160515 ZoetemeerAfgelopen pinksterweekend was het 34ste internationale voetbal toernooi in Ibbenbüren, Duitsland waar de E selectie van FC Zoetermeer al enkele jaren te gast is. Met deelnemers uit Nederland, Engeland en natuurlijk Duitsland is dit goed bezette toernooi voor E, D en C teams een geweldige ervaring voor de jonge spelers. Dit jaar was FC Zoetermeer zelfs met 4 teams aanwezig, de E1, E2, E3 en de D3.


Het spelschema is eenvoudig, op zaterdag spelen de teams alle poule wedstrijden. Op zondag de tussen rondes en maandag 2e Pinksterdag is de finaledag. Dit toernooi wordt al jaren gesponsord door de locale VR-Bank en ook dit jaar waren zij weer de hoofdsponsor en hadden het mede mogelijk gemaakt dat ruim 75 teams 3 dagen onder wisselende omstandigheden hun kunsten konden laten zien aan elkaar en aan de vele mee gereisde supporters.
De E1 van FC Zoetermeer zat in een poule met SV Weseler, TSV Kaldenkirchen en de SV Hövelhofer. De eerste wedstrijd was voor vele spelers spannend want hoe zou het gaan, andere spelers hadden al ervaring van een jaar daarvoor waar deze groep 5e was geworden als de E2.
De regels zijn wel iets afwijkend dan bij ons in Nederland, de keeper mag niet in 1x over de middenlijn schieten of gooien en een terugspeel bal mag wel in de handen worden genomen. Het veld is iets kleiner waardoor er tactisch gespeeld diende te worden. Trainers hadden een duidelijk strijdplan klaar liggen voor de E1 welke op basis van snelle balhandeling , verplaatsing en vast zetten van de tegenstander op eigen helft het succes zou moeten brengen.

Eerste wedstrijd
datum 17 mei 594Zaterdag om 09.45 uur was de eerste wedstrijd tegen de E1 van SV Weseler. Na het fluitsignaal wisten de Duiste spelers niet waar ze het moesten zoeken met een ongekende hoge druk op de spelers van Weseler waren ze de bal zo kwijt en de E1 speelde in hoogtempo de bal van links naar rechts en kans op kans volgde. Resultaat een afgetekende 6-0 overwinning en de complimenten van de tegenstander. Het begin was mooi en wat volgde werd alleen maar beter TSV Kaldenkirchen werd op zelfde wijze verslagen zelfs met 1 doelpunt meer dan de eerste wedstrijd. De klapper van de dag kwam ook op naam van FC Zoetermeer E1. De SV Hóvelhofer kon aan het eind van de zaterdag middag naar hun logeerplaats met een 12-0 nederlaag. Wat een dag en de FC Zoetermeer E1 was het gesprek van de dag met 25 doelpunten voor en 0 tegen.
1e Pinksterdag, op Zondag de tussenrondes zou meer tegenstand moeten opleveren voor de FC Zoetermeer E1 jongens. Weer 2 wedstrijden die zou bepalen of de kwartfinale bereikt kon worden. Het was duidelijk dat er gesproken was over het spel van de E1 want de tegenstanders RSV Listeral E1 en PSV Wesel-Lackhausen E1 wilden op dezelfde wijze als het spel van FC Zoetermeer de aanval zoeken maar door het snel afjagen bij bal verlies was dit onmogelijk met een 4-0 en 7-0 overwinning was de kwart finale een feit. Geweldig resultaat voor de E1. Heide Paderborn was onze tegenstander in de kwartfinale met geweldig voetbal werd de halve finale bereikt door een 6-0 overwinning.
Na 2 dagen fantastisch voetbal wilden de trainers wat rust voor de jongens maar deze waren niet te stoppen zelfs in de avonduren werd er volop gespeeld en moesten ook de ouders er aan geloven dat deze jongens niet te stoppen waren.

 

De wisselbeker!
Tot in de late uurtjes genoten de ouders en begeleiding van het resultaat tot nu toe en opmerkingen als 6 seconden regel, one-touch-footbal, totaal voetbal werden met een lach veelvuldig genoemd maar het belangrijkste was dat de samenhorigheid van alle FC Zoetermeer teams geweldig was daar waar nodig stonden ze elkaar aan te moedigen.
Op maandag 2e Pinksterdag was het zover voor de E1 om 15.00 uur de halve finale tegen de E1 van SG Emmen Nordsterne. Gespannen kopjes, strijdplan niet gewijzigd maar wel een veel sterkere tegenstander welke gewaagd was aan onze jongens. Een tactische omzetting van de trainers haalde de angel uit het spel van Emmen maar toch kwam de finale snel in zicht want deze tegenstander kon zich opmaken voor plek 3 of 4 want onze jongens gingen met weer een geweldig resultaat en ongeslagen naar de Finale. De feestvreugde was enorm in het kamp van FC Zoetermeer een geweldige prestatie de finale was bereikt.
Om klokslag 16.30 was de VFB Oldenbrug E1 onze tegenstander in de finale. Niets werd aan het toeval overgelaten en wederom een tactische aanpassing in de basis opstelling door de trainers hetgeen goed uitpakte. FC Zoetermeer ging verder waar het mee was begonnen, goed voetballen en doelpunten maken, na de 3-0 zei de trainer van Oldenburg of het zo noodzakelijk was om bij zo’n voorsprong het nog nodig was om met zoveel druk naar voren te spelen , de trainers keken vreemd op na die opmerking . Een 6-0 overwinning was tekenend voor het mooie spel wat deze groep in Duitsland heeft laten zien en na 21 jaar is er weer eens een team uit Nederland die dit Internationale toernooi weet te winnen en hoe. 54 doelpunten voor, 0 tegen en alle spelers hebben gescoord zelfs ook de keeper ( penalty ). Rond 17.30 uur ontvingen de jongens vanm FC Zoetermeer uit handen van de Burgermeester van Ibberbüren de Wisselbeker en de Hoofdsponsor gaf de 1ste prijs beide cups zijn meer naar FC Zoetermeer en zal onze nieuwe E1 in 2017 de wisselbeker verdedigen.

 

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

 

-advertenties-

-goede doel-