20170211 97417Meesterschoenmaker Tico Roozendal (50) is sinds zijn 18e schoenmaker. Als schoenmaker is hij een begrip in Zoetermeer, maar ook sociaal doet hij veel goeds voor de stad.

Tico: “Mijn vader had twee schoenmakerijen op Sint Maarten. Op mijn 19e ben ik naar Nederland gekomen om schoenmakerspapieren te halen. Ik woonde een poosje bij mijn oom in Eindhoven. En erna op een kamer in Rotterdam. Toen kwam er een sollicitatiegesprek bij een schoenmaker in Delft: schoenmakerij Van Dalen. Daar heb ik vijf jaar gewerkt. Via Van Dalen ging ik naar een filiaal in Rozenburg. Na een jaar kon ik deze winkel overnemen.”

 

Start in Buytenwegh

20170211 97420Zijn eerste winkel in Zoetermeer was in winkelcentrum Buytenwegh, waar hij naast het schoenlappen veel met de jeugd deed. Jongeren helpen hem en hij helpt de jongeren. Tico heeft inmiddels winkels op drie plekken in Zoetermeer: in winkelcentra Oosterheem, Meerzicht en het Stadshart. Hij heeft zeven personeelsleden, van wie de filiaalchef in Oosterheem – Vincent van Zadelhof – sinds zijn 14e bij Tico is.

In 2010 won Tico in Wiesbaden (Duitsland) goud op de grootste schoenmakerswedstrijd ter wereld die elke drie jaar wordt gehouden. Een medewerker van hem van heeft vorig jaar brons gewonnen.

 

Warm hart

Tico heeft een warm hart voor de buurt: “In april en mei ga ik langs de verzorgingshuizen in Zoetermeer om de schoenen te maken van de bewoners. ’s Zondags tussen 10 en 17 uur repareer ik schoenen voor de klanten van de Voedselbank in Zoetermeer. Al ruim tien jaar ben ik actief met de stichting Dada. Zo hebben we Combino, een plek voor kinderopvang in Meerzicht, een heel nieuwe inrichting gegeven. En de kinderafdeling van het LangeLand Ziekenhuis kreeg nieuwe televisies.”

 

Tekst: Frans Rijkaart

 

-advertenties-

-goede doel-