Dominee Evert van den Ham samen met de kokkin van de meisjesschool
Dominee Evert van den Ham is als predikant verbonden aan de Oosterkerk in Oosterheem. Maar hij is tegelijk zeer actief betrokken bij school-, gezondheids- en agrarisch werk in Kenia.
De predikant en zijn vrouw gingen, met hun zoons, in 1992 voor het eerst naar dit Afrikaanse land. Zijn eerste taak in 1992 was het opzetten van theologisch onderwijs, lekentraining en later een totale theologische training in Kenia, een voormalige Britse kolonie. Hij had als werkgebied het westen van Kenia. Woonplaats was Eldoret in de county Uasin Gishu (ongeveer zo groot als de provincie Groningen) met 900.000 inwoners. In Eldoret wonen momenteel 300.000 à 400.000 mensen. Ook raakte hij vanwege onlusten en droogte in Kenia al snel betrokken bij een noodhulpprogramma van de Keniaanse Raad van Kerken.
Na terugkeer in Nederland werd hij medeoprichter en voorzitter van de Stichting Christelijke Hulp in Kenia (SCHiK) en van de Stichting Kenia naar School, beide opgericht in 2007. Via deze stichtingen is hij nog altijd bij een aantal projecten in Kenia betrokken als supervisor, meedenker, initiator en stimulator.
Dominee van den Ham: “In de afgelopen jaren hebben we vier scholen laten bouwen: twee basisscholen met tien lokalen en twee middelbare scholen. Een van die middelbare scholen is een meisjesschool met internaat. In 2009 zaten er 170 meisjes op, nu 540. En in 2009 gold deze school als een van de slechtste van Kenia, in 2016 was ze een van de beste. 80% van de meisjes kan na het behalen van het diploma naar hbo of universiteit.”
Ook is er een schoolmelkprogramma opgezet waardoor circa 300 kinderen uit de klassen 1 t/m 3 melk krijgen op school. In een paar jaar tijd is er zichtbare vooruitgang in de gezondheid van deze jonge scholieren te zien. Daarnaast is Dominee van den Ham betrokken bij projecten als opvang van straatkinderen, een loonbedrijf en hulp aan het plaatselijke ziekenhuis.
Tekst: Frans Rijkaart