De afgelopen weken vonden steeds meer amateurgezelschappen, waaronder veel oud-Kwadrantbewoners, een nieuw thuis bij CKC & partners, hèt Zoetermeerse Huis van de Amateurkunst. Susan Langeveld, directeur van CKC & partners, vertelt.

CKC partners directeur Susan Langeveld“Amateurgezelschappen als Storytellers en Cadenza Theateropleidingen zijn al enige tijd bij ons gehuisvest”, vertelt Susan Langeveld, directeur van CKC & partners. “Na het besluit van de gemeente om het Kwadrant Theater vanaf 1 april 2017 definitief te sluiten voor repetities en voorstellingen was het voor de bewoners even spannend. In goed overleg met partijen als Zpinazie en Circus Nevermind hebben we gelukkig kunnen zorgen voor een fijne plek in ons gebouw.”, aldus Susan Langeveld. “Na de verbouwing van het CKC-gebouw door de Gemeente Zoetermeer kunnen gezelschappen goed tot hun recht komen. Tot die tijd hebben oplossingen kunnen vinden voor de oud-Kwadrantbewoners, maar gelukkig zijn deze tijdelijk.”

Volume

Steeds meer amateurgezelschappen, voorheen verspreid over de stad, verkiezen CKC & partners boven de gymzaal of schoollokaal. Een goed voorbeeld zijn de koren van Stichting Volume. Dirigent Rian van Randwijk verhuisde met meer dan tien koren van een pandje op een industrieterrein naar het CKC-gebouw. De faciliteiten, mogelijkheden tot samenwerken met andere organisaties, de sfeer en horeca waren redenen om te verhuizen. Op dit moment repeteren wekelijks bijna veertig amateurgroepen waaronder o.a. musicalgroepen, bands, orkesten, koren, theatergezelschappen en dansensembles bij CKC & partners. Er ontstaan steeds meer samenwerkingsinitiatieven. Zo werken partners met dans en circus binnenkort samen aan een musicalvoorstelling en is het idee geopperd om beeldende cursisten decorstukken te laten maken voor theatergroepen.

Uitdagingen

Susan Langeveld: “De komst van grote amateurgezelschappen brengt natuurlijk ook uitdagingen met zich mee. Zo loopt bijvoorbeeld de huidige foyer van ons gebouw regelmatig vol. De verbouwing is ook hiervoor echt noodzakelijk. Hierna is het CKC-gebouw beter toegerust op de groeiende aanloop van bezoekers en kunnen we culturele ontmoetingen nóg beter faciliteren. Een gezellige ruimte waar het goed toeven is, zowel ‘s avonds als overdag, hoort écht bij een culturele broedplaats.”

-advertenties-

-goede doel-