Woensdag spreekt de commissie Ruimte- en Leefomgeving van de Provinciale Staten over de komst van windturbines in het natuurgebied de Balij. In Zoetermeer is er veel weerstand tegen de komst van deze windmolens, de fracties van GroenLinks Zoetermeer en VVD Zoetermeer hebben zich uitgesproken tegen de komst en Zó! Zoetermeer riep vorige week al op om in actie te komen tegen de plannen.

balij windmolens

“Windturbines in een natuurgebied als de Balij zijn een slecht idee. Zeker nu er aan de oostkant van Zoetermeer er al jaren windturbines staan en er daar nog voldoende mogelijkheden voor nieuwe turbines zijn”, aldus GroenLinks. “De Balij is bedoeld en aangelegd als groene bufferzone tussen de oprukkende verstedelijking vanuit Den Haag richting Zoetermeer. Tegelijkertijd is de Balij de enige groene verbinding tussen het Land van Wijk en Wouden en het Delfland. Precies in deze smalle zone is veel activiteit van kwetsbare vogels en vleermuizen, waarvan bovendien bekend is dat zij zeer gevoelig zijn voor windturbines. De fractie verbaast zich erover dat Staatsbosbeheer de opbrengsten van de windturbines wil investeren in hetzelfde gebied. ”

 

Ook de VVD-fractie in de raad van Zoetermeer is en blijft tegen de komst van windturbines in de Balij. Volgens de VVD is de plek daarvoor ongeschikt. Vanaf het begin van de discussies in 2015 heeft de VVD-fractie in de raad van Zoetermeer zich uitgesproken tegen de mogelijke komst van windturbines in het Balijbos. Zij vond daarbij alle andere fracties in de raad aan haar zijde.

Raadslid Jan Willem Schotel: “Natuurlijk moeten we over op duurzame energie. En windenergie is hierin belangrijk. Maar de Balij is écht ongeschikt. Een belangrijk recreatie- en natuurgebied wordt blijvend verstoord en bij omwonenden is absoluut geen draagvlak.”.

Volgens de VVD ligt het veel meer voor de hand naar Prisma en Bleizo aan de oostzijde van Zoetermeer te kijken voor hun geschiktheid voor windturbines. Schotel: “En daarnaast moeten we in de stad fors inzetten op energiebesparing. Daar worden gelukkig al diverse initiatieven voor ontwikkeld. ”

 

Lees hier de Oproep tegen Windmolens: www.zoetermeeractief.nl/actueel-nieuws/277-februari-2017/10787-oproep-tot-actie-tegen-windturbines-balij

-advertenties-

-goede doel-