20170213 afscheid jeugdburgemeester 036Als het aan de gemeenteraad ligt, krijgt de Kinderburgemeester een andere invulling. En dat is ook het enige dat afgelopen maandag duidelijk werd in de raadscommissie Samenleving. Alle fracties in de Zoetermeerse gemeenteraad zijn eigenlijk voor een nieuwe kinderburgemeester. Ze zijn het alleen niet eens over de vorm. De gemeenteraad maakt nu een voorstel, waarover later wordt beslist.


De Zoetermeerse PvdA-fractie diende samen met CDA, VVD, GL en de SP een agenderingsverzoek in voor een debat over de toekomst van de kinderburgemeester. Daarover werd maandag gesproken. Margot Kraneveldt, PvdA: "Wij vinden het veel te snel om al na één jaar te stoppen met de kinderburgemeester. Wij willen dit initiatief graag nog een kans geven." In december besloot het college om niet door te gaan met de kinderburgemeester in Zoetermeer, onder meer omdat het weinig toegevoegde waarde zou hebben.

Echte burgemeester

Burgemeester Aptroot onderschrijft die mening, hij ziet een nieuwe kinderburgemeester absoluut niet zitten. “Wat mij heeft verbaasd is dat het idee van de kinderburgemeester heel anders uitpakte dan wij dachten. Kinderen willen het verhaal helemaal niet horen van een leeftijdgenootje, zijn daar niet in geïnteresseerd. Als ik met de kinderburgemeester op schoolbezoek was, wilden de leerlingen het toch van de echte burgemeester horen. De kinderburgemeester voldoet niet aan de verwachtingen die de basisschoolscholieren hebben. Je kan en mag het ook niet van hen verwachten. Als je jongeren wilt betrekken moet je je richten op het voortgezet onderwijs. Op de basisschool werkt dat gewoon niet.” Margot Kraneveldt van de PvdA is het hier niet meer eens: "Het vertolken van de mening van kinderen kwam nu nog niet goed uit de verf, maar dat is geen reden om het project meteen te stoppen. De kinderburgemeester moet in de stad ook nog meer bekendheid krijgen, bijvoorbeeld door scholen langs te gaan en daar met kinderen te praten". De PvdA-fractie ziet het liefst een kinderburgemeester uit de bovenbouw, bijvoorbeeld uit groep 7 of 8. Dit jaar hebben alle 19 OPOZ-scholen in Zoetermeer een eigen leerlingenraad, die ook meer bevoegdheden hebben gekregen. Volgens de PvdA een teken dat kinderen heel gemotiveerd zijn om hun stem te laten horen.

Voorstel

Eigenlijk zijn alle politieke partijen het oneens met Aptroot. Zij willen een nieuwe kinderburgemeester. Alleen over de vorm is nog discussie. Zo wil Zó! Zoetermeer graag een wat oudere kinderburgemeester van rond de 14-15 jaar. CDA-fractievoorzitter Ingeborg ter Laak: “Uit de evaluatie bleek dat de gemeenteraad meer rekening kan houden met kinderen bij het bepalen van het beleid. De Kinderburgemeester kan daarbij een goede rol spelen. Het CDA wil de functie daarom behouden.” De verschillende raadsfracties steken nu de koppen bijeen en komen met een voorstel waar de gemeenteraad over beslist. Wordt vervolgd dus.

 

-advertenties-

-goede doel-