al vanaf het begin betrokken bij de oprichting van de Speelgoedbank, het is dan ook haar afstudeerproject. Vol enthousiasme vertelde ze over het succes van de Speelgoedbank: "Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan!"

De Speelgoedbank werkt als een 'weggeefwinkel' en heeft tot doel, kinderen van ouders met een laag inkomen, de kans te geven maandelijks met ander speelgoed te spelen.

Achraf (14 jaar) is buurtvrijwilliger bij Stichting MOOI en begeleidt elke maandag kinderen bij het buitenspelen met het Toppertje in Buytenwegh. In het Toppertje kunnen kinderen van de basisschool leeftijd speelgoed lenen om op het schoolplein samen mee te spelen.

20160215 77513    20160215 77514
Er is al veel speelgoed om uit te kiezen, zoals tafeltennis, badminton, stoepkrijt, voetbal of een groot schaakspel, maar Achraf hoopt dat het aanbod aan speelgoed binnenkort nog verder uitgebreid wordt.   Achraf wil een opleiding gaan volgen om projectleider te worden, de ervaring die hij nu al opdoet met het begeleiden van de kinderen bij het Toppertje helpt daar natuurlijk al bij! Daarnaast helpt hij ook vaak mee met het kinderwerk van Stichting MOOI, in Bus 63 en bijvoorbeeld op Speelmeer.

 

Maart 2016

Supporters van Schoon halen de bezem door Buytenwegh

IMG 5137In Buytenwegh organiseerden drie buurtforums een Opschoondag onder het campagnemotto 'Wij zijn supporter van schoon'. De bewoners willen de leefbaarheid in hun straat bevorderen, door activiteiten te organiseren waarbij bewoners elkaar kunnen ontmoeten, Door elkaar beter te leren kennen, kan men elkaar ook beter aanspreken op gedrag.

opschoondag buytenwegh MOOI foto Feruze SarikasIMG 5118Buurtforum BMP (Piet Bakkerhove, Menno ter Braakhove en Bordewijkhove) heeft eerst samen met de buurt de straten ontdaan van het zwerfvuil. Daarna werd er een paasactiviteit georganiseerd in samenwerking met het kinderwerk van MOOI.

IMG 5003De Buurtboom, een project uitgevoerd door het opbouwwerk van MOOI en ondersteund door het Oranjefonds, brengt actieve buurtbewoners uit verschillende wijken samen. De deelnemers zijn in hun eigen straat verenigd in zogeheten Buurtforums.  Buurtforums werken aan veiligheid door bijvoorbeeld met elkaar een whatsapp groep te starten of preventief te surveilleren in de buurt. Ook werken zij aan bindingen in de straat door met en voor elkaar activiteiten te organiseren. Bijvoorbeeld tijdens Landelijke Opschoondag, Burendag, Halloween of Kerst.

Tijdens de Buurtboombijeenkomst kunnen de deelnemers meer leren over bijvoorbeeld besluitvorming, een goede communicatie en het onder bewoners creëren van draagvlak.

IMG 0974

Geslaagd muzikaal samenzijn van ouderen tijdens NL doet in Palenstein

Voor ouderen werd in Palenstein een hele gezellig ontmoeting georganiseerd. Onder het genot van drankjes en heerlijk zelfgemaakte taarten van Lions Soetermare werden er Nederlandse klassiekers gezongen onder begeleiding van een pianist.
Vrijwilligers José Hoek en Thea van der Vlist van stichting Piëzo waren initiatiefneemsters van deze zeer geslaagde middag, die ook door Middin en MOOI werd ondersteund.

 

 

logo kleur MOOI verbindt mensen1

mooi kwartaal 1

 

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

 

 Tweede kwartaal

 

 logo kleur MOOI verbindt mensen1Het MOOI Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI in 2016

 mooi kwartaal 2

April 2016

 

IMG 3606

IMG 3620

Het Trefpunt feestelijk geopend!

Woensdag 13 april was een feestelijke middag in het wooncomplex Het Haagsebos in Zoetermeer: Ontmoetingscentrum Het Trefpunt werd geopend! Veel bewoners uit de wijk Meerzicht kwamen een kijkje nemen. Het Trefpunt is mogelijk gemaakt in nauwe samenwerking met enthousiaste bewoners en diverse organisaties.

Het Trefpunt is een ontmoetingsplek voor en door bewoners van Meerzicht. Iedereen is welkom. Buurtbewoners die op zoek zijn naar gezelligheid, informatie, een luisterend oor, een kop koffie of een lekker hapje eten kunnen binnen lopen bij het ontmoetingscentrum. Als het nodig is kunnen zij ondersteund worden op het gebied van wonen, zorg en welzijn. .

Zorgorganisatie Middin en woningcorporatie Vidomes namen het initiatief voor het multifunctionele ontmoetingscentrum. Ook Stichting MOOI, Limor, Palet Welzijn, Piëzo, Plicare, Vierstroom en voedingsdeskundigen van Weten & Eten hebben zich verbonden aan Het Trefpunt. Deze organisaties tekenden een intentieovereenkomst waarmee ze de samenwerking nog eens bekrachtigen.

Vip startte in mei de campagne ‘Vervul een wens voor uw medemens’ om vrijwilligers te werven die in de thuissituatie van mensen willen helpen. Vrijwilligers worden vooraf maar ook tijdens hun vrijwilligerswerk ondersteund door professionals en ontvangen scholing.

zosamen

In Zoetermeer is een keur aan vrijwilligersvacatures te vervullen. Veel kan er gedaan worden in groepsverband, in vrijwilligersorganisaties of bij bepaalde evenementen. Vip voor vrijwilligers brengt onder de vlag van ZoSamen mensen samen die hulp en ondersteuning vragen en mensen die deze hulp en ondersteuning vrijwillig bieden.

Genieten
Veel vaker dan men denkt, bestaat het doen van dit soort ‘zorg’ vrijwilligerswerk uit leuke activiteiten, zoals samen even naar buiten, vissen, biljarten, er op uit met een jongere, samen een terrasje pikken. Genieten van het leven, wat voor sommigen niet meer vanzelfsprekend is en waarvoor zij afhankelijk zijn van anderen.

Belangstellend om eens te bekijken welke vacatures er zijn? Langskomen bij een van de vestigingen van ZoSamen? Bel op werkdagen naar 0800-0200401 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Expositie Morgensterren op het doek

In verzorgingshuis de Morgenster was in april een expositie van portretten van bewoners, gemaakt door amateurkunstenaars, te zien. De bewoners uit het verzorgingshuis zaten hiervoor model toen zij door schilders en een fotograaf (cursisten van CKC & partners) werden vastgelegd.

De jongeren van JijDoet, hielden de openingsspeech houden en hielpen bij de bediening, meidengroep Just4you en rapgroep T Smoke zorgden voor de muzikale omlijsting.

overzicht place tu tertre Morgenster

 

 

Mei 2016

 

20160523 83332 20160523 83336 20160523 83343

20160523 83338De Bustuin, bij buurthuis Bus63, is officieel geopend. De tuin staat vol met eetbare planten, die door alle gebruikers van Bus63 zullen worden verzorgd en gebruikt bij bijvoorbeeld de buurtmaaltijd.

Wethouder Isabelle Vugs, wethouder Zorg en Welzijn, opende de tuin samen met twee cliënten van Middin, die ook een deel van het onderhoud in de tuin op zich zullen nemen. De centrale plantenbak is ook op rolstoelhoogte geplaatst zodat deze makkelijk toegankelijk is. De Bustuin is een gezamenlijk project van Stichting MOOI, Halte 2717, Middin, Reakt, vrijwilligers en actieve bewoners van de buurtfora van Buytenwegh. Het is mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds.

Vooral de samenwerking met de verschillende partners staat voorop in de Bustuin. Dit bleek al gelijk toen het weer heel nat was bij de opening van de tuin. Buurtforum Anna Blamanhove bracht een grote partytent langs zodat de genodigden toch even droog konden staan om de tuin te bewonderen!

Volop buurtactiviteiten in Bus 63

20160428 81239Lieke en Jamila, studentes van de Haagse Hoge School, organiseren regelmatig leuke activiteiten in Buurthuis Bus 63 in Buytenwegh. De studentes begeleiden ook leerlingen van het ID College die bij de Bus komen voor hun stage. Elke laatste donderdag van de maand is er een leuke activiteit, zoals bijvoorbeeld de Henna-middag.

Belangstellenden konden, onder het genot van een heerlijk kopje Marokkaanse Munt thee, een Henna tattoo krijgen met een zelf uitgekozen afbeelding. De tattoo is natuurlijk niet permanent, maar blijft wel wekenlang mooi zichtbaar.

De activiteit die door de stagiaires werd neergezet is erop gericht bewoners te activeren om eigen activiteiten vorm te geven in het wijkcentrum.

Sandy Gielbert brengt als Mantel Match consulente mantelzorgers met een demente partner met elkaar in contact. Sandy: “Als mantelzorger van een demente partner heb je het al zwaar genoeg, ik probeer deze mensen met elkaar in contact te brengen zodat ze steun aan elkaar hebben of gewoon een keer iets leuks kunnen gaan doen.”

Zoetermeer is de eerste gemeente die start met dit unieke project voor oudere mantelzorgers. Mantel Match, een initiatief van Stichting MOOI, zoekt maatjes voor mantelzorgers met een demente partner. Deze Mantelmaatjes zitten allebei in hetzelfde schuitje en kunnen elkaar steunen, maar ook samen er even op uit gaan. Het is belangrijk voor de Mantelmaatjes dat ze goed bij elkaar passen. Sandy: “Niet alleen qua interesses, karakter en hobby’s kijken we of de maatjes goed bij elkaar passen, maar ook in welke fase van dementie de partner zit. Zo kunnen ze echt samen optrekken.”

20160419 80428Gevonden!

Als er een match is gevonden brengt Sandy de twee mantelzorgers met elkaar in contact, en blijft daarna op de achtergrond beschikbaar voor vragen en hulp. Als de mantelzorgers bijvoorbeeld een keer samen een dagje uit willen, helpt zij met het vinden van zorg voor de demente partners die achterblijven en waar mogelijk geeft Mantel Match een bijdrage voor bijvoorbeeld een museumbezoek. Of de mantelzorgers gaan een avondje met de partners erbij samen een kaartje leggen. Als je allebei in hetzelfde schuitje zit hoef je niets uit te leggen als je partner eens wat vreemd reageert.

MOOI werkt in dit project samen met Palet Welzijn, vanuit het samenwerkingsverband ZoSamen.

Bus 63 trots op nominatie 'Leerbedrijf 2016'

Lerend en levend wijkcentrum Bus 63 in Buytenwegh, heeft van het ID college de ‘Nominatie Leerbedrijf 2016’ mogen ontvangen. In het kader van 'Grenzeloos Leren' worden in Bus 63 uitdagende leerwerkplekken voor stagiaires uit het beroepsonderwijs aangeboden. Vanuit Bus 63 werken meer dan 20 stagiaires op MBO en HBO niveau.  Zij ondersteunen bewoners bij het organiseren van activiteiten in de wijk. Met netwerkpartners zijn afspraken gemaakt waardoor stagiaires bij deze organisaties 'deelstages' lopen en verschillende doelgroepen leren kennen. Ook wordt door stagiaires individuele zorg geboden in de thuissituatie.

  

 

Juni 2016

Speelgoedbank en Middin werken samen

20160531 84289

De Speelgoedbank van Stichting MOOI bij Bus 63 gaat voor een extra zomeractie samenwerken met Middin. Voor de zomer heeft de Speelgoedbank extra veel buitenspeelgoed gekregen, zodat de kinderen lekker kunnen buiten spelen. Cliënten van het activiteitencentrum van Middin zullen helpen bij het uitzoeken, neerzetten en uitgeven van dit speelgoed.

De Speelgoedbank binnen Middin wordt gerund door Daniëlle, een wekelijkse bezoeker van het activiteitencentrum van Middin. Iris Janse, coördinator van de Speelgoedbank benaderde Daniëlle hiervoor. 'Er was meteen een match' zegt Iris. 'Ik vond het leuk om ervoor gevraagd te worden en ga met plezier aan de slag' vult Daniëlle aan. Middin en MOOI werkten al nauw samen in Buytenwegh met stagiaires uit het lerend wijkcentrum Bus 63. Zo helpen stagiaires bij het duwen van rolstoelen en het begeleiden van activiteiten. Ook huisvest het terrein van Middin de MOOI Spel-uitleen 'Toppertje.'

Zwerfvuilkanjers in Palenstein: Samenwerken, sparen en iets doen voor je wijk

De zwerfvuilkanjers in Palenstein zijn de trots van Anneke Janse, kinderwerker bij Stichting MOOI. Ze vindt het fantastisch om te zien hoe 'haar kanjers' zich inzetten voor de buurt en daar nog plezier in hebben ook. Met de zwerfvuilkanjers leert ze de kinderen dat het heel goed voelt om iets voor je wijk te doen. Kinderen vanaf groep 4 kunnen al meedoen, ze krijgen dan een veiligheidshesje, handschoenen en een grijper en gaan enthousiast op zoek naar alles wat op afval lijkt. "Maar we starten altijd met wat gezelligheid, als de kinderen net uit school komen", vertelt Anneke, "even wat te drinken, koekje erbij, gezellig kletsen".

Veel buurtbewoners reageren heel enthousiast als ze de kinderen aan het werk zien: "Prima werk, jongens!", horen ze dan regelmatig. Maar de kinderen sparen met elke opruimbeurt ook voor leuke uitjes. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld gespaard voor een bezoekje aan de bioscoop in de herfstvakantie, maar met een volle spaarkaart krijg je ook een kadobon van Intertoys. Er is een persoonlijke spaarkaart en één voor de hele groep, zo leren de kinderen ook goed samenwerken, legt Anneke uit.

20160608 85877

20160608 85884

20160608 85899De Nationale Buitenspeeldag werd in Palenstein onder een heerlijk zonnetje gevierd in de Tipituin. Organisaties uit de wijk, zoals Stichting MOOI, Piëzo en YMCA zorgden ervoor dat er veel activiteiten voor de kinderen waren en iedereen de hele middag heerlijk kon buitenspelen. De middag werd geopend door wethouder Isabelle Vugs, die meedeed aan de workshop cupcake versieren.

20160608 85869 20160608 85884 20160608 85888

Een jeugdfeest dat door een jongere zelf is georganiseerd is niet iets wat vaak in Zoetermeer voor komt. Achraf Tahiri (15-jaar) bokste het voor elkaar. Op zaterdag 4 juni kreeg hij een grote groep jongeren tussen de 10 en 16 jaar op de been. Het werd een feest met workshops, muziek, dans en lekkernij op zijn 'Doe het zelf festival'.

Achraf 1 Achraf 2 Achraf 3
Iedereen welkom Live gemixed muziek Workshops buiten

De jonge organisator is langs het JIP gegaan en heeft een fonds kunnen krijgen om dit festival te organiseren. Al snel wist hij dat hij het nooit alleen zou kunnen en dus riep hij de hulp in van Stichting MOOI en ook de jongeren van JijDoet wilden graag meehelpen. Hij moest natuurlijk verstandig omgaan met zijn budget en dus keuzes maken in zijn plannen. "Ik had nog zo veel meer gewild, maar wist best wel dat het erg zwaar is om alles te organiseren. Samen met anderen heb ik een keuze gemaakt in wat wel en niet haalbaar was. Nou, kijk eens, dit is gelukt! ", zo stelde Achraf trots.

Achraf 4 Achraf 5 Achraf 6
Workshop van Fab Lab Workshops binnen Suikerspin en Popcorn

 logo kleur MOOI verbindt mensen1

mooi kwartaal 1

 

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Video: Wolters Producties, Wolters Producties

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

 

Derde kwartaal

 logo kleur MOOI verbindt mensen1Het MOOI Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI in 2016

mooikw3

 

Juli 2016

20160622 86550Het eerste Speelmeer paspoort werd uitgereikt aan de kinderen van de Regenboog. Het feestje vond plaats in Ayers Rock waar de kinderen een raadsel moesten oplossen om de sleutel van de kluis te vinden en zo het eerste Speelmeer paspoort tevoorschijn te toveren! Het thema van Speelmeer dit jaar is dan ook: 'Het geheim van Speelmeer'!

Wethouder Mariëtte van Leeuwen moedigde de kinderen aan om de sleutel van de kluis te vinden, waarvoor zij eerst samen de raadsels moesten oplossen. Toen de oplossing was gevonden kwam de nieuwe mascotte van Speelmeer al abseilend van het plafond naar beneden en opende samen met Mila uit groep 7 en Hans Roskam, directeur Stichting MOOI, de kluis.

Speelmeer is een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Zoetermeer, afd. Groen Spelen Leren en Stichting MOOI.

20160622 86520 20160622 86512 20160622 86539

Zakgeld MOOI en Rolmodellen: tieners verdienen zakcentje in Buytenwegh en Meerzicht

web Zakgeld MOOI feb 2016 foto Rob Verbunt MG 0767Onder de naam 'Zakgeld MOOI' verdienen in Buytenwegh enkele tientallen 12- tot en met 18-jarigen, dit jaar weer een centje bij door onder begeleiding van MOOI, straatvuil te ruimen, onkruid te wieden en tuinonderhoud te doen.

In dit project worden de klusjes aangeleverd door de gemeente en door woningcorporaties Vidomes en De Goede Woning. De deelnemers aan het project krijgen naast het zakcentje, ook trainingen en workshops aangeboden via MOOI. Deze zijn gericht op werk, school en het invullen van de vrije tijd.

Onder de naam 'Rolmodellen' is het project ook in Meerzicht gestart, waar het een samenwerking is met Stichting Buurtwerk. Buurtwerk begeleidt hierin als jeugdwerk organisatie de tieners vanaf 12 jaar, MOOI begeleidt de kinderen onder de 12.

De projecten Zakgeld MOOI en Rolmodellen worden mede begeleid door stagiaires van het ID College. Zij worden aangestuurd vanuit Bus 63 en Het Trefpunt.

 

2016 08 30 foto mantelmatchMet het project Mantel Match brengt ZoSamen mantelzorgers met elkaar in contact. De consulent van Mantel Match zoekt een geschikt maatje voor je waar je mogelijk een mooie vriendschap aan over houdt. Deze zomer bezocht een aantal mantelzorgers de musical ‘Beauty and the Beast’ in het circustheater te Scheveningen.

De mantelzorgers konden via het project Mantel Match samen gratis genieten van deze leuke activiteit. Na afloop hebben zij onder het genot van een visje in het zonnetje gezeten op de Scheveningse visafslag. Daar hebben zij gelachen, elkaar beter leren kennen en ervaringen gedeeld.

Langdurige mantelzorg geven is zwaar, mensen hebben vaak ook weinig kans om er even ‘tussen uit’ te gaan. Het project Mantel Match maakt dit wél mogelijk! Voor de hulpbehoevende partner thuis wordt gezorgd en de mantelzorgers kunnen er even samen op uit en onbezorgd genieten van een leuke middag.

 

 

Augustus 2016

20160817 88031 20160817 880392 20160817 88041

20160817 88029De Zoetermeerse jeugd vermaakt zich volop met alle activiteiten tijdens de Speelmeer Feestweek in de Veur. Elke dag worden er andere activiteiten georganiseerd door de vele vrijwilligers en zijn er nieuwe workshops en knutsels te vinden in de grote gymzaal. De Speelmeer Feestweek, georganiseerd door de  Gemeente Zoetermeer, afd. Groen Spelen Leren en Stichting MOOI, werd geopend door wethouder Vugs, samen met mascotte Playmore.

Op het buitenterrein konden de kinderen zich uitleven op de hoge klimwand en trampolines, binnen kon je dansen bij de Zumba workshop van Zorg en Zekerheid. Dinsdag gingen de kinderen uit hun dak bij de drumworkshop van Drumtastic: op grote skippy ballen mochten zij zo hard als ze konden meedrummen! Een zeer actieve workshop, want naast drummen werd er ook flink bewogen en gesprongen achter de skippyballen!


20160815 87900 20160815 87893 20160815 87908

 

20160818 88132 2

Isabelle Vugs, wethouder Zorg en Welzijn, heeft twee Zoetermeerders in het zonnetje gezet. Walter en Georgette namen in de zomervakantie de mantelzorgtaken over van mevrouw Westhoek, die het hele jaar door zorgt voor haar moeder. Doordat de mantelzorgtaken nu werden overgenomen kon mevrouw Westhoek  met een gerust hart op vakantie.

Vorig jaar hebben zich 1565 mantelzorgers aangemeld bij ZoSamen, het netwerk dat in Zoetermeer mantelzorgers ondersteunt. Wethouder Vugs: "Meer dan 1500 Zoetermeerders die voor lange tijd zorgen voor een ziek of gehandicapt familielid, buur of vriend. Dat vind ik hartverwarmend. We moeten er wel voor waken dat deze mensen niet te veel belast worden. Ook zij hebben hulp nodig. ZoSamen speelt hierin een rol, bijvoorbeeld via mantelzorgwaardering of respijtzorg. Dat laatste is precies wat deze dame en heer hebben gedaan voor mevrouw Westhoek. Ik roep iedere Zoetermeerse mantelzorger op zich te registreren bij ZoSamen en te kijken welke hulp zij kunnen krijgen."

ZoSamen wordt getrokken door Palet Welzijn, MOOI en MEE.

Buurtpicknick bij Sweet Lake Sensation

aug sweet lake sensation DSC9961Sweet Lake Sensation liet deze zomer de stad swingen! Overal was van alles te beleven! Linedanceshows, live optredens, demonstraties, workshops en veel activiteiten zoals oa. spijkerslaan, spijkerbroek hangen, armworstelen, de kop van Jut, strobaal gooien, pony rijden, springkussen, rodeostier, cowboyhoeden pimpen, stokpaardjes en dromenvangers maken, hoefijzer gooien,schminken, indianentooien maken etc.

Daarnaast waren er foodtrucks en leuke kramen met country gerelateerde artikelen op het Nicolaasplein. De opbouwwerkers van Stichting MOOI organiseerden in het Palensteinpark samen met Stichting Volume een buurtpicknick in westernstijl. De picknick was bedoeld om nieuwe bewoners van de Schoutenhoek op een leuke manier samen te brengen. Bewoners werken zo, ondersteund door het opbouwwerk, aan een gezellige wijk waar het plezierig wonen is.

Sweet Lake Sensation Opbouwwerk buurtpicknick IMG 8880 Sweet Lake Sensation Opbouwwerk buurtpicknick IMG 8881
 

 

 

September 2016

 

20160927 90465Dinsdag 27 september werd in Palenstein de Gezondheidsmarkt gehouden, onderdeel van de Week van Palenstein. Allerlei organisaties op het gebied van gezondheid gaven informatie aan het publiek, maar lieten hen ook zelf meedenken en meedoen! Kinderen van basisscholen in de wijk kwamen al tijdens schooltijd langs bij de Gezondheidsmarkt.

 20160927 90450 20160927 90426 20160927 90472

De kinderen deden hard hun best op de speurtocht langs de verschillende kramen, waar de deskundigen daar hen hielpen met het antwoord op de vragen. Soms best pittige vragen, zoals: werkt antibiotica altijd bij verkoudheid? Het antwoord? "Nee, antibiotica werkt alleen als de verkoudheid veroorzaakt is door een bacteriële infectie, en dat is meestal niet zo", aldus de aanwezige verpleegkundige.

sept Wvp sportdag 3 sept Wvp sportdag 5 sept Wvp sportdag 7

foto2Op Burendag worden er ook in jouw buurt leuke activiteiten georganiseerd! Door heel Zoetermeer hebben buurtbewoners zich zaterdag 24 september verenigd om samen een leuke Burendag te beleven.

Stichting MOOI zorgde voor de verbinding bij diverse activiteiten, samen met Buurtverenigingen, Buurt Bestuurt en het Id College.

 

 

sept burendag sept burendag3

20160926 90381Hulp in je buurt is een online systeem voor burenhulp, het is al langer in gebruik in de gemeentes om ons heen, maar vanaf maandag 26 september ook in Zoetermeer. Wethouder Isabelle Vugs lanceerde het Zoetermeerse Hulp in je buurt platform tijdens de feestelijke heropening van de soos aan het Morapad, gerealiseerd met Hulp in je Buurt.

Hulp in je buurt brengt vragen rondom buurthulp en vrijwilligerswerk samen, zowel vraag als aanbod is gemakkelijk op de website te vinden. Mensen kunnen hier aangeven dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken bij een klusje in de tuin. Familie en vrienden wonen niet altijd in de buurt en via de website www.hulpinjebuurt.nl kunnen deze mensen gemakkelijk in aanraking komen met mensen die een uurtje over hebben en graag een ander even komen helpen.

Het VIP voor Vrijwilligers ondersteunt mensen met een hulpvraag en helpt bijvoorbeeld oudere mensen met het aanmaken van een profiel op de site. Ook het eerste contact kan worden gelegd met iemand van het Vip erbij, zodat rustig en op een neutrale locatie de hulpvrager en hulpgever kennis kunnen maken. Marijke Puijk (Vip voor vrijwilligers): “We kunnen ons goed voorstellen dat het voor oudere mensen soms lastig kan zijn omdat alles over internet gaat, maar het Vip wil daar graag bij helpen! Ook het eerste contact kunnen we begeleiden, als de mensen elkaar daarna eenmaal gevonden hebben loopt het vanzelf verder!”

 MG 1127Kinderboekencafé Noordhove geopend

Het Kinderboekencafé Noordhove is een plek waar ouders met hun baby, peuter of kleuter zomaar even kunnen aanwaaien en waar kinderboeken en het voorlezen ervan de rode draad vormen. Een plek met een overzichtelijk aanbod van boeken verzorgd door de Bibliotheek, waar ouders en kinderen gezellig kunnen samenkomen. Er zijn vrijwilligers aanwezig die de kinderen voorlezen. Na het voorlezen worden er activiteiten gedaan die de voorgelezen verhalen tot leven brengen.

Vrijwilligers via Vip voor vrijwilligers
Vind u het leuk om peuters en kleuters voor te lezen? Bezoekers te ontvangen, te helpen bij koffie/thee inschenken voor de ouders en de kinderen te begeleiden bij activiteiten? Vip voor vrijwilligers begeleidt de voorlezers en gastvrouwen die bij het Kinderboekencafé vrijwilligerswerk doen.  Het kinderboekencafé is een samenwerkingsverband met Bibliotheek Zoetermeer

 

Budgetkring gestart

Na de zomervakantie startte MOOI met tien deelnemers opnieuw een Budgetkring in Zoetermeer. De kring is erop gericht om grip te hebben op je uitgaven en toch, binnen je budget, leuke dingen te kunnen doen. De Budgetkring werkt volgens een vaste methodiek. Deelname gaat over 14 bijeenkomsten en wordt in januari 2017 afgesloten met een certificaat.

 

20160922 89424Wethouder Vugs lanceert Samen Schatkaart

Wethouder Isabelle Vugs lanceerde donderdag 22 september de Samen Schatkaart, een nieuw middel voor mensen die uit hun isolement willen komen. Zij deed dit tijdens de officiële opening van het Kom Erbij-Festival in Zoetermeer. Vip voor vrijwilligers vulde met partner organisaties uit onder meer het Netwerk Informele Zorg, de Schatkaart. Vip en MOOI zijn samen met diverse partners, onder meer uit zorg- en welzijnsland, onderdeel van OPEZ, het Open Platform Eenzaamheid Zoetermeer.

 

 
   

Hulp in je Buurt is de online marktplaats voor onderlinge hulp. Mensen kunnen hier een hulpvraag plaatsen of aangeven dat ze graag iemand zouden willen helpen. De website van Hulp in je Buurt werkt met behulp van postcode, waardoor hulpvrager en hulpgever altijd bij elkaar in de buurt wonen. In deze video: VIP voor Vrijwilligers kan helpen om een vraag op Hulp in je Buurt te zetten.

 

logo kleur MOOI verbindt mensen1

mooikw3

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Video: Wolters Producties, Wolters Producties

Video: Frans van Egmond

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

 

Vierde Kwartaal

 

logo kleur MOOI verbindt mensen1Het MOOI Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI in 2016

 Mooi 4ekwartaal2016

Oktober 2016

 

20161020 91930 20161020 91942  20161020 91960 20161020 91967 

 

20161020 91951Speelmeer in de herfstvakantie stond in het teken van Halloween, met veel lekker enge knutselactiviteiten, verkleden als heks, slotshow in een griezelkasteel en ... échte slangen en een heuse vogelspin! Medewerkers van Exotus Serpenti verzorgden met hun dieren een griezelshow en vertelden tussen het griezelen door veel leuke weetjes over de dieren.

De grote verrassing op het jaarlijkse speelfeest was de aanwezigheid van Exotus Serpenti met hun reptielen en slangen. Een grote wurgslang en een heuse vogelspin, brr... Maar de medewerkers van Exotus Serpenti weten ook heel veel leuke interessante feiten over de dieren te vertellen. Wist jij bijvoorbeeld al dat een slang er helemaal geen last van heeft als je heel hard gaat gillen? Hij heeft namelijk geen oren! Maar een slang ruikt wel heel goed en voelt geluid als trillingen in de lucht.

Speelmeer in de Veur is er elke schoolvakantie en is een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Zoetermeer, afd. Groen Spelen Leren en Stichting MOOI.

dec buurtpicknick bweghStagiaires MOOI zetten zich in voor hulpvragen

Met succes werden na de zomer 21 stagiaires door MOOI ingezet vanuit Bus 63, voor de aanpak van 21 hulpvragen van Zoetermeerders. De stagiaires zochten hiervoor cliënten en zorgvragers op in de thuissituatie. Zij deden dit onder professionele begeleiding van ZoSamen en partners Middin en Reakt. Onderdeel van het takenpakket van de stagiaires was ook het 'Buurtpicknicken' in de zomer, met cliënten van Middin (foto).

 

Nieuwe website JijDoet online

jij doetokt lancering website jijdoetDeze maand werd op het hoofdkantoor van Stichting MOOI aan de Willem van Cleeflaan 1005a, de feestelijke lancering gedaan van de kersverse website van JijDoet. JijDoet helpt jongeren om hun sterke kanten te ontdekken om deze vervolgens ook te gebruiken voor een maatschappelijk doel. De slogan luidt dan ook: 'Met welk talent maak jij een verschil in de maatschappij?'

De website, hoofdzakelijk ingericht en beheerd door de vaste kern van JijDoet jongeren geeft informatie en updates over de ideeën en aankomende activiteiten van de groep. Tijdens de bijeenkomst konden vrienden, bekenden, partners en collega's onder het genot van iets te eten en te drinken, luisteren naar de zang van JijDoet-lid Camille Montero. Medelid Kasper nam de openingsspeech en lancering op zich. In de website is de vacaturebank 'Jong en vrijwillig' opgenomen, waar jongeren op zoek kunnen naar voor hen passend vrijwilligerswerk. Neem een kijkje!

Leerlingen, bedrijfsleven en zorg/ welzijn vinden elkaar via 'Zoetermeer On Stage'

Trefpunt Folder

Ieder jaar vindt in Zoetermeer het beroepenfeest Zoetermeer On Stage plaats. Hét moment voor Zoetermeerse VMBO-leerlingen om actief kennis te maken met verschillende beroepen.
 
Tijdens de afgelopen On Stage doe-dag hebben een aantal VMBO-leerlingen een stage gelopen bij reclamebureau Appels & Peren en zijn ze met een echte goede-doelen-opdracht aan de slag gegaan.

Zo hebben ze een aantal ideeën ontwikkeld voor een nieuwe opvallende folder voor Het Trefpunt, een ontmoetingsplek voor de inwoners van Meerzicht in het Middin wooncomplex aan het Haagsebos in Zoetermeer.
 De lancering van de folder werd in oktober op feestelijke wijze gedaan met vrijwilligers, bewoners en professionals bij Het Trefpunt. On Stage was in deze opdracht, een mooie manier om ervaring op te doen, te ontdekken welk beroep je leuk lijkt en om tegelijkertijd concreet te helpen in het werkveld: een mooie folder voor Het Trefpunt. Een prachtig middel om meer bewoners uit de wijk naar Het Trefpunt toe te leiden!

 

November 2016

 ZoSamen zet mantelzorgers in het zonnetje

mantelzorgdag

In het kader van de Dag van de Mantelzorg zette ZoSamen in de Sniep 140 Zoetermeerse mantelzorgers in het zonnetje. Wethouder Isabelle Vugs bedankte de mantelzorgers namens de gemeente voor de enorme inzet die zij hebben getoond voor hun zieke of gehandicapte naaste, in het afgelopen jaar.

De mantelzorgers kregen een heerlijke high tea aangeboden in de Bovenzaal van restaurant de Sniep. De middag werd muzikaal omlijst door een optreden van de Pauwergirls, die vele aanwezigen aan het zingen kregen.
Dit jaar was het landelijk thema ‘Mantelzorg doe je samen!’. In de huidige samenleving wordt er van mantelzorgers veel inzet verwacht. Om optimaal te kunnen zorgen en deze zorg ook langdurig te kunnen bieden (ook naast een gezin of een baan) hebben mantelzorgers een stevig netwerk nodig om zich heen. ZoSamen is er voor mantelzorgers, (zorg)vrijwilligers en voor iedereen die hulp vraagt, geeft of aanbiedt. ZoSamen wordt getrokken door Palet Welzijn, MOOI en MEE.

20161110 93008Wethouder Isabelle Vugs (zorg) reikte in het Stadstheater onder grote belangstelling vier Vip-Spelden en drie gemeentelijke vrijwilligersprijzen uit. Het project Budget op Orde maken van Schuldhulpmaatje won de eerste prijs (1000 euro), zorgcoöperatie Wijzelf won de tweede prijs (500 euro) en Iedereen een maaltijd won de derde prijs (250 euro).

De Speldwinnaars waren de jonge vrijwilligers Anas Al Kattan (23) van Zoetermeer Actief en Marco Alibux (21) van Greg&Baud. De andere winnaars waren Casandra Milani, vrijwilliger van Zosamen en Koos Roest van Buddy Netwerk.

Vugs vertelde vol enthousiasme de verhalen over de vrijwilligers. Casandra Milani is vrijwilliger van ZoSamen, het loket voor informele zorg en werkt voor mensen met dementie. Vugs vertelt: “Casandra doet dit vrijwilligerswerk naast haar fulltime baan. Zo gaat zij op zondag met een mevrouw met dementie wandelen of samen een kopje koffie drinken. Hiervan genieten zij beiden.”

20161110 93046

20161110 93052
Wethouder Vugs (midden) met de winnaars van de VIP-spelden  De jury (bovenste rij) en de winnaars van de vrijwilligersprijzen

Vrijwilligersfeestdag bedankt vrijwilligers

 DSC0337Op de Zoetermeerse tweejaarlijkse Vrijwilligersfeestdag werd druk feest gevierd in de stad. Het Vip (Vrijwilligersinformatiepunt) voor vrijwilligers had tal van activiteiten rondom de Dorpsstraat georganiseerd, zoals kookworkshops bij El Pueblo en bij Kookstudio Bo & Ro, bloemschikken van De Nobel en handmassages. Er kon gratis koffie met gebak worden genoten bij 1892. Het was er razend druk. ’s Avonds waren er optredens in het Stadstheater.

Volgens Marijke Puijk, consulent van het Vip, werden er overdag 600 vrijwilligers gefêteerd en ’s avonds 700. “Zo’n 40% van de Zoetermeerders is als vrijwilliger actief. Daar zijn we heel blij mee. Maar we hebben nog meer vrijwilligers nodig, vooral in de zorg. We hebben 350 vacatures. En daarbij gaat het niet om billen wassen, maar om het maken van een praatje of een wandelingetje. Met mensen in een verzorgingstehuis of thuis.”

 DSC0364  DSC0365

 DSC0314

 

hulpinjebuurtHulp in je Buurt is de online marktplaats voor onderlinge hulp. Mensen kunnen hier een hulpvraag plaatsen of aangeven dat ze graag iemand zouden willen helpen. De website van Hulp in je Buurt werkt met behulp van postcode, waardoor hulpvrager en hulpgever altijd bij elkaar in de buurt wonen. Elke week ziet u op Zoetermeer Actief een video van Hulp in je Buurt, deze week: Irene Nieuwenhuizen van Vip voor Vrijwilligers vertelt hoe zij kan helpen om een vraag op Hulp in je Buurt te zetten.

 

 

December 2016

Speelgoedactie voor Speelgoedbank

 DSC1368

Het gespecialiseerde voedingsmiddelenbedrijf Nutricia Zoetermeer zette voor de medewerkers een interne ‘Sinterklaas actie’ op. De actie was erop gericht om zoveel mogelijk speelgoed te verzamelen. Stichting MOOI, die vorig jaar Speelgoedbank MOOI Zoetermeer oprichtte, werd uitgekozen als het goede doel waar Nutricia het speelgoed aan schenkt.

In december kreeg de Speelgoedbank  dan ook bezoek van Nutricia: twee tjokvolle auto’s met daarin het ingezamelde speelgoed kwamen aanrijden bij wijkcentrum Bus 63 in Buytenwegh. De in Bus 63 aanwezige bezoekers, stagiaires en vrijwilligers, staken daarop de handen uit de mouwen om het speelgoed uit te laden.

De speelgoedbank is per 2017 van Bus 63, verhuisd naar Het Trefpunt in Meerzicht.

 DSC1365

 

MOOI Crea middag Bus 63 IMG 20161013 WA00141

Crea-middag in wijkcentrum Bus 63

Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn er gratis Crea-middagen in wijkcentrum Bus 63 aan de Busken Huethove. Hier kunnen ze cupcakes maken, make-up aanbrengen of meedoen met een ruilmarkt. Elke donderdagmiddag is het Crea-middag in wijkcentrum Bus 63, dat gedragen wordt door de samenwerkende organisaties MOOI, Halte 2717 en door stagiaires van het ID College. Meedoen aan de Crea-middagen is gratis en alle kinderen krijgen natuurlijk limonade of een kopje thee.

 

Bewoners van Buytenwegh konden in december hun wens voor hun wijk in de grote kerstboom hangen. Tijdens het Kerstfeest in Winkelcentrum Buytenwegh werden al vele wensen om de wijk mooier en gezelliger te maken in de kerstboom gehangen. Medewerkers van MOOI en vrijwilligers van Halte 2717 hadden voor iedereen die een kerstwens kwam brengen een mooie kerstkaart, gemaakt in Bus 63.

In januari zal Halte 2717 bekend maken welke wensen vervuld gaan worden.

 Oliebollenbal bij Speelmeer

20161229 96413Speelmeer nam vlak na kerst alvast een voorproefje op Oud en Nieuw met het Oliebollenbal. Natuurlijk was er voor iedereen een lekkere oliebol met warme chocolademelk! Warm kregen de kinderen het ook bij de Kidzzz disco of het schaatsbaantje.

20161229 96402

In de grote sporthal de Veur konden veel winterse spelletjes en knutsels gemaakt worden en er is altijd ruimte genoeg om de hele dag heerlijk te spelen. Veel kinderen liepen rond met een zelfgemaakt armbandje of lieten zich schminken. De Noordpool stormbaan en winterse glijbaan werden de hele dag door goed bezocht. Alle stoere kids probeerden wie het langst kon blijven zitten op de rodeo-stier. Wie het even té warm kreeg door het spelen en klauteren kon lekker afkoelen in het zwembad.

Speelmeer is al jarenlang een leuke activiteit in de kerstvakantie, waar veel kinderen al lang van te voren naar uit kijken. Het speelfeest wordt georganiseerd door de Gemeente, afd. Groen Spelen Leren en Stichting MOOI en elke editie zetten heel veel vrijwilligers zich in om de kinderen een superleuke dag te geven.

web vuurwerk oud en nieuw rob vIMG 8688Meewerken aan veiligheid en zorg

MOOI werkte afgelopen jaar, met gemeente, bewoners, professionals en stagiaires aan welzijn, veiligheid en zorg in de stad. Vanuit het verhuisde Vip voor vrijwilligers en vanuit buurten en wijkcentra. Maar ook vanuit de wijkposten, tijdens zorgbijeenkomsten, bewonerspanels en veiligheidsoverleggen.

MOOI Zoetermeer wenst u een fantastisch 2017!

 

logo kleur MOOI verbindt mensen1

Mooi 4ekwartaal2016

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Video: Wolters Producties, Wolters Producties

Film: Frans van Egmond

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

-advertenties-

-goede doel-