20170316 99595

Beroepenfeest On Stage brengt de praktijk voor VMBO leerlingen een stuk dichterbij. 250 professionals uit alle bedrijfstakken ontvingen donderdagmiddag 16 maart ruim 1000 VMBO leerlingen in de DIF. De leerlingen konden vragen stellen aan de beroepsbeoefenaren en mogen eind deze maand een dag meedraaien in een bedrijf.

De leerlingen waar het allemaal om draait op deze dag worden enthousiast onthaald: met de Salsa Brassband La Negra voorop komen ze de grote hal in, onder applaus van de professionals. Jo Weerts heette de leerlingen hartelijk welkom en MBO uitblinker Lisanne Fons vertelde dat je je nooit moet laat tegenhouden om je droombaan te bereiken. Zij heeft zelf jarenlang geknokt voor haar ideaal en gaat binnenkort starten bij haar droombaan, de politie. Met een ferme slag op de gong door Lisanne werd het beroepenfeest geopend en gingen de leerlingen in gesprek met misschien wel hun toekomstige werkgevers.

20170316 99569 20170316 99572

Het was opvallend dat alle leerlingen, 2e en 3e jaars VMBO, doelgericht op het bedrijf van hun keuze afstapten. Op school was van te voren veel gesproken over de beroepenmarkt en hadden de leerlingen al een lijstje gemaakt met professionals die zij graag wilden spreken. Na een half uur hadden vrijwel alle leerlingen al 2 of meer stickers met 'Match!' te pakken, als teken dat zij een match hadden gesloten met een bedrijf of instelling naar keuze. Op 30 maart krijgt het beroepenfeest een vervolg met de Doe-dag, waarbij de leerlingen een dag meedraaien in het bedrijf.

 

20170316 99587 20170316 99592

4e On Stage in Zoetermeer

Het is al de vierde keer dat in Zoetermeer het Beroepenfeest georganiseerd wordt, landelijk bestaat de organisatie inmiddels 10 jaar. In 17 regio's, verspreid over heel Nederland, worden de VMBO leerlingen in het zonnetje gezet en geholpen in hun soms moeilijke keuze voor vervolgonderwijs. Initiatiefneemster Corine Korrel is heel blij met de inzet van wethouders Taco Kuiper en Isabelle Vugs, die zich al jaren inzetten als ambassadeurs voor het Beroepenfeest. Corine: "In veel gemeenten willen wethouders wel de opening doen, maar hier lopen ze de hele middag met hesje om daadwerkelijk tussen de kinderen om als Matchmaker te helpen! Dat zie ik verder nergens!"

Voor wethouder Vugs en Kuiper is het een jaarlijks feestje om te helpen, vooral door het enthousiasme van de kinderen. Vugs: "Hier ben ik wethouder voor! Niet alleen een lintje door knippen, maar daadwerkelijk het contact met de mensen, daar wordt ik blij van." De wethouder helpt de kinderen die nog geen match konden vinden met het zoeken naar een bedrijf dat past bij hun interesse: "Ik vraag ze wel of ze weten welke banen er allemaal mogelijk zijn bij de gemeente. Dat is niet zo zichtbaar, maar er werken wel zo'n 10000 mensen in heel verschillende functies. Of neem de techniek! In installatietechniek is de kans op een baan bijvoorbeeld heel groot omdat er een groot tekort is aan deze vakmensen.

20170316 99598 20170316 99602

-advertenties-

-goede doel-