VCAcertificeringZmeer2017 03 1528De eerste vergunninghouders die deelnamen aan de cursus VCA-basis zijn geslaagd. Op 24 maart 2017 hebben zij het veiligheidscertificaat gekregen uit handen van wethouders Ankie van Tatenhove (gemeente Lansingerland) en Taco Kuiper (gemeente Zoetermeer), portefeuillehouders werk en inkomen in de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal.

Het VCA-diploma is voor veel werkzoekenden een belangrijke stap in de richting naar betaald werk. Dat geldt ook voor mensen die het Nederlands nog aan het leren zijn. De VCA-basisopleiding bestaat daarom niet alleen in een Nederlandse versie maar ook in diverse andere talen, zoals het Engels, Frans, Pools en Turks. De groep vergunninghouders heeft de cursus in het Arabisch gedaan. Het blijkt dat de cursus in de moedertaal volgen, het leren van de stof vergemakkelijkt. Naast de basiscursus volgen de vergunninghouders een vaktechnische opleiding en krijgen ze naast de Nederlandse inburgeringslessen, taallessen Nederlands gericht op dit vakgebied. Zo kunnen ze voldoen aan de vraag van ondernemers om Nederlands te spreken op de werkvloer.

De VCA-basisopleiding in het Arabisch is de eerste in Nederland. Het is een initiatief van VCA Nederland in samenwerking met de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Wassenaar en Zoetermeer. Doordat Nederland uit de economische crisis is, neemt de vraag naar personeel toe, met name in de bouw, infra, techniek, logistiek en groen. Tegelijkertijd zijn veel nieuwkomers op zoek naar werk in deze branches. Vaak beheersen zij de Nederlandse taal nog niet goed genoeg en hebben daardoor moeite om eventuele verplichte opleidingen in het Nederlands te behalen, zoals het veiligheidscertificaat VCA-basis.

 

Op de foto staan de geslaagde kandidaten voor VCA-basis te midden van ondernemers, vertegenwoordigers van VCA Nederland en bestuurders.

Foto: Ton van Zeijl – Photo Design.

-advertenties-

-goede doel-