Het college heeft de jaarstukken van 2016 aan de gemeenteraad aangeboden om deze in het Resultatendebat van 29 mei 2017 te bespreken. Zoetermeer houdt over 2016 8 miljoen over.

Wethouder Robin Paalvast (Financiën): “Het beleid van de afgelopen jaren levert dit jaar een overschot van € 8 miljoen op. Ongeveer de helft daarvan bestaat uit bijzondere posten. Van het resultaat uit reguliere bedrijfsvoering van € 4 miljoen wordt € 1,7 miljoen doorgeschoven naar dit jaar.” Een mooi resultaat, vindt de wethouder, over een omzet van totaal 400 miljoen.

 

Investeringen in de stad

bezuinigingenDe gemeente stelde in de begroting 2016 voor om enkele investeringsprojecten in de stad in gang te zetten. Projecten die het afgelopen jaar zijn gestart, zijn de verbetering van het Stadshart, de onderzoeken naar de mogelijke komst van een Holland Outlet Mall, en verkeersknooppunt Bleizo, waarvan de eerste paal is geslagen. Bij andere projecten in het centrum zoals de aanpassing RandstadRailhalte/Stadhuisplein en Living museum zijn de voorbereidingen gestart. In juni 2016 is de renovatie en verduurzaming van het Stadhuis begonnen. De publieksfunctie van de gemeente is daarom tijdelijk naar de Duitslandlaan verplaatst. Het college is blij dat de tevredenheid over de dienstverlening op peil bleef.

 

Bijstand en arbeidsmarkt

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar kende Zoetermeer de hoogste uitstroom uit de bijstand. Hiervoor werkte de gemeente samen met diverse organisaties. Ook was er sprake van een grote instroom in de bijstand, vooral door meer mensen met een beperking op de arbeidsmarkt en vergunninghouders. In 2016 is het aantal arbeidsplaatsen met ruim 850 gestegen.

 

Onderwijs

In 2016 is het Integraal onderwijshuisvestingsplan primair onderwijs 2017-2020 vastgesteld. Hierdoor wordt de komende jaren geïnvesteerd in gebouwen die als Integrale kindcentra functioneren. Een kans om onderwijs, kinderopvang en ondersteuning nog dichter bij elkaar te brengen. Daarnaast is het regionale actieplan vastgesteld om voortijdig schoolverlaten zoveel mogelijk te voorkomen en is een start gemaakt met de Lokaal Educatieve Agenda voor de komende jaren.

 

Sport en Cultuur

In 2016 legde de gemeente meer nadruk op sport voor specifieke doelgroepen en op sportvoorzieningen. Veel aandacht kreeg de huisvesting van culturele instellingen, zoals de tijdelijke huisvesting van de hoofdbibliotheek aan de Duitslandlaan, de verbouwing van het CKC en de verhuizing van het Historisch Genootschap. Het Cultuurfonds is opgericht om het Zoetermeerse cultuuraanbod te verbreden.

 

Duurzaamheid en Veiligheid

Plaatsing van zonnecentrales en zonnepanelen zorgden voor een duurzamer Zoetermeer. In de aanloop naar een CO2-neutrale samenleving zijn voorbereidingen getroffen om bestaande woningen aardgasvrij te maken.

De criminaliteitscijfers zijn ook in 2016 verder gedaald. Het aantal woninginbraken daalde opnieuw fors, mede door voorlichting en de subsidie-actie om woningen beter te beveiligen tegen inbraak.

De raad bespreekt de jaarstukken op maandag 29 mei 2017 in het Resultatendebat. De jaarrekening is integraal in te zien op www.zoetermeer.nl en op 27 april wordt een verkorte versie gepubliceerd bij het Stadsnieuws.

-advertenties-

-goede doel-