De Liefdesbus rijdt volgende week weer in Zoetermeer! De bus heeft haltes op de schoolpleinen van het Picasso – Lyceum en de JC Pleysierschool en zal daar de leerlingen voorlichting geven over relaties en sexualiteit. De Liefdesbus wordt georganiseerd door JIP Zoetermeer, JGZ Zuid-Holland West, COC Haaglanden, MEE , Buurtwerk en GGD Haaglanden in samenwerking met de gemeente.

 

Liefdesbus03Sinds 2013 is aandacht voor Relaties en Seksualiteit en diversiteit opgenomen in de Kerndoelen van het Onderwijs en zijn scholen verplicht lessen hierover te geven. Het is bewezen dat als jongeren kennis hebben over verliefdheid, verkering, veilig vrijen, respect voor elkaar en seksuele diversiteit ( LHBT), zij beter in staat zijn prettige en gezonde (seksuele) relaties aan te gaan. Dit heeft ook invloed op het welbevinden en 'beter in je vel' zitten en daarmee ook indirect op schoolprestaties. Het Picasso Lyceum en de Pleysierschool geven al jarenlang lessen over deze onderwerpen en kiezen voor de Liefdesbus als een goede aanvulling.

Jongeren hebben duidelijk behoefte aan informatie. Zo vertelt een voorlichter: " Als we uitleggen waar de morning-afterpil voor dient en hoe het werkt vraagt een leerling: Kan een jongen die ook slikken? " Of op de vraag van een leerling of de pil 100% betrouwbaar is, antwoord de voorlichter " ongeveer 99%." Als wederantwoord had het meisje: "dan slik je er toch gewoon 2 ". Op iedere vraag is een antwoord.

De samenwerkende organisaties vormen de werkgroep Relaties en Seksualiteit die alle scholen voor Voortgezet (Speciaal) Onderwijs en MBO scholen in Zoetermeer op maat kan ondersteunen. Naast de Liefdesbus kunnen scholen ook terecht voor deskundigheidsbevordering van docenten, gastlessen, educatief theater, ouderbijeenkomsten en advies hoe de school structureel relaties en seksualiteit kan inbedden in het beleid.

 

-advertenties-

-goede doel-