Het jaar 2016 begon weer met een knal, vooral van het vuurwerk. Helaas was er een hoop schade tijdens deze jaarwisseling, maar er waren ook behoorlijk wat bizarre én mooie momenten. Dit is het Zoetermeer Actief jaaroverzicht 2016 deel één van vier.

De links in dit jaaroverzicht verwijzen naar het artikel, waar vaak extra foto's, informatie en filmpjes te zien zijn.

 

collage1eKW

 

 JANUARI

Zoals altijd begon het nieuwe jaar weer met een hoop geknal. Helaas zorgde al dit geknal tijdens de jaarwisseling voor een hoop schade. Het schadebedrag van deze jaarwisseling is dan ook hoger uitgevallen dan het vorige jaar. Zo is er dit jaar zo'n €79.743 aan gemeentelijke eigendommen vernield. Vorig jaar was dit nog €62.711 euro wat een stijging betekent van zo'n 27%. Laten we hopen dat de kosten de komende jaarwisseling weer lager uitvallen.

DSC 7369 X3 dekkerloop DSC 7499 X3

Bij een nieuw jaar horen vaak goede voornemens. En die konden waargemaakt worden tijdens de 5e editie van de Rokkeveense Dekkerloop. Met 900 inschrijvingen was deze loop zeer succesvol te noemen. In de ochtend was er her en der nog wat ijzel op het parcours. Op de cruciale plekken werd dan ook met zout gestrooid. Elk jaar is het weer een uitdaging om met het weer om te gaan. Gelukkig ging niet veel later de zon schijnen.

Een nieuw jaar een nieuwe start, dat dachten de criminelen ook in en rond Zoetermeer. Maar of de voorbereiding nou zo goed was? Zo vond er in januari een inbraak plaats in Kentalis. In deze school, voor kinderen die doof of slechthorend zijn of een taalontwikkelingsstoornis hebben, stond een kluis die erg gewild was bij inbrekers. Deze inbrekers hadden echter niet over de grootte van hun auto en de kluis nagedacht, met als gevolg dat de kluis niet in hun Toyota Starlet bleek te passen. Toen de politie ter plaatse kwam, zetten de inbrekers het op een lopen.

 

 

Ook begon de Albert Heijn XL in januari aan een frisse start, met een grote verbouwing. De winkel ging bijna vier weken dicht. Na de sluiting hebben honderden medewerkers zich ingezet om het pand zo snel mogelijk leeg te maken. Het pand werd helemaal casco gestript en van nul af opnieuw opgebouwd om er weer een compleet vernieuwde en moderne winkel van te maken. Op 24 februari opende Albert Heijn XL weer zijn deuren. Er kwam veel publiek op de opening af. De sushibar die zich nu in de vernieuwde supermarkt bevindt is toch wel hetgene wat het meest opvalt. Hier staat een sushi-chef die ter plekke verse sushi bereidt.

 

 

Ook werden in januari witte a4-tjes gevonden met vreemde teksten in Buytenwegh en omliggende wijken. De wijkagenten gingen op onderzoek uit en kregen van bewoners te horen dat de raadselachtige boodschappen ook bij hen in de brievenbus lagen. Niet veel later kwam de politie erachter dat het geen berichten waren die gericht zijn op bepaalde personen of groepen, maar het werk van een verwarde man. De wijkagenten kennen deze persoon en hebben contact opgenomen met zijn hulpverlener. Het aanplakken van brieven met teksten is niet toegestaan, maar het raadsel werd opgelost.

 

vreemdetekst1

 

Helaas ook vreselijk nieuws in januari. Er vond namelijk een dodelijk ongeval plaats bij Zorgboerderij 'De Herbergier.' Hier raakte een persoon namelijk bekneld. Verschillende hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar het mocht helaas niet meer baten. Twee jongetjes van 10 jaar zijn hier getuige van geweest. De politie ging dan ook op zoek naar deze jongens om slachtofferhulp aan te bieden.

 

 

 

FEBRUARI

Ook in februari werd aandacht besteedt aan zelfdoding. Angelique Berendse is zelf moeder van een jongere die door zelfdoding om het leven is gekomen. Zij riep 11 februari uit tot Nationale dag voor de slachtoffers en nabestaanden door zelfdoding. Een dag om stil te staan bij de mensen die door zelfdoding om het leven zijn gekomen, maar ook een moment van bezinning, om begrip te tonen over het waarom en wat het daarna met de nabestaanden doet. Angelique richtte ook een facebookpagina op om mensen die worstelen met zelfmoordgedachten, of nabestaanden te helpen.

Bristol 008 Bristol 011 Bristol 013

Niet alleen was het feest voor Albert Heijn XL met de heropening, maar ook bij Bristol die in een nieuw jasje was gestoken. Althans het was de bedoeling dat het feest zou worden. Bristol bestond namelijk 40 jaar en dat moest gevierd worden. Hiervoor gaven ze het weekend van 27 en 28 februari 40 gratis outfits weg aan de eerste klanten. Zaterdag ging alles goed, maar zondag ontstond er een grimmige sfeer. Politie moest er aan te pas komen en er raakten zelfs mensen gewond, waaronder kinderen.

Aan het Hoevenbos, in de wijk Meerzicht, woedde in februari een grote woningbrand. De brand was op de 11e etage, waar zich nog een vrouw bevond. Gelukkig heeft de brandweer de vrouw uit haar woning kunnen redden. Met ernstige verwondingen is zij naar het Maasstad ziekenhuis vervoerd. Na hevige rookontwikkeling en een uitslaande brand kon de brandweer de brand uiteindelijk onder controle krijgen.

 

 

Van een brand gaan we naar waarschuwingsschoten. Bij het Haagsebos werd namelijk een man met een vuurwapen gezien. Nadat de politie gealarmeerd was, gingen agenten op onderzoek uit. De man met het vuurwapen luisterde niet naar de agenten, waarop er waarschuwingsschoten gelost werden. Vervolgens liep de verdachte een gebouw in. Binnen kon de man aangehouden worden en bleek het om een nepvuurwapen te gaan. Ook bleek het om iemand met een verstandelijke beperking te gaan. De officier van justitie besloot geen boete op te leggen, maar in te zetten op het zorgtraject. Het nepvuurwapen is ter vernietiging in beslag genomen.

Ook was er een geboortegolf bij Boerderij 't Geertje. Lieve, kleine geitenlammetjes werden geboren. Voor kinderen was het natuurlijk een feestje om de speelse en zachtje beestjes te zien en te aaien. Ook konden kinderen voor € 1,00 de geitenlammetjes een flesje melk geven. En knuffelen mocht natuurlijk ook.

 

04 DSC05078 03 DSC05109 05 DSC05117

 

We sluiten februari af met leuk nieuws. In februari vond namelijk de officiële opening plaats van 'Speelgoedbank MOOI Zoetermeer.' Bij de speelgoedbank mogen inwoners van Zoetermeer met een laag inkomen maandelijks nieuw speelgoed uitzoeken voor hun kinderen. Het spelen is niet alleen leuk maar helpt ook bij de ontwikkeling van kinderen. De speelgoedbank doet het goed en is al enorm gegroeid de afgelopen maanden. De Speelgoedbank is in Buytenwegh te vinden in Bus 63, aan de Busken Huethove 63. De speelgoedbank is iedere maandagmiddag van 15:00-17:00 geopend en iedere vrijdag van 10:00-12:00.

 

MAART

Al lange tijd was bekend dat V&D zijn deuren zou sluiten. Een doorstart was helaas niet meer mogelijk. In maart openden de deuren zich nog voor korte tijd, voor de allerlaatste uitverkoop. De opbrengst van deze allerlaatste V&D uitverkoop zou naar schuldeisers gaan, die nog 100 miljoen aan vorderingen hadden uitstaan. Heel wat mensen kwamen af op de koopjes in het warenhuis.

 

 

Niet alleen V&D moest zijn deuren sluiten. Ook horecagelegenheid Club Envy moest in maart voor drie maanden de deuren sluiten. Er vonden namelijk te veel incidenten plaats. Na verschillende waarschuwingen moest deze maatregel getroffen worden. Club Envy zegt weinig te kunnen doen aan de incidenten die zich buiten, voor de deur, voordoen. De burgemeester denkt hier echter anders over en is van mening dat een horecagelegenheid verantwoordelijk is voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid in de horecagelegenheid en de directe omgeving.

Ook werd in maart bekend dat een docent van het Erasmus College geschorst zou worden. Er zou namelijk sprake zijn geweest van ontoelaatbaar seksueel grensoverschrijdend gedrag vanuit de docent richting twee leerlingen. Dit misbruik zou buiten de schoolmuren hebben plaatsgevonden. De betreffende docent is onmiddellijk op non-actief gesteld en er is een onderzoek gestart. Tevens is er aangifte gedaan tegen de betreffende docent.

Van de ene schok gaan we naar de andere. In maart vond namelijk ook een gewapende woningoverval plaats aan de Zegwaartseweg. De overval zou gepleegd zijn door twee verdachten. Er zou met een wapen gedreigd zijn tijdens de overval. Toen de politie aankwam bij de woning, waren de verdachten al verdwenen.

 

 

We sluiten maart, en tevens dit kwartaal, af met een onrustige ochtend op Station Oost. Er werd namelijk een achtergelaten zwarte rugzak gevonden op een bankje op het perron. De politie nam de melding meteen serieus en zette een gedeelte van het station af. Ook kwamen medewerkers van bureau Wapens, Explosieven en Narcotica (WEN) ter plaatste en werd een politiehond ingezet. Na onderzoek bleek het gelukkig onschuldig te zijn en nam de politie de rugzak mee naar het bureau.

 

IMG 8072

 

Jouw Stad, Jouw Nieuws

Ken je onze 'Straat in Beeld'? Waar komt de straatnaam vandaan? Wie was degene waar de staat naar vernoemt is? Dit item is één van de meest gewaardeerde vaste rubrieken van onze site.

 

wegstapelplein  bisschopsberg3
 
ambachtsherenlaan 

Een overzicht van de straten die wij tot nu toe hebben uitgewerkt vind je hier. Natuurlijk komen er zeer regelmatig straten bij.

 

Naar het tweede kwartaal 2016

 

Social Media

Zoetermeer Actief is meer dan alleen een nieuwssite. U vindt ons ook op:

* Facebook Zoetermeer actief

* Twitter

* Facebook Trendy Zoetermeer

* LinkedIn

* You tube

* Facebook Evenementen Zoetermeer

De redactie van Zoetermeer Actief dankt al haar medewerkers, samenwerkingspartners, sponsors & adverteerders en alle overige betrokkenen voor het in beeld brengen van het nieuws uit Zoetermeer dit jaar!

 

Tekst: Marinda Vis en Mark Neijssel
Fotocollage: André Bijkerk

-advertenties-

-goede doel-