citydeal cdp2066De ‘City Deal Zorg voor Veiligheid in de stad’ werd maandagavond gelanceerd en getekend door 7 verschillende steden, verspreid over Nederland. Burgemeester Aptroot tekende namens Zoetermeer deCity Deal. Met deze City Deal gaan de ministeries en steden op een nieuwe manier samenwerken om criminaliteit en overlast te voorkomen door het sociale domein en het veiligheidsdomein met elkaar te verbinden.

 

De steden Almere, Breda, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zoetermeer en de ministeries van Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is om criminaliteit te voorkomen door vroegtijdige signalering en een integrale aanpak van problemen. De inzet op preventie kan veel leed en maatschappelijke kosten besparen. Zorg en veiligheid vormen daarbij geen tegenstelling, maar een ijzersterke combinatie.

 

Enjoy Life in Oosterheem

In de praktijk blijkt dat mensen regelmatig niet naar vermogen meedoen in de maatschappij. Soms is dat omdat het niet lukt om oplossingen aan te bieden, maar vaker is dat omdat mensen simpelweg niet of pas in beeld komen als er problemen zijn die ze niet meer eigenhandig kunnen oplossen. Om mensen al in een vroegtijdig stadium te helpen moeten inwoners en professionals in de wijk, zoals de wijkcoach en de wijkagent, elkaar persoonlijk kennen. ‘Enjoy Life’ is bijvoorbeeld dé plek in de wijk Oosterheem waar inwoners heen gaan voor hulp en waar professionals komen met een signaal/casus. Hier denkt een vertrouwenspersoon mee over passende oplossingen voor vraagstukken op diverse leefgebieden (zorg én veiligheid); preventief en zoveel mogelijk met behulp van het sociale netwerk en de mogelijkheden die de buurt en haar bewoners zelf bieden.

 

Meervoudige problematiek vraagt om maatwerk

De City Deal Zorg voor Veiligheid richt zich op zeven experimenten. Het accent ligt daarbij op kwetsbare personen zoals risicojeugd, licht verstandelijk beperkten, ex-gedetineerden en personen met verward gedrag. Zij hebben zowel op het gebied van veiligheid als zorg ondersteuning nodig. Ook hebben zij hulp nodig bij budgetbeheer en het re-integreren op de arbeidsmarkt om weer volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. De meervoudige problematiek vraagt om een levensloopbenadering, zodat de verschillende interventies op elkaar aansluiten. Daarnaast vraagt het om maatwerk, die door de steden in deze City Deal zal worden geboden.

Meer informatie over deze City Deal vindt u op: agendastad.nl/citydeal/zorgvoorveiligheid/

-advertenties-

-goede doel-