vivaldi

Vijf van de zeer gewaardeerde vrijwilligers bij Vivaldi

De kerkklokken luiden: “Bim, bam, bim, bam”. Het is de derde zondag van de maand. Half elf ’s ochtends. De protestantse kerkdienst in Vivaldi kan elk moment beginnen. De vrijwilligers zijn onmisbaar bij deze diensten.

 

Aan voorbereidingen voor de dienst is er al heel wat gebeurd: de piano moest uit de berging worden gehaald, de geluidsinstallatie opgezet, er moesten stoelen en tafels worden gesjouwd, de kerkgangers moesten worden opgehaald. Eén bewoner komt zelfs in bed naar de dienst. In de kerkzaal moest ook de fitnessapparatuur aan de kant: de kerkdienst heeft plaats in de fysioruimte of oefenzaal op de begane grond, niet ver van de Plaza, het restaurant.

Als de klokken zijn uitgeluid, komen de kerkenraad – ouderling en diaken – en de voorganger de kerkzaal binnen. Alle aanwezigen hebben als het goed is een liturgie aangereikt gekregen zodat ze mee kunnen lezen en zingen. Dit laatste gaat makkelijker als er bekende liederen met een makkelijke melodie worden gezongen.

Als er vrijwilligers meedoen met de dienst die zelf nog kinderen hebben in de basisschoolleeftijd, vinden de bewoners van Vivaldi en de patiënten die voor revalidatie zijn opgenomen, dat extra leuk. Kinderen kunnen vaak nog zo onbevangen omgaan met ‘opa’s’ en ‘oma’s’.
Ook de vrijwilligers zingen natuurlijk mee. En zij zijn tijdens de dienst druk met het omslaan van de bladen van de liturgie bij de mensen die dat minder goed kunnen. Op hoogtijdagen zoals Pasen, Pinksteren en Kerst is er zelfs een klein dameskoortje dat voor een extra zuiver zanggeluid zorgt.

 

Contact met de mensen

In overleg tussen voorganger en ouderling is het meestal de ouderling die de (eerste) schriftlezing doet. De preek (toespraak) komt voor rekening van de voorganger. De parttime-predikant in Vivaldi, Jarek Kubacki, gaat graag vóór de lezenaar staan. Daardoor is hij dichter bij de mensen in de zaal en heeft hij het gevoel dat hij meer contact heeft.
Na de preek wordt er gecollecteerd. De bestemming is meestal voor goede doelen die iets te maken hebben met ouderen, zoals het Nationaal Ouderenfonds, de Maag-, Lever- en Darmstichting, Reumafonds en Hersenstichting enz.
Als de dienst is afgelopen, gaat de voorganger bij de uitgang van de kerkzaal staan om de kerkgangers een fijne zondag en sterkte voor de komende week te wensen. Zij krijgen een hand. Veel van de bewoners van Vivaldi gaan daarna naar hun appartement of afdeling waar de warme middagmaaltijd al zo ongeveer staat te wachten. Anderen die meer zelf kunnen bepalen hoe laat ze eten of worden gevoed, blijven met de vrijwilligers een kopje koffie drinken in de buurt van de Plaza.

 

Vrijwilligers: Onmisbaar!

Thea Streef – diaken en vrijwilligster. Sinds 2008 als diaken bij het verpleeghuis betrokken; eerst wennen, maar nu voelt ze zich helemaal thuis. Ze haalt bewoners op naar de dienst en brengt hen weer terug.

Magda Slingerland had in 1981 voor het eerst contact met het verpleeghuis VVR toen haar schoonvader er werd opgenomen. Ze is sinds negen jaar kerkvrijwilliger. Is gastvrouw: staat in de deur naar de kerkzaal, vangt bewoners op, deelt liturgieën uit en koopt bloemen voor de liturgische tafel. Zij zorgt ook voor de koffie na de dienst voor de bewoners, maar ook voor de kerkvrijwilligers

Anja Dolman is sinds ruim vier jaar gastvrouw.

Rob Bakker is al vele, vele jaren met zijn vrouw Ria betrokken bij het vrijwilligerswerk in het verpleeghuis. Eerst in het VVR en het REC. Samen met hun twee zoons die tot hun 18e steeds meegingen en –hielpen

Jan Ruijg was eerst als diaken betrokken bij VVR en REC, maar daarna is hij als vrijwilliger doorgegaan. Hij regelt de kostersdiensten. Het team bestaat uit vijf kosters en zij werken steeds met twee man in één dienst.

 

Tekst: Frans Rijkaart

Foto: Ernst van Erkelens,  ernst.vanerkelens.nl

 

 

-advertenties-

-goede doel-