In twee ploegjes liepen bewoners van de Schouwen- en de Hovenbuurt dinsdagmiddag tussen half drie en half vier mee met mensen van Parkeeradviesbureau Spark uit Leidschendam, wethouder Mariëtte van Leeuwen (economie, Lijst Hilbrand Nawijn) en gemeente-ambtenaren.

HOM nee posterDe bewoners lieten tijdens een korte rondgang door de wijk aan het adviesbureau zien hoe de actuele parkeersituatie in hun buurt is. “De overlast van bedrijven is hier zo erg dat sommige bewoners van hun voortuin een parkeerplaats maken”, vertelt een bewoner van de Candidaschouw. Als de Holland Outlet Mall (HOM) er gaat komen, vrezen de bewoners nog meer parkeeroverlast. Veel posters van de actieroep Doe niet zo Mall achter de ramen voeren een stil protest tegen die HOM.  

Om de problematiek in beeld te brengen heeft de gemeente tussen eind maart en begin april in totaal 28 schouwen georganiseerd. Er wordt op verschillende tijdstippen zowel naar de parkeersituatie als de verkeerssituatie gekeken in het gebied nabij de toekomstige HOM. “Wij hebben hiervoor bewoners uit bewonersgroepen, van wijkverkeersgroepen en insprekers bij de gemeenteraad uitgenodigd,” zegt woordvoerder M. Rusken van de gemeente.

 

Resultaten

De resultaten van de schouwen worden op woensdagavond 5 april tussen 18.45 en 22.00 uur in het Erasmuscollege gepresenteerd voor schouwers en andere belangstellenden. ”Over oplossingen wordt dan nog niet gesproken, het gaat om het delen van de bevindingen”, aldus de woordvoerder.  In april gaat de gemeente nadenken over de oplossingen. Rusken wil benadrukken dat de gemeente daarbij niet alleen de bevindingen uit de schouwen gaat gebruiken, maar ook de resultaten van verkeersmetingen die continu via ondermeer lussen in het wegdek worden gedaan.

Bewoner R. Oele vroeg zich af of de waarnemingen wel representatief zijn. Hij licht toe: “De afgelopen weken is het parkeertoezicht verscherpt. Daardoor lijkt het nu minder erg dan dat het normaal is.” Wethouder Van Leeuwen reageert: “Prima als die controles werken, daar zullen we dan ook zeker mee doorgaan.” De wethouder wilde vooral sfeer proeven bij de schouw. Ze hopte van de ene naar de andere groep. Gedurende de tocht waren twee handhavers aan het bekeuren.

 

Flexwerkers

Bewoner Rene Jacobs van de Alberthoven roept, als het groepje bij de Nesciohove is gearriveerd: “Kijk, daar staan ze. Als ik ‘s morgens om 8 uur koffie sta te zetten begint het al.” Hij doelt op flexmedewerkers en ZZP-ers van de AIVD, die niet in aanmerking zouden komen voor een parkeerpas. “Ze staan soms ook fout geparkeerd, bijvoorbeeld voor parkeergarages, en dat wordt gedoogd door de gemeente.”  

Een andere ‘hotspot’ die wordt aangedaan is een plek aan de Aidaschouw. Daar zijn zes parkeerplaatsen gereserveerd voor het bedrijf Teleperformance. De plaatsen zijn leeg, de hekjes omhoog. “Die plekken worden haast nooit gebruikt. Het is een doorn in ons oog,” ergert een buurtbewoner zich. Een andere probleemplek is de knik in de Aidaschouw en de Candidaschouw. “Zodra je hier je hielen hebt gelicht, neemt een ander je plekje in,” weet Oele.

Een mevrouw die aan de Salomeschouw woont, heeft weer last van het handhavingsbeleid aan de Aidaschouw. “Die parkeerders wijken nu naar ons uit.” Ook levert het onlangs geopende trampolinecentrum Jump XL regelmatig parkeeroverlast op.

De bewoners filosoferen hardop over mogelijke oplossingen. Zo stellen zij voor om van de betaald parkeren-zone achter het Woonhart een blauwe zone te maken. “Hier zijn zestig paatsen, maar slechts een derde hiervan wordt doorgaans gebruikt,” zo klinkt het. Maar de bewoners zullen nog even geduld moeten hebben voordat de gemeente met oplossingen op de proppen komt.

Tekst Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-