ONC Clauslaan les over zonnestroomHet Oranje Nassau College (ONC) Clauslaan gaat voor groen. Op het dak van de school is een zonnesysteem bestaande uit vijf zonnepanelen geplaatst. De school krijgt dit systeem cadeau van zonnepanelenspecialist en sociale onderneming Sungevity. Het ONC wil hiermee bijdragen aan een duurzame samenleving.

“Wij willen onze leerlingen meegeven dat we bewust om moeten gaan met onze leefomgeving”, vertelt Jan Willem Hartmann, teamleider op het ONC. “De grondstoffen van deze wereld zijn niet oneindig. De zon is de meest veelbelovende energiebron en bevordert energiebesparing. Goed voor de portemonnee maar vooral voor de natuur.”

 

Alle beetjes helpen

Het thema duurzaamheid komt regelmatig aan de orde in de lessen op het ONC. Hartmann: “We vertellen er niet alleen over maar proberen ook zo veel mogelijk te doen. We stimuleren leerlingen en medewerkers om zuinig om te gaan met energie. Lampen uit, kranen dicht, verwarming laag, dubbelzijdig printen, afval scheiden. Alle beetjes helpen en iedereen doet mee.”

Ook bij de ingebruikname van de panelen worden de leerlingen betrokken. Alle eersteklassers hebben een interactieve gastles over zonnestroom gekregen. Met behulp van een instructiepaneel hebben zij geleerd hoe hun school stroom opwekt via de panelen. De lessen worden gefinancierd door Sungevity en verzorgd door de 73-jarige Jos Mulder, oud-docent Techniek. Hij weet uit ervaring dat jongeren sowieso erg begaan zijn met het milieu. “Prachtig om te zien hoe enthousiast leerlingen worden van het nadenken over een duurzame toekomst.”

 

Rooftop Revolution

De donatie van de zonnepanelen is een gevolg van het buurtinitiatief Samen Solar in Zoetermeer van Sungevity. De missie van Sungevity is de Rooftop Revolution versnellen: ieder dak moet vol komen te liggen met zonnepanelen. Om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van de voordelen van schone energie, betrekt Sungevity altijd een school of sportclub bij haar buurtcampagnes. Deze keer is dat het ONC Clauslaan.

-advertenties-

-goede doel-