DSC 2463

Leo Kiehl (rechts), samen met penningmeester Wim Wenning

Leo Kiehl (65), voorzitter van buurtvereniging Buytenrode in Buytenwegh, werd woensdagmorgen tijdens de lintjesregen verrast door burgemeester Aptroot met een Koninklijke Onderscheiding. Leo, was, zoals 11 andere Zoetermeerders, met een smoesje naar het Stadstheater gelokt, alwaar hij zich opeens op het podium van de grote zaal bevond en zich realiseerde dat dit wel een heel bijzondere dag zou worden...

DSC 2437Burgemeester Aptroot benoemde Leo tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en wees in zijn toespraak op de vele activiteiten die Leo als vrijwilliger doet. Als blijk van grote waardering hiervoor ontving hij de onderscheiding. Zoetermeer Actief had al eerder een gesprek met Leo, want de buurtvereniging waar hij zich met hart en ziel voor inzet bestaat dit jaar 40 jaar.


Trots laat Leo Kiehl  het gebouwtje van de vereniging zien. Daar is in de eerste plaats de mooie nieuwe keuken, onlangs in zes weken tijd geinstalleerd door vele vrijwilligers. Daar is een grote gemeenschapsruimte, een vergaderruimte, nieuwe toiletgroepen en nog wat opbergruimtes. En er prijkt een jubileumvlag aan de muur: Buytenrode – de vereniging heeft 150 leden - bestaat 40 jaar. Een uitgebreid feestprogramma staat op stapel: zie hieronder. Er is veel veranderd in die veertig jaar. Maar wat er ook veranderd is, de bingo, die steevast vijftig mensen trekt, is nog springlevend. En heel belangrijk, want met de inkomsten wordt geld verdiend voor de vereniging.
Over die veranderingen vertelt Kiehl: “Veertig jaar geleden was de wijk net opgeleverd. De focus van de vereniging, waarvan Ben Kruse een van de oprichters was, was wat anders dan nu: ze hielden zich ook bezig met het verkeer, met de ontsluiting van de wijk bijvoorbeeld. Nu zijn we meer in de recreatieve sfeer bezig.”
En met het werven van nieuwe leden, maar het valt nog niet mee om die te krijgen.”Het liefst zouden we van de gemeente de namen van nieuwe bewoners krijgen, zodat we actief de nieuwe wijkbewoners kunnen benaderen”. Vanaf begin dit jaar wordt een inloopochtend georganiseerd om nieuwe mensen binnen te krijgen. Om wat meer geld in kas te krijgen heeft Buytenrode in het kader van het jubileum een Club van 40 opgericht: een sponsorclub.


Teamwerk


Vier jaar geleden is er een nieuw bestuur aangetreden. De vereniging lag toen min of meer op apegapen. Nu is er een vijfkoppig bestuur, met naast Kiehl penningmeester Wim Wenning, beheerder Nancy Kuiper, secretaris Peter Kuiper en pr-medewerker Claudia Smit. “We werken als een hecht team,” zegt Kiehl, zelf een echte teamspeler. Sinds hij gestopt is met werken – hij was senior beleidsadviseur bij het ministerie van onderwijs – steekt hij veel tijd in de vereniging. Hoewel de enthousiaste voorzitter voortdurend benadrukt dat hij deel is van het team, wil hij nog wel kwijt dat hij een lange geschiedenis als vrijwilliger heeft. Zo heeft hij de voetbalclub ZVV Cronesteyn in Leiden helpen oprichten, stond hij jaren achter de bar bij korfbalvereniging Phoenix in Zoetermeer en organiseerde hij sportkampen voor de KNVB. Daarbij is hij ook nog de trotse vader van drie dochters en opa van zes kleinkinderen. Het motto van Kiehl is: “We gooien niet weg wat we hebben, maar we staan open voor nieuwe dingen.”


20170426 100903Kerstetentje


Een van de activiteiten waarmee Buytenrode zich op de kaart heeft gezet is het kerstetentje voor mensen die het minder hebben. “We koken als bestuur zelf voor zo’n tachtig mensen, onder leiding van chef-kok Martin van het nabijgelegen ID-college,” vertelt Kiehl. Beroemd is ook het muziekfeest, een dag met live-muziek van 12.00 tot 00.00 uur. Dit feest is al 34 keer gehouden. Naast activiteiten als het klaverjassen, yoga, de postzegelbeurs en de knutselclub worden er ook nieuwe activiteiten georganiseerd, zoals muziek voor kinderen op de woensdagochtend.


Samenwerking


Voor de toekomst ziet Kiehl vooral veel brood in de samenwerking met andere organisaties. Zo is er een werkgroep voor de inrichting van een gezellig Cesar Frankplein, waarbij het gebied rondom ID-College, een aantal scholen (waaronder De Watersnip) en Piëzo wordt meegenomen.
”De ingang van het gebied (‘net of je een ghetto binnenrijdt’) moet verbeterd, en er zou een betere ingang voor de buurtvereniging moeten komen. Er moeten wat schuurtjes weg en de parkeergelegenheid moet beter. Op zo’n plein kunnen dan ook leuke zitjes en een leuk koffiehoekje komen”, droomt Kiehl. Met het winkelcentrum Buytenwegh wil Kiehl eveneens intensiever gaan samenwerken. Dat wordt al gedaan bij de organisatie van het Sinterklaasfeest en het kerstfeest, waar ook Piëzo en Middin bij betrokken zijn. Verder wordt er over gedacht om een aantal inlooppunten in de wijk in te richten. Bij zo’n inlooppunt kunnen mensen terecht die bijvoorbeeld om een praatje verlegen zitten of een directe hulpvraag hebben. De coördinatie van die inlooppunten is in handen van de wijkpost. Belangrijk voor de vereniging is tot slot de installatie van een nieuwe vloer en een nieuw plafond alsmede de komst van een nieuwe bar. Ook daar gaan vrijwilligers mee aan de slag.



Feestprogramma


Hollandse avond 13 mei
Pubquiz 27 mei
Muziekfeest 24 juni
Muziekfeest jamsessies 9 september
ZHPV (postzegelvereniging) 30 september
Klaverjasmarathon 11 november
Bingomarathon 18 november

www.buytenrode.nl ; Cesar Franckrode 60

 

Tekst: Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-