“When the whole world is silent, even one voice becomes powerful”. Deze woorden van Malala Yousafzai inspireerde vijftien leerlingen uit 5 en 6 tweetalig VWO van het Alfrink College bij het organiseren van de twaalfde internationale Model United Nations conferentie. De conferentie moet jongeren uitdagen om hun stem te laten horen.

muna 2017Elk jaar organiseert een groep leerlingen van het Alfrink een driedaagse internationale Model United Nations Conferentie, waarbij jongeren uit verschillende landen in het Engels met elkaar in debat gaan. Ze vertegenwoordigen allemaal een land in de Verenigde Naties en proberen oplossingen te verzinnen voor over allerlei wereldvraagstukken. Naast 150 leerlingen van het Alfrink college doen ongeveer 200 leerlingen mee van andere scholen uit Nederland en Europa. Voor het eerst zal dit jaar ook een school uit de Verenigde Staten aan MUNA meedoen.

 

A Voice in the Crowd
Het centrale thema van de conferentie is ‘a voice in the crowd’ en daagt jongeren uit om hun stem te laten horen. Ook en juist voor de mensen die zelf hun stem niet kunnen laten horen. Zoals Malala zegt: “Ik spreek niet voor mijzelf, maar voor hen die niet kunnen spreken. Zij die moeten vechten voor het recht om in vrede te leven, het recht om rechtvaardig te worden behandeld, hun recht op gelijkheid en hun recht op onderwijs.”

poster muna 2017Speciale gast
Speciale gast bij de opening op dinsdag 21 februari (15.30-16.30) is de Oegandese sociale media activist en blogger Moses Atocon. Nadat Moses in Oeganda in de gevangenis belandde voor zijn strijd voor meer democratie, besloot hij te vluchten, om vanuit het buitenland door te kunnen gaan met de strijd. Moses is heel blij met de mogelijkheid om tijdens MUNA met scholieren te spreken, vertelde hij aan de organisatoren op het Alfrink: ‘Ik voel me heel verwant met het thema van MUNA dit jaar. Zelf heb ik alles achter moeten laten omdat ik in mijn eigen land niet mijn stem kon laten horen. Ik vind het dan ook heel belangrijk om jongeren te inspireren om hun stem te laten horen voor de mensen die dat niet kunnen.”

Goed Doel
Elk jaar steunen de leerlingen tijdens MUNA een goed doel. Dit jaar is dit een onderwijsproject van de lokale NGO Street Survivors India voor kansarme ongeletterde weeskinderen in West Bengalen in India.

-advertenties-

-goede doel-