noud hulphondOp zaterdag 8 april om 12.00 uur zal er op Winkelcentrum Oosterheem in Zoetermeer een poging worden gedaan om het wereldrecord het hardst blaffen door een groep honden te verbreken. Met dit initiatief hoopt Froukje van den Berg geluid te geven aan de zorgverzekeraars om hulphonden voor kinderen met een fysieke beperking en hulphonden voor kinderen met een visuele beperking te vergoeden.

Het huidige wereldrecord is behaald op 7 november 2009 in Bentonville, Arkansas in de Verenigde Staten met een geluidsniveau van 124 decibel. Dit geluid werd geproduceerd door 76 honden. Dit komt ongeveer overeen met een politiesirene. ‘Dat kunnen wij in Nederland ook en misschien nog wel veel harder. Ik wil onweer, het geluidsniveau van onweer dat overeen komt met 130 decibel’, zegt Froukje. ‘Waarom onweer? Omdat wij de zorgverzekeraars willen wakker schudden; waarom mag een kind met een fysieke of visuele beperking niet de wereld zelf ontdekken en zich ontwikkelen tot een zelfstandig individu met behulp van een hulphond? Als deze kinderen moeten wachten tot ze 18 zijn om zo zelfstandig mogelijk te zijn, dan lopen ze enorm achter op hun leeftijdsgenoten. Geef ze nu alle hulpmiddelen die nodig zijn, zodat ze volwaardig mee kunnen doen aan de maatschappij.’ Wethouder Isabel Vugs geeft om 12.00 uur het startsein en notaris Matthieu Kroese van JHD Notarissen uit Zoetermeer zal aanwezig om het record officieel te maken.

‘Wij ondersteunen deze actie van harte’, zegt de woordvoerder van winkeliersvereniging Oosterheem. ‘Wij volgden al enige tijd de actie voor de hulphond voor Noud en wilden daar ook aan bijdragen, omdat Noud voor de meeste winkeliers geen onbekende is. Wij wilden graag een goede actie en hebben Froukje, de moeder van Noud, benaderd om een ludieke actie te bedenken die wij op 8 april kunnen combineren met onze braderie.

 

Speurtocht naar hulphondjes

Ook aan de kinderen uit de wijk is gedacht. In bijna alle winkels is een hulphondje verstopt. Om hun nek hangt een naambordje. De kinderen gaan op zoek naar al deze hondjes en schrijven per winkel de naam van dat hondje op. "Uiteraard beginnen alle namen van de hondjes met de letter F, omdat Noud zijn toekomstige hulphond YouTube uit een F- nest komt. Officieel heet hij Famous Fabulous Friend. Wij zullen namen gebruiken uit de inzendingen die binnen zijn gekomen via het AD, waar de lezers mee mochten denken aan de namen met een F", zegt Froukje. Om aan de speurtocht mee te mogen doen betalen de kinderen €1,- die ten goede komt voor de opleiding van YouTube tot hulphond. Aan het eind van de speurtocht krijgen alle kinderen een beloning. Deze speurtocht wordt mede mogelijk gemaakt door De Speeltuinbende die de hondjes voor de speurtocht beschikbaar stelt. (De Speeltuinbende is een testteam van kinderen met en zonder handicap die ervoor zorgen dat speelplekken in Nederland toegankelijk worden gemaakt, zodat kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen). Noud maakt samen met zijn broer en zusjes deel uit van De Speeltuinbende en YouTube zal de 4e hulphond worden die officieel zal worden ingeschreven als bendelid, omdat samen spelen met je hulphond ook op iedere speelplek moet kunnen.

 

Meedoen aan het wereldrecord?

Wil je meedoen aan het wereldrecord dan kun je je vanaf 3 april inschrijven bij dierenwinkel Pets Place in Winkelcentrum Oosterheem of op de ochtend van de braderie tot 11.45 uur. De kosten voor deelname aan deze recordpoging zijn €5,- per hond. Je ontvangt een leuke goodie bag en een lootje voor de loterij. Voor deze loterij worden er allemaal leuke prijzen beschikbaar gesteld, zoals een mooie zonnebril van Eye Wish of een heuse fotoshoot, een portretshoot van 30 minuten door Ron Jenner Fotografie. "De opbrengst van de inschrijvingen gaat volledig naar de opleiding van YouTube en het winkelcentrum Oosterheem zal dit bedrag verdubbelen tot een max van €1000,-", zegt de woordvoerder van de winkeliersvereniging. "Wij hopen dat zoveel mogelijk honden meedoen aan dit geluid en wij met deze poging geschiedenis schrijven en het Guinness Book of Records halen!"

 

Foto: Ron Jenner

-advertenties-

-goede doel-