Een korte koffiepauze op het strandje van de Vlietland 1

Een korte koffiepauze op het strandje van Vlietland alvorens op te stomen naar Leiden

Zaterdag 1 oktober heeft de Zoetermeerse Kano Vereniging ‘de Sprinters’ (ZKV) de originele tocht die de geuzen destijds hebben gemaakt volbracht. In het jaar 1574 werd deze tocht ondernomen door de Geuzen om het bezette Leiden te helpen bevrijden. Intussen is het bij de Sprinters traditie geworden om deze tocht elk jaar te varen.

 

Dit jaar werd de tocht eigenlijk twee dagen te vroeg gevaren, al op 1 oktober, wat volgens sommige insiders “een nog grotere verassing zou zijn voor de bezetter”, want “het Spaanse leger zag dit natuurlijk niet zomaar aankomen”. Bepakt en bezakt met haringen, wittebrood(jes) en voldoende Corenwijn vertrokken de kanovaarders vanaf de Zoetermeerse dijken richting het ‘bezette’ Leiden.

Het jaar is 1574. Onvervaard varen de geuzen op om via Stompwijk de Nieuwe Vaart, Vlietland (hier wordt even gepauzeerd om de tactiek te bespreken) en de Schie uiteindelijk Leiden te bereiken bij de Lammenschans. Daar kunnen de Geuzen Leiden invaren en de bevolking voorzien van Wittebrood en Haringen.

Met de 3 Oktober Vereniging is afgestemd wat de juiste vaarroute in Leiden zou zijn. Bij het standbeeld van burgemeester van der Werff werd zoals gebruikelijk, de meegebrachte haringen met wittebrood(jes) en een Corenwijn uitgedeeld aan de intussen hongerige menschen.

De kanovaarders voeren daarna Leiden uit via de Oude Rijn en terug naar Zoetermeer via de Weipoortse Vliet; dit was namelijk ook de oude heenweg van de echte Geuzen. Daarna volgden de talrijke bruggen over de Weipoortse Vliet, waarvan sommigen gelukkig al open waren, of bij het voorbijgaan soms snel werden open gezet door de bewoners. Zo bleven er een stuk minder bruggen over die zelf open gemaakt moesten worden. Er werd dit jaar meegevaren door kano deelnemers uit o.a. Zoetermeer, Pijnacker, Gouda, Boskoop, totaal was het een groep van wel 17 deelnemers.

-advertenties-

-goede doel-