Elf shorttrackers van IJsvereniging Zoetermeer gingen op het Nederlands Kampioenschap op zaterdag 2 januari en zondag 3 januari van start. Een succesvol NK met Freek van der Wart die Nederlands Kampioen shorttrack werd bij de heren senioren en Kjeld Vloemans die brons behaalde bij de junioren C. De mix-relayploeg van YVZ behaalde zilver in de finale.

Freek van der Wart verzekerde zich afgelopen weekend in Amsterdam van zijn tweede Nederlandse titel. “Wie er niet is, kan je niet verslaan”, zo reageerde Van der Wart laconiek na het terugtrekken van Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma vanwege griep. Het waren vooral de jonge jongens waarmee hij het zondag moest uitvechten, ook al omdat kwalificatie voor de Nederlandse ploeg voor de Europese kampioenschappen op het spel stond.

Na zijn tweede plek op de 1500 meter pakte Freek de winst op zowel de 500 als op de 1000 meter. Hij had daarmee al zoveel punten verzameld om Nederlands Kampioen te worden, dat hij de laatste afstand niet voluit hoefde te gaan. Freek zag het toernooi vooral als voorbereiding op de EK over twee weken in Sotsji.

IMG 0722 IMG 6137 Freek podium NK    IMG 0685 relayteam YVZ NK
Huldiging van Kjeld Vloemans voor 3e plaats (rechts op het podium) Huldiging van Freek met krans als Nederlands Kampioen Zilveren relayploeg van YVZ met v.l.n.r.: David ten Cate, Yara van Kerkhof, Freek van der Wart en Koen Hakkenberg

Foto's: Hans Molhoek

Koen Hakkenberg reed zeer verdienstelijk. Hij vocht zich 2 keer naar de B-finale en werd 9de in het eindklassement. Bij de dames senioren deed Yara van Kerkhof wat ze moest doen. Geconcentreerd en natuurlijk met de bij haar bekende verzorgde manier van rijden ging ze vol voor de overwinning. Met drie bronzen medailles en een vierde plaats in de superfinale deed ze het gewoon heel goed. Yara werd 5e in het eindklassement, maar fijn om te zien dat ze na haar blessureleed weer helemaal mee doet.

Brons voor Kjeld Vloemans

Bij de jongens junioren C deed Kjeld Vloemans voor het tweede jaar mee aan het NK. Deze ervaring gekoppeld met zijn shorttracktalent lijkt een garantie op prijzen. Met drie bronzen medailles op de 500m en 1000m en in de Superfinale werd Kjeld derde van Nederland bij de junioren C. Loe van Belle en Jesse Speijers deden voor eerst mee aan het NK. Zij hebben ook fantastisch gepresteerd. Loe heeft op alle afstanden prachtige persoonlijke records gereden en verbaasde vriend en vijand door op de 500m op de A-finale te halen.

Met een 9de plaats in het eindklassement kan Loe uitermate trots zijn. Jesse lukte het vooral op de langere afstanden zich te mengen in de strijd om ereplaatsen met een B-finale (1000m) en een A-finale (777m). Als 11de kan ook Jesse terugkijken op een zeer geslaagd NK. Malena van Dam reed voor het eerst bij de meisjes bij de junioren C. Het lukte haar bij de 1000m om de B-finale te bereiken. Daarin kreeg ze helaas een penalty. Bij de 500m en de 777m lukte het Malena net niet om verder te komen. De tijd op de 777m was een mooi PR In het eindklassement is zij 14e geworden bij de dames junioren C.

Junioren B

Bas van Belle reed op de 1000m en de 1500m op overtuigende wijze hele snelle PR's. Bij de 500m kwam Bas zelfs tot in de halve eindstrijd. Bas is uiteindelijk 13e geworden. Het toernooi van David ten Cate verliep dramatisch. Twee keer in de halve finales gesneuveld en 1 keer in de heats en alle keren met een penalty; hij eindigde als 10e.

De dames junioren B moesten strijden tegen de junioren A èn Senioren. Silke va Riel lukte het om op de 1000m een prachtig PR neer te zetten. Felicia van Dam werd in de finale dames junioren B 1000 meter knap 2e, na een superstart die ze tot 2 rondes voor het einde wist vol te houden. We vinden Felicia terug op de 8e en Silke op de 9e plek in het eindklassement junioren B.

Relay

Bij de Mixed teams junioren reden Bas, Kjeld, Jesse en Felicia voor wat ze waard waren. Helaas was de 5de tijd in de halve finale niet genoeg voor plaatsing voor de finale. De finale bij de senioren had wel een YVZ-team aan de start. Freek, Koen, David en Yara gingen in het YVZ pak flink de strijd aan. Een zwaar bevochten zilveren medaille was hun beloning.