Een week lang groeide het ijs aan. Zaterdag was het ijs nog niet goed genoeg. Op zondagochtend 22 januari ging de ijsmeester van YVZ met goede hoop de baan op. Even later zag het bestuur van de ijsvereniging tot hun verbijstering dat de baan vernield was. Zand op de baan en grote ijsschotsen maakte de baan te gevaarlijk om te schaatsen. De vernieling trekt een zware wissel op het schaatsplezier van velen.
Voorzitter van YVZ, Arjen Keuning, gaat samen met zijn ijsmeester Florian Kleinendorst het natuurijs op. Het is zondagochtend 22 januari en de mannen hebben de hele week het ijs zien groeien. Samen met de andere bestuursleden trekken zij de schaatsen aan bij het clubhuis en gaan om 08.00 uur het ijs op. De rit begint goed. Dat moet ook wel, van de dag er voor was het ijs nog net niet goed genoeg. Maar een nachtvorst van -5 graden doet wonderen.
“Diep triest dat dit zo moet gebeuren, we hebben de hele week het ijs zien groeien en dan nu dit”
Bij de eerste bocht merken de mannen dat er zand op de baan ligt. Een teken dat er illegaal mensen van de kant het ijs op zijn gegaan. "Het terrein hadden we goed afgesloten en er staan borden met verboden toegang. Het is voor voorbijgangers heel duidelijk dat ze niet de baan op mogen", zegt Arjen.
De mannen schaatsen een stukje door en zien dan dat er stukken kapot zijn getrapt aan de kant van de velden. "Onverlaten hebben het ijs kapot getrapt. Ze hebben grote wakken achtergelaten. De ijsmeester heeft nog geprobeerd om er overheen te schaatsen, maar kwam bijna ten val. Daar schaatsen is geen doen", legt Arjen uit.
Later zien ze aan de kant van SnowWorld nog twee grote open plekken en dan weten ze echt hoe laat het is. De vernielingen zijn te groot om publiek toe te laten. "Die verantwoordelijkheid kunnen en willen wij niet nemen. Het ijs is niet veilig. Op de plekken die niet vernield zijn is het heerlijk schaatsen, dat maakt het voor ons extra zuur", zegt Arjen die zijn teleurstelling niet kan verbergen.
Voor het eerst heeft YVZ deze schaatsbaan. Zij hebben met de gemeente overlegd waar ze allemaal rekening mee moeten houden, want goed ijs trekt veel liefhebbers. Toen het ook nog goed ging vriezen, sloeg de ijskoorts toe. "Dit zou dé ultime test worden. Nu zouden wij weten waar de zwakke plekken liggen op de baan en of het water niet weg zou lopen onder het ijs. Alles ging goed, nou ja, tot vanochtend.
Bewaking en geen koek en Sopie
Naast de derving van inkomsten van mensen die toegang zouden betalen (door lid te worden van de ijsvereniging), is er ook geen consumptie verkocht. Een behoorlijke tegenvaller voor de ijsvereniging. "Wij hebben een flink aantal teleurgestelde schaatsliefhebbers naar huis moeten sturen. Zij waren al vroeg bij de baan in de hoop dat ze als eerste het ijs op konden", zegt Arjen.
De enige 'troost' is dat ze nu geleerd hebben dat ze de baan moeten gaan bewaken de volgende keer. Voor nu heeft dit geen zin meer, want de ijsschotsen zijn niet makkelijk weg te halen. De hoop is dat het even gaat dooien en dat er dan een nieuwe vorstperiode komt.
Het bestuur is aangeslagen, maar wil de moed niet opgeven. "Het slootwater is koud, dus als het weer gaat vriezen, hebben we zo weer een baan om te schaatsen", zegt de voorzitter.
Foto: Arjen Keuning – voorzitter ijsvereniging
Film: Ferry de Mik