Het gonsde van de creativiteit de afgelopen weken op de kunstvleugel van het Oranje Nassau College (ONC) Parkdreef. Zo’n 25 leerlingen uit verschillende klassen hebben samen met hun docent beeldende vormgeving een kunstwerk gemaakt voor het Unicoz bestuursbureau. Het veelkleurige eindproduct – bestaande uit twee grote karpers – hangt nu aan de wand van de vergaderruimte.
Karpers staan onder andere voor wijsheid en kennis. “Dat is niet de reden waarom ik voor karpers heb gekozen”, vertelt Marjo Wijtenburg, docent beeldende vormgeving op het ONC. “Maar achteraf is de symboliek wel heel toepasselijk. Ik werd benaderd door Roel van Leerdam, voorzitter van het College van Bestuur van de Unicoz scholengroep”, verduidelijkt Wijtenburg. “Hij wilde de vergaderruimte opvrolijken. Het moest in ieder geval een soort reliëf worden en een groot deel van de wand bedekken. En het moest de akoestiek ten goede komen.” Na veel nadenken kwam Wijtenburg op het idee om twee karpers van vilt te maken die over elkaar heen buitelen. Speels en kleurrijk.
Veel werk
Toen de vorm eenmaal bekend was, heeft conciërge Hans Vink twee grote houten frames gemaakt. Hierop moesten alle schubben van de karpers worden vastgemaakt. “Dat was een heel werk”, vertelt Esther, leerling uit 2 vwo. Elke schub bestaat uit drie rondjes vilt op elkaar. Dat moesten we allemaal uitknippen.” “En daarna moesten we alle schubben in het goede patroon vastnieten”, gaat Chi Yuet (1 vwo) verder. Met grote inzet en betrokkenheid hebben de leerlingen zes weken lang gewerkt aan het kunstwerk van formaat. Binnen lestijd, maar ook, zoals Esther en Chi Yuet, na schooltijd. “Alleen de leerlingen die heel netjes kunnen werken mochten meedoen”, zegt Esther. “Ik vond het heel leuk om te doen. En ik vind het leuk dat nu meer mensen dit kunstwerk kunnen zien.”
Bijzonder kunstproject
Wijtenburg is trots op de leerlingen en op het resultaat. “Het was een bijzonder kunstproject. Leerlingen uit verschillende leerjaren en van alle niveaus hebben samengewerkt en ieder heeft zijn of haar bijdrage geleverd: knippen, nieten, spelden, stikken en naaien.” Wijtenburg zelf heeft de moeilijkste stukken voor haar rekening genomen. “De vinnen bijvoorbeeld, dat is echt hogere naaldkunst.”
Van Leerdam is enthousiast. “Ik wilde tijdens het proces niets zien, ik wilde verrast worden. Dat is gelukt, ik vind het prachtig.” Grappig detail is dat de bureaumedewerkers de vergaderruimte altijd al ‘het aquarium’ noemen vanwege de glazen wanden. “Dat wist ik niet hè”, lacht Wijtenburg. “Maar de karpers zijn hier dus echt op hun plek!”