IMG 20170126 184158 490Drie weken geleden was ze nog een doodnormale leerling uit groep acht van Zoetermeerse basisschool de Oostwijzer. Plotseling kende de hele wereld haar. Ze won de internationale fotowedstrijd van National Geographic Junior en mag zich een jaar lang ‘beste jeugdfotograaf ter wereld’ noemen. De 11-jarige Dewi Baggerman vertelt haar verhaal tegen Zoetermeer Actief.

Het begon allemaal in het voorjaar van 2016. Dewi was met haar familie een gezellig dagje naar de Keukenhof. Haar vader zat een beetje te dollen met Dewi en verstopte zich tussen de tulpen. Dewi maakte op dat moment met haar mobieltje foto’s van de bloemen. Toen ze haar vader vond tussen de tulpen zag ze de bloemen van de onderkant. Dewi: “Normaal gesproken neem je een foto van de bovenkant, maar dan staan er ook vaak mensen op, of een stoep. Toen ik de foto van de onderkant maakte, waren het echt alleen de tulpen die je zag. Dat was een prachtig gezicht.”

2016 08 25 21 07 25 592 IMG 20170202 WA0001

Kat of tulpen?

Maanden stond de tulpenfoto op de mobiel van Dewi. Hij was al bijna vergeten. Tot oktober 2016. “Wij kregen op school het blad National Geographic Junior. Daarin stond dat je mee kon doen met een fotowedstrijd. Dat wilde ik wel.” Ze twijfelde nog een tijdje tussen twee foto’s: een foto van haar kat en een foto van de tulpen. Uiteindelijk koos ze voor de foto die ze maakte in het Keukenhof en stuurde deze op in de categorie ‘landschappen’. Het bleek een gouden keuze. Na een tijdje hoorde ze dat uit de 5.000 inzendingen (Nederland en Benelux) haar foto in de top 10 was gekomen. “Dit had ik niet gedacht, het was natuurlijk wel een mooie foto, maar hij was eigenlijk maar spontaan met mijn mobiele telefoon genomen”, vertelt Dewi. Na een aantal weken kreeg ze weer bericht dat ze bij de laatste drie zat en werd ze uitgenodigd in het Museon waar de winnaar bekend zou worden gemaakt. Daar werden de winnaars per categorie op het scherm getoond en uiteindelijk stopte ze bij de tulpenfoto van Dewi. Ze kreeg van presentator en amateurfotograaf Klaas van Kruistum een Canon spiegelreflexcamera. Haar foto hangt inmiddels al maanden in het Museon met daarbij haar naam en het verhaal hoe de foto tot stand is gekomen.

Mond houden

Eind januari ging de telefoon. Het was een een jurylid van National Geographic Junior, met de mededeling dat Dewi ook de internationale fotowedstrijd had gewonnen. Uit ruim 46.000 foto’s werd haar tulpenfoto gekozen tot de winnende foto! Haar ouders hebben tien dagen hun mond moeten houden. Op donderdag 26 januari was het dan eindelijk zo ver en kwam er een filmploeg van het Jeugdjournaal de klas van Dewi binnen. Daar werd aan Dewi en haar klasgenootjes verteld dat ze de internationale winnaar was. Van de Nederlandse delegatie van Nationale Geographic Junior ontving zij een geheel verzorgde reis naar Washington. Dewi: “Ik schrok wel en vond het ook spannend. Opeens stond daar de camera en werd ik geïnterviewd en toen ik thuis kwam stond er een mooie bos tulpen van het Keukenhof.”

Shoppen!

De dagen daarna werd er veel aandacht aan haar foto besteed: RTL-live, Linda TV en RTL-late Night. Toch weet Dewi nog niet of ze later iets met fotografie wil gaan doen want ze is bang dat wanneer ze dit voor haar werk elke dag gaat doen het misschien eentonig wordt. Op de vraag wat ze gaat doen in Washington zegt ze dat ze sowieso een rondleiding krijgt in het hoofdkantoor van National Geographic en dat ze heel benieuwd is of haar foto daar ook hangt. Maar ze wil natuurlijk ook nog naar het Vrijheidsbeeld, het museum en niet te vergeten, shoppen!

 

Tekst: wendyvroedsteijn.nl 

 

-advertenties-

-goede doel-