DSC09306a wDe Vereniging van Eigenaren van Marsmanshove nr. 2 tot en met 26 heeft maandag 27 maart een overeenkomst ondertekend om hun woningen te verduurzamen. Dit deed zij samen met Wethouder Robin Paalvast die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. Ook de beheerder van de panden, Van ’t Hof Rijnland Vastgoedmanagement, doet hier aan mee.

DSC09301a wDe ondertekening van de ‘duurzaamheidsintentie’ vond plaats op een stralende namiddag in restaurant de Sniep. Daarmee gaven zij te kennen samen te streven naar een comfortabel, duurzaam en energiezuinig woningcomplex. Met steun van de gemeente Zoetermeer is subsidie vrijgemaakt voor deze bijzondere manier van samenwerken. Het geld wordt namelijk aangewend om een expertteam te vormen. Dat team bestaat uit een bouwadviseur, een financieel expert en een procesbegeleider. Hun doel is om de VvE te begeleiden in de beste manier om hun woningen te verduurzamen. De leden van de VvE hebben daarin zelf een grote inbreng.

 

Optimale mix van maatregelen

De eerste prioriteit in de verduurzaming gaat naar het isoleren van de huizen. Te denken valt aan HR++ glas maar vooral aan vloer- en dakisolatie. Ook wordt er naar spouwmuurisolatie gekeken. Diverse combinaties zijn inmiddels al doorgerekend en de subsidiemogelijkheden zijn ook verkend. Daardoor hebben alle betrokken bewoners al een beeld wat de eventuele gevolgen zijn voor hun eigen VvE bijdrage. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VvE die in april plaatsvindt zal hier verder over worden besloten.

 

Rijkssubsidie voor andere VvE’s

De gemeente Zoetermeer zal deze week een aanvraag indienen voor de tweede subsidieronde van het Rijk. Indien deze subsidie wordt toegewezen kunnen ook andere VvE’s in een soortgelijk traject worden ondersteund door een expertteam. Daarmee zou de Marsmanhove pilot een succesvol vervolg krijgen.

 

Tekst en foto: Rob Oele

Foto links: Paalvast, Miranda van de der Spek namens de VvE en Yves Beerenfenger namens vastgoed beheerders

-advertenties-

-goede doel-