20161002 184534

De Nederlandse karateka hebben het goed gedaan op het Europees Kampioenschap Karate afgelopen weekend in Rotterdam. Nederland was met in totaal 95 medailles, waarvan 30 gouden, 25 zilveren en 40 bronzen, de grote winnaar. De Karateka van Kai Sei scoorden vooral goed op het onderdeel kumite. Elf karateka van de Zoetermeerse karateclub Kai Sei namen voor Nederland deel aan het EK. Ze wonnen 2 gouden, 1 zilveren en 4 bronzen medailles voor Nederland.

Dag 1 startte met het onderdeel kata. Elvin Gerritsen kwam uit in de categorie jongens jeugd 12-13 jaar, een zeer grote poule met 18 deelnemers. Ondanks een prima gelopen kata pinan godan, haalde hij door een balansverstoring te weinig punten voor een plaats bij de acht die doorgingen naar de finaleronde. In de categorie heren senioren vanaf 18 jaar liep Moussa Ouedda een goede kata jitte. Hij kwam helaas net 0.1 punt te kort voor een plek in de finaleronde.

Laat in de middag startte het onderdeel kumite jeugd individueel. Colin Vercammen kwam uit in de categorie jongens jeugd 10-11 jaar -35kg. In de 1e ronde had hij een bye, de 2e ronde verloor hij na een gelijkspel (0-0) van een ander Nederlands teamlid op hantei (3-2). Helaas geen herkansing voor Colin. In de categorie meisjes jeugd 12-13 jaar -45kg won Mex Onderwater haar 1e wedstrijd met 2-1. De 2e partij verloor zij met 0-2 van de latere finalist, die later die avond Europees Kampioene werd. Hierdoor kwam Mex in de herkansing in een directe strijd om de 3e plaats, die ze helaas verloor met 0-1 in de laatste seconden. Mex werd hiermee 5e. Wissal el Boudakhani en Marin Hagenaar kwamen beiden uit in de categorie meisjes jeugd 12-13 jaar -55kg. Marin won haar 1e wedstrijd na een gelijkspel (1-1) op hantei (5-0). Wissal won haar 1e partij voor tijd met 10-1. In de halve finale stonden de beide teammaatjes tegenover elkaar. Wissal won deze wedstrijd met 8-0 en behaalde een plek in de finale, Marin kwam hierdoor in de herkansing voor een strijd direct om de 3e plaats, maar verloor deze op juryubeslissing. De zinderende finale won Wissal in de laatste seconden met 6-5 en de Europese titel was voor haar!

Winst voor cadetten
Op de tweede dag werden alle individuele categorieën kumite voor cadetten en ouder gedraaid. In de categorie jongens cadetten 14-15 jaar -52kg kwamen de drie clubmaatjes Glenn Leggedoor, Michael Oostindie en Eugene Luijdens uit. Glenn verloor zijn 1e wedstrijd met 7-5 van de latere finalist en uiteindelijk Europees Kampioen, dus plaatsing voor herkansing. Eugene won zijn eerste twee wedstrijden met 5-0 en 7-2, maar verloor de halve finale met 3-0 van dezelfde latere finalist en plaatste zich in de herkansing direct voor de strijd om de 3e plaats. Het gevecht om de 3e plaats was vervolgens tussen Glenn en Eugene, waarbij Glenn met 8-0 voor tijd de winst naar zich toe trok en de bronzen medaille was voor hem. Michael verloor nipt de 1e wedstrijd in de herkansing met 5-4 en werd daarmee 7e .
Sarah Hagenaar kwam uit in de categorie meisjes cadetten 14-15 jaar +54kg. Sarah verloor met 10-1 haar 1e wedstrijd van een zeer imposante Deense, de latere finaliste en Europees Kampioene. Daardoor kon Sarah zich opmaken voor de herkansing. De 1e wedstrijd won ze met 2-0, de strijd om de 3e plaats won ze met 3-1 en het brons was voor Sarah. In de categorie jongens cadetten 14-15 jaar -70kg startte Jordy Meyer de wedstrijd met een bye in de 1e ronde. De 2e ronde verloor hij met 7-5 van de latere finalist en Europees Kampioen, dus plaatsing in de herkansing. De 1e wedstrijd won Jordy met 10-2, de strijd om het brons verloor hij met 0-3 en werd daarmee 5e.

Spanning bij team wedstrijden
Op de laatste dag van de EK stonden de teams kumite wedstrijden op het programma. Alle Kai Sei kumite karateka hadden een plekje in één van de Nederlandse teams. Colin kwam met Team NL B uit in de categorie jongens jeugd 10-11 jaar. De 1e wedstrijd werd verloren van de latere finalist, waarmee het team zich plaatste voor een directe strijd om het brons tegen België. Deze wedstrijd werd gewonnen, waarmee Colin met zijn team het brons binnenhaalde.

Wissal, Marin en Mex kwamen alle drie uit in de categorie meisjes jeugd 12-13 jaar. Marin behaalde met  Team NL A het zilver, met vlak daarachter Mex met Team NL B die het brons pakte. Team NL C met Wissal verloor de strijd om het brons en moest genoegen nemen met een 5e plaats.

In de categorie jongens cadetten 14-15 jaar waren Glenn, Eugene, Jordy en Michael opgenomen in de Teams NL. Team NL A met Glenn bereikte ruim de finale, die zij ook met overmacht wonnen en zo de Europese titel binnen haalden. Team NL B met Eugene, Jordy en Michael vochten zich tot in de herkansing, maar bereikten geen podiumplek, evenmin als Team NL C meisjes cadetten14-15 jaar met Sarah.